• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LIGA EVROPE: "Mali" Fulam nada Engleza protiv Atletika

U finalu Lige Evrope 12. maja u Hamburgu gledaćemo Fulam i Atletiko Madrid.

 LIGA EVROPE: "Mali" Fulam nada Engleza protiv Atletika Izvor: MONDO

Fulam i Atletiko Madrid boriće se za prvi trofej Lige Evrope.

"Bijeli" su u Londonu pobjedili HSV sa 2:1 (0:1), što je poslije "nule" u Hamburgu bilo dovoljno za veliki uspjeh. Ateltiko je bio na ivici provalije u produžetku, ali je Dijego Forlan, svojim drugim, golom u dvomeču sa "crvenima", obezbjedio Madriđanima novo evropsko finale, prvo do 1986. godine i poraza u Kupu kupova od Dinama iz Kijeva

Liverpul je pobjedio nakon 120 minuta borbe rezultatom 2:1 (0:1,0:1), ali je to bilo dovoljno samo za častan oproštaj od Evrope, u sezoni koja je daleko ispod apetita navijača kluba.

HSV je propustio veliku priliku da pred svojim navijačima pokuša da osvoji evropski trofej koji mu jedini nedostaje i pridruži se Juventusu, Bajernu, Ajaksu i Barseloni, klubovima koji su uspjeli da se kroz istoriju domognu Kupa ili Lige šampiona, Kupa UEFA i Kupa kupova.

Fulam je sa druge strane najprijatnije iznanađenje i uspio je da održi tradiciju koja traje od 2004. godine da u finalu nekog evropskog takmičenja igra barem jedan premijerligaš.

Ni smijena trenera Bruna Labadije nije pomogla timu sa sjevera Njemačke.

Nalazili su se Njemci na pragu finala, ali je Fulam preokretom u drugom poluvremenu stigao do najvećeg uspjeha u istoriji kluba.

Mladen Petrić je u 22. minutu utakmice na "Krejven Kotidžu" postigao prelijep gol iz slobodnog udarca, pa je poslije 0:0 sa "NordBank" arene HSV stigao do velike prednosti.

Međutim, u drugom dijelu drugog poluvremena kola su krenula nizbrdo...

Prvo je Sajmon Dejvis, poslije odlične asistencije Denija Marfija, napravio pravi šou u kaznenom prostoru protivnika i u 70. minutu izjednačio na 1:1.

Samo šest minuta kasnije londonski klub postiže novi gol i preokreće situaciju u svoju korist. Mađar Zoltan Gera najbolje se snašao u gužvi ispred gola HSV.

Gosti nisu imali snage za preokret... Fulam je zasluženo otišao u finale. Na putu ka njemu eliminislali su Šahtjor, Juventus, Volfsburg, HSV...

Fulam - Hamburger 2:1 (0:1), prvi meč 0:0
/Petrić 22 - Dejvis 70, Gera 76/

FULAM - Osnovan: 1879. Nadimci: "Cottagers", "Whites". TROFEJI: Intertoto Kup (2002), FA (finale 1975).

HAMBURGER SV - Osnovan: 1887. Nadimak: "Red Shorts". TROFEJI: Kup/Liga šampiona (1983), Kup UEFA (finale 1982), Kup pobjednika Kupova (1977), Superkup Evrope (dva finala - 1977 i1983), Interkontinentalni Kup (1983) Bundesliga - šest puta, Pokal - tri puta.

Na "Enfildu" je viđena velika drama.

Liverpul je prednost Atletika iz prve utakmice aunulirao u 44. minutu, kada je Alberto Akvilani poslije centaršuta Josija Benajuna iz okreta pogodio mrežu.

Ali je publika na "Enfilid" po isteku 90. minuta mogla je samo velikim aplauzom da pozdravi uspeh Fulama, nakon što je zvanični spiker na stadionu saopštio da je meč na "Krejvenu" završen.

U Liverpulu do kraja regularnog toka nije bilo više golova ni velikih prilika.

Početak prvog produžetka bio najzanimljiviji period meča. Poslije samo pet minuta Josi Benajun je uspio da duplira prednost domaćina. Izgledalo je da da će se u Hamburgu igrati sveenglesko finale, ali tako nije mislio Dijego Forlan.

Strelac jedinog gola iz Madrida uspio je u 103 minutu da poslije centaršuta sa desne strane zakuca loptu iz Pepea Rejne.

Liverpul sezonu završava bez trofeja, a Ateltiko brani čast Španije u Evropi...

Finalna utakmica igra se 12. maja u Hamburgu.

Liverpul - Atletiko 2:1 (1:0, 1:0) posle produžetaka, prvi meč 0:1
/Akvilani 43, Benajun 95 - Forlan 103/

LIVERPUL - Osnovan: 1892. Nadimak: " Los Colchoneros". TROFEJI: Kup/Liga šampiona (1977, 1978, 1981, 1984, 2005), Kup UEFA (1973, 1976, 2001), Superkup Evrope (1977, 2001, 2005), Interkontinentalni Kup (1983), Prvenstvo - 18 puta, FA - sedam puta.

ATLETIKO MADRID - Osnovan: 1903. Nadimak: " The Reds". TROFEJI: Kup/Liga šampiona (finale 1974), Kup pobejdnika Kupova (1962), Interkontinentalni Kup (1974). Intertoto Kup (2007), Prvenstvo - devet puta, Kup kralja - devet puta.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC