• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žoze u šoku: Odoše bodovi u 94. protiv desetorice!

Autor mondo.rs

Trebalo je samo da privedu utakmicu kraju, ali... to se tako ne radi.

Sve što je trebalo da urade sa golom prednosti i igračem više na terenu je da privedu utakmicu kraju i poprave raspoloženje pred Božić.

Umesto toga, dozvolili su štoperu Hariju Megvajeru da postigne gol u 94. minutu za delirijum na "King Power" stadionu:

Lester siti - Mančester junajted 2:2 (1:1) u nedelji u kojoj je skupoceni i malodušni tim Žozea Murinja ispao i iz Liga kupa u sudaru sa drugoligašem, Bristol sitijem.

Ovog puta, nakon što je arbitar Džon Mos počastio goste tako što pogibeljan start Viktora Lindelofa na Viktora Iboru iz prvog poluvremena nije kaznio crvenim kartonom, ali jeste dva brza prekršaja rezerviste Danijela Amartija u drugom, Markus Rašford detinjasto je reagova u stopostotnoj šansi za 1:3 i kazna je bila surova.

Kada su svi osim njih dvojice čekali da Mos poslednji put dune u pištaljku, Mark Olbrajton i nezgrapni Hari Megvajer kreirali su akciju iz koje je štoper "lisica" postigao pogodak za nerešen rezultat i novo neprijatno pojavljivanje Murinja pred novinarima, a možda i vlasnicima kluba.


Nakon što su Rijad Mahrez i Džejmi Vardi podsetili navijače Lestera na šampionske dane i izveli jednu od najlepših kontri ove sezone, i Huan Mata podsetio je ostrvsku javnost da je majstor fudbala i čovek koji je sa Valensijom, Čelsijem i Mančester junajtedom osvojio osam trofeja do sada. Od kojih su neki Liga šampiona i Liga Evrope.

Golovima omalenog Španca, često potcenjenog zbog činjenice da njemu suđeni menadžer, Murinjo, i ne veruje baš bezuslovno u njegove očigledne kvalitete, Mančester junajted preokrenuo je rezultat u energičnoj utakmici 19. kola Premijer lige sa Lesterom i nastavio da sakuplja bodove u trci za drugom pozicijom na tabeli. Na kraju, umesto tri, kući su poneli jedan koji je ipak vredan kada se pogledaju rezultati ostalih timova iz vrha tabele.

Momci koji su sa Krejgom Šejksiprom sakupili devet od 27 mogućih bodova u prvih devet kola, a potom sa Klodom Puelom 17 od mogućih 27 bodova u narednih devet kola, ove večeri poveli su iz briljantne kontre kakva bi mogla da se prikazuje i na budućim UEFA seminarima za trenere željne PRO licence.

Ipak, Junajted je energično počeo meč pred krcatim tribinama "King Power" stadiona, Kris Smoling imao je priliku već u 2. minutu ali je prebacio gol udarcem glavom, posle čega je Kasper Šmajhel dva puta odlično reagovao i zaustavio udarce Džesa Lingarda (5) i Romelua Lukakua na Lingardovo proigravanje (11).

Kada gosti nisu iz tri šanse, domaći jesu iz prve.

A, ta šansa stvorena je u nekoliko sekundi nakon što pas našeg Nemanje Matića u crvenoj zoni nije stigao do Antonija Marsijala, koji je vrebao priliku u liniji sa defanzvcima "lisica"…

Očas posla, pre svega zahvaljujući jednom naizgled paničnom, ali savršeno proračunatom "ispucavanju" Vilfreda Ndidija sa svoje polovine, Rijad Mahrez našao se u situaciji 1 na 1 sa Filom Džonsom, kada ga žestoko felširana lopta prevarila i odbila se unazad ovaj vešti dribler nije paničio, primirio je loptu, sačekao (u čemu mu je pomogao statični Džons), a kada je Džejmi Vardi bio "tik" pred ulazak u ofsajd, Alžirac je odigrao pravi pas u prostor i Davidu De Hei nije bilo spasa – 1:0.

Vardi je sprintom preko celog terena ponudio opciju Mahrezu i bio nagrađen prvim ligaškim golom u mečevima sa Mančester junajtedom, ali i 50. u karijeri.

Lester: Šmajhel - Simpson, Morgan, Megvajer, Fuks - Ndidi, Ibora - Olbrajton, Mahrez, Grej – Vardi.

Junajted: De Hea - Lindelof, Smoling, Džons, Jang - Matić, Pogba - Mata, Lingard, Marsijal – Lukaku.

Ova akcija Lestera iz 27. minuta nedoljivo je podsetila na šampionsko vreme Klaudija Ranijerija i način na koji su Mahrez i Vardi kažnjavali mnoge odbrane tokom istorijske sezone 2015/16.

Za razliku od nekih prethodnih situacija, gol primljen na ovakav način nije preterano uznemirio "đavole", koji su samo nastavili sa ofanzivnim pristupom i postigli takođe lep timski gol u 40. minutu. Akciju je započeo kapiten i povratnik u tim posle tri meča suspenzije zbog crvenog kartona iz derbija sa Arsenalom, Pol Pogba, nastavio Marsijal na desnom krilu, koji je uputio nezgodnu loptu u srce kaznenog prostora sa kojim statična odbrana Lestera nije znala šta će pa je veštom Lingardu ostalo samo da odloži pas za Huana Matu.

Ovaj, iako nije video ni "g" od gola s obzirom na to da su se pred njim pojavila dvojica momaka konstitucije prosečnih izbacivača iz noćnih klubova, Vesa Morgana i Harija Megvajera, nije paničio već je između njihovih nogu pronašao put do mreže.

Markirani Šmajhel, za razliku od situacija iz 5. i 11. minuta, ovog puta mogao je samo da posmatra kako omaleni Španac proslavlja pogodak za izjednačenje pred odlazak na odmor sa kojeg su se timovi vratili jednako rešeni da Božić dočekaju sa sveža tri boda na tabeli.

O takvom stavu najbolje je posvedočio 53. minut, kada je u razmaku od 15-ak sekundi sreće imali i De Hea i Šmajhel.

Još jedan prodor inspirisanog Mahreza završio se centaršutem sa desne strane koji je prošao sve i svakoga i stigao do zaboravljenog levog beka Kristijana Fuksa, 31-godišnjeg Austrijanca koji je imao svo vreme ovog sveta da primi loptu, stane, pogleda, izabere gde će šutirati i pogodi, ali je od svega navedenog samo primio loptu, sve vreme gledajući isključivo u nju i onda nasumično opalio pogodivši u telo Viktora Lindelofa (igrača koji možda i nije trebalo da bude tu, da mu Džon Mos u prvom poluvremenu nije oprostio potencijalno pogibeljan start na stajnu nogu Visentea Ibore).

Uglavnom, Lindelof je uradio De Hein posao i inicirao napad Junajteda koji je razotkrio sve probleme sa kojima se od mega transfera iz Monaka, evo već treću sezonu u Engleskoj, suočava Marsijal.

Iako mu "pakovanje" šansi za saigrače nije osnovni posao, Lukaku je majstorski odigrao za Marsijala, izbacio ga pred Šmajhela, a ovaj panično opalio po lopti i pogodio tribine.

Bile su to dva zicera koja su najavila gol, a postigao ga je – Mata!

Mančester junajted:

26. 12. Barnli

30. 12. Sautempton

1. 1. Everton*

5. 1. Derbi

Lester siti:

26. 12. Votford*

30. 12. Liverpul*

1. 1. Hadersfild

6. 1. Flitvud*

*napomena: zvezdicom su označena gostovanja

Drugi pogodak na meču omaleni Španac postigao je ni preterano jakim, ni preterano preciznim udarcem iz slobodnjaka sa oko 20 metara, za koji Šmajhel jednostavno nije bio spreman - prekasno je reagovao, delovalo je kao da su mu kopačke ostale ukopane u travi pa je Junajted stekao gol prednosti.

Igrača prednosti isti tim stekao je u 73. minutu, kada je 23-godišnji vezista Danijel Amarti dobio drugi žuti karton. Ništa čudno, pomislili biste, ali radi se o rezervnom igraču kojeg je Puel uveo u igru u 57. minutu umesto povređenog Danija Simpsona.

Momak iz Gane nije se najbolje snašao na poziciji densog beka, u razmaku od četiri minuta dva puta su ga momci u crvenom nadmudrili (mada nijednom nije morao da pravi faul), pa ga je Mos poslao u svlačionicu i pre nego što mu je prvi znoj probio dres.

Treba pomenuti i da je Puel u 67. minutu napravio još jednu iznuđenu, ali i ofanzivnu izmenu, utoliko što je Iboru "stigao" Lindelofov start iz prvog poluvremena pa nije mogao više. Francuz je u tom trenutku uveo napadača Šinđija Okazakija, a nekoliko minuta kasnije morao je razmišlja i kako da ispuca i treću izmenu protiv svoje volje.

To što je imao igrača više i gol više nije navelo Murinja ni da pomisli da je vreme za opuštanje, pa je i sam u finišu umesto ofanzivnog Lingarda na teren poslao svežeg i nešto defanzvnijeg Andera Ereru u nameri da spusti tempo i rutinski privede meč kraju. Tako bi i bilo da Markus Rašford, koji je na teren ušao u 71. minutu umesto Marsijala, nije dečački reagovao kada je u 80. minutu istrčao sam pred Šmajhela pa je želeo da ga predribla, a ne savlada prostim udarcem u bliži ili dalji ugao.

Iako je moguće da je danski golman tom prilikom i zakačio Engleza po nogama, delovalo je kao da Mos svesno nije ni razmišljao o tome da pokaže na belu tačku, jer je i njemu bilo jasno da je Rašford sam sebi bespotrebno iskomplikovao život, utoliko više što je njegov tim na kraju ostao bez dva boda.

Šta će Murinjo reći Rašfordu, a i ostalima možemo samo da nagađamo, uglavnom 24-godišnji novajlija iz Hala, Megvajer (to je štoper), uspeo je u 94. minutu (dok su svi osim Marka Olbrajtona i njega čekali poslednji Mosov zvižduk) da izbegne ofsajd poziciju i jednu dugu i sporu loptu sa leve strane prosledi pored šokiranog De Hee za delirijum u Lesteru!

Murinjova faca je najbolje opisala celu situaciju...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC