• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliki je koeficijent sreće kod zvezdaša danas?

Autor mondo.rs

Kad su u pitanju stvari koje se mogu napisati brojevima, situacija je ovakva: UEFA koeficijent 9,750, zarada od UEFA 5.400.000 evra - sa trendom rasta u narednom periodu.

 FK Crvena zvezda Liga Evrope 2017 2018 koeficijenti zarada bonusi Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kada je UEFA 6. juna ove godine objavila poslednju izmenu na rang listi klubova, u Fudbalskom klubu Crvena zvezda morali su da se pomire sa posledicama očajnih nastupa u Evropi u prethodnoj deceniji.

Prvi put u istoriji, bivši prvak Evrope i sveta morao je da počne kvalifikacije za Ligu Evrope već od 1. kola, a to je značilo da će novi trener, Vladan Milojević, imati 20-ak dana da pripremi ekipu za debi u sezoni 2017/18 koji je bio zakazan već za 29. jun.

Crvena zvezda, koju je nešto pre toga napustio trener Miodrag Božović (kada je postalo izvesno da će titula biti izgubljena), počela je sezonu kao 195. na UEFA rang listi sa svega 4,250 boda od kojih je samim izlaskom na teren na duel sa Florijanom trebalo odbiti 1,500 poen iz sezone 2012/13.

Koeficijent za evro-kupove sabira rezultate u poslednje četiri sezone, pa je samim ulaskom u aktuelnu takmičarsku godinu najtrofejniji srpski klub spao na tričavih 2,750 bodova. Poređenja radi, Vojvodina je na kraju prošle sezone imala 8,890 bodova i bila na 166. poziciji…

Ispostaviće se, 162 dana kasnije, da je sastav koji mirno i staloženo predvodi bivši fudbaler kluba Milojević, postao prvi u istoriji Lige Evrope koji je stigao do "nokaut" faze, a da je počeo sezonu u 1. kolu kvalifikacija... i ne samo to! Na tom putu crveno-beli su igrajući 36 utakmica u tri takmičenja za pet meseci sakupili više UEFA bodova nego u prethodne četiri sezone tako da će Novu godinu dočekati kao 130. na evro-lestvici sa 9,750 poena!

/ŽREB ZA LIGU EVROPE - SVE ŠTO JE POTREBNO DA ZNATE/



Superliga je na kraju prošle sezone imala koeficijent 15,357, a trenutno je na 26. mestu sa 18,250 sa izgledima da preskoči prvenstvo Bugarske, Belorusije, Azerbejdžana, možda i Švedske...

Kako bi se prekid dve crne serije, od deset godina bez grupne faze nekog od evro-kupova i 25 godina bez proleća u Evropi dodatno doveo u kontekst, navešćemo kratko samo još dva podatka:

a) makar jedna pobeda u dva meča šesnaestine finala Lige Evrope popela bi crveno-bele negde oko 115. mesta sa 11,750 bodova (svaka pobeda u 'nokaut' fazi nastaviće da važi 2 boda);

b) klubu je uveliko ostvaren prihod od 5.400.000 evra samo od UEFA premija za pobede i plasmane u naredne runde, a prodor u osminu finala doneo bi još 750.000 evra (u ovo nisu uračunati prihodi od TV prava, sponzora, prodaje ulaznica, itd);

/SVE JE OVO NEKAD BILO NORMALNO/

Protiv koga će igrati sredinom februara, Milojević i igrači saznaće u ponedeljak kada u 13 časova bude počeo žreb za šesnaestinu finala Lige Evrope na kojem će mnoga zvučna imena biti potencijalni rivali ekipe sa skorom 7-5-2 ove sezone u kvalifikacijama i grupnoj fazi (uz poraze samo od Krasnodara i Arsenala).

UEFA bonusi (u evrima):

215.000 - 1. kolo kvalifikacija

225.000 - 2. kolo kvalifikacija

235.000 - 3. kolo kvalifikacija

245.000 - 4. kolo kvalifikacija

2.600.000 - grupna faza

720.000 - dve pobede u grupi

360.000 - tri remija u grupi

300.000 - drugo mesto u grupi

500.000 - šesnaestina finala

5.400.000 - ukupno (za sada)

Ko god sledeći bude istrčao na rasprodat Stadion "Rajko Mitić", jedno je sigurno - neće mu biti lako! Gore navede brojke, bilo da je reč o koeficijentima, bilo o prihodima, nisu ništa drugo nego potvrda snage tima koji je ojačan u rekordnom roku enormnim ulaganjima sredstava za koje ne postoje ni brojke, ni kolone, ni proračuni, a to su stručan rad, pristojno vođenje ekipe, jedinstvo i rešenost da se u crveno-belom dresu pruži i više od realnih mogućnosti.

Kada je novac u pitanju, tandem Zvezdan Terzić/Mitar Mrkela ostvario je profit od 8,9 miliona evra formirajući aktuelni sastav (sudeći prema informacijama dostupnim na portalu Transfermakrt). Crvena zvezda je letos prihodovala 10,5 miliona evra od prodaje i rashodovala 1,6 miliona evra kupovinom igrača koji su u oba slučaja bili prosečne starosti 22 godine.

Oni koji su došli, brzo su se uklopili i doprineli da se prevaziđe početno nepoverenje kod navijača uzrokovano hroničnim posrtanjima u Evropi i neispunjenim obećanjima, tako da je već u dvomeču sa Spartom iz Praga bilo jasno da ova generacija ima hrabrosti za velika dela, a potpis je usledio u revanš utakmici sa Krasnodarom u kojoj je ekipa morala da napadne, napala i pobedila rezultatom koji je značio kraj jedne deprimirajuće tradicije.

/AKO ON NE VERUJE - KO ĆE?/

zvezda keln
Izvor: YouTube



Otkud (samo) 7,000 bodova?

UEFA će od 2018/19 promeniti sistem bodovanja, odnosno formiranja koeficijenata, naročito što je aktuelni za Ligu Evrope gotovo neshvatljiv i kontradiktoran. Uglavnom, svi bodovi koji su osvojeni u kvalifikacijama tamo su i ostavljeni, kao i bodovi za plasman u grupnu fazu (dva), jer su takva pravila. Ti bodovi pozitivno će uticati na koeficijent Superlige, što u neku ruku nije zanemarljivo. Ipak, ekipa je uspon na rang-listi morala da zaradi u mečevima sa Arsenalom, BATE Borisovim i Kelnom: pobeda dva, remi bod, ukupno - sedam bodova! Pobeda u "nokaut" fazi nastaviće da se nagrađuje sa dva, remi jednim bodom, ali će prolazak u sledeću rundu donositi bonus bodove TEK od osmine finala: po bod za četvrtfinale, polufinale i finale. Logično, zar ne?

*** Kada budu odigrali utakmice sa Borcem kod kuće (nedelja) i Partizanom u gostima (sreda), fudbaleri Crvene zvezde otići će na zimsku pauzu sa odigranih 38 zvaničnih mečeva u Ligi Evrope, Superligi i Kupu. Poređenja radi, u kompletnoj sezoni 2014/15 ekipa je nastupila u 32 takmičarske utakmice ***

Crveno-beli su tada u glas poručili da ih to neće zadovoljiti i u četvrtak uveče pred 51.365 navijača na "Marakani" još jednom potvrdili da ne pričaju, nego rade, pa tako niko ne bi trebalo da se začudi ako aktuelni skor od 5.400.000 evra i 9,750 bodova ne bude i konačan bilans pred start sezone 2018/19.

A, kada bude odigrana ta prva utakmica narednog jula, klubu iz Ljutice Bogdana biće izbrisan "učinak" iz sezone 2013/14 koji iznosi - BOD (1,000)! Ako ste mislilili da je to loše, trebalo bi da znate i da Crvena zvezda zbog kršenja finansijskog fer-pleja i suspenzije iz Evrope za sezonu 2014/15 ne "brani" nikakve bodove, a da je povratak na međunarodnu scenu na leto 2015. godine doneo klubu ni manje, ni više nego 0,250 boda.

Drugim rečima, ukoliko ovaj slalom Milojevićevog tima između realnog, mogućeg i ostvarenog ne bude samo incident, Crvena zvezda će imati priliku da puno ničega iz skorije prošlosti pretvori u puno nečega u skorijoj budućnosti, bilo da pričamo o stvarima koje se mogu ispisati brojkama i slovima ili stvarima koje je nemoguće opisati rečima a tiču se osećaja koji su navijači poneli kućama sa stadiona…



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC