• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baka o bh. fudbalu i društvu: Kad umrem!

Autor mondo.ba

Fudbalska legenda bivše Jugoslavije i BiH je na konferenciji za novinare povodom derbija 4. kola Lige za prvaka BiH između Zrinjskog i Sarajeva "otvorio dušu".

 Baka o bh. fudbalu i društvu: Kad umrem! Izvor: Samir Cacan/MONDO

Blaž Slišković je poznat kao čovjek "bez dlake" na jeziku, a to je pokazao i danas!
Trener Zrinjskog se dotakao eventualnih kazni i suspenzije od strane FS BiH, suđenja, svog igračkog i selektorskog mandata u reprezentaciji BiH, prozivki da je "fašista" i aktuelnih problema u bh. fudbalu.

O suspenziji...

"Kakva suspenzija? Koga sam ja to prozivao? Kada sam rekao, nakon lakrdije u Banjaluci, i spomenuo poziv iz Sarajeva, to je mogao biti poziv iz 'Holiday Inna', sa Baščaršije, bilo otkuda, nigdje nisam spomenuo FS. I protiv Želje, rekao sam 'rastu im stomaci, debljaju se'. Nisam spomenuo kome, moglo se odnositi na bilo koga. Sav svoj bijes sam usmjerio na kraju na suce, na sudačku organizaciju. Shvatam ja greške, one se svakom i svagdje dešavaju. Ali kriterij nije isti. Nama je u prvom dijelu u susretu sa Željom propušteno svirati penal, a sudac nije kažnjen, a Filipović je prošao s krvavom nogom", počeo je svoje izlaganje Blaž Slišković.

"Sve ovo što pričam nije vezano ni za jedan klub. Ovo je samo moje generalno viđenje stvari. Ako ćemo biti rigorozni prema nekome, budimo prema svima. Ako ćeš biti blag, budi prema svima blag. Ne trebaju nam različiti aršini. Sudac koji je nama prošle sezone dosudio penal u Bijeljini, a nakon kojeg se na snimku vidjela čista ruka na leđima našeg igrača, automatski je skinut s liste. Dečko je nestao, niko iz Saveza ga nije zaštitio. Želim svim silama da se borim da to ne bude tako. Bez sudačke organizacije nema ništa. Kao što mi treneri, kao što igrači žele da napreduju, tako moraju i oni! Ako želimo napredovati na tome moramo raditi svi zajedno, ali nažalost, kakva nam je država, takvo nam je sve. Izgleda da nema smisla trošiti se i truditi, ali meni je žao sada dići ruke od svega".

O igračkim danima u reprezentaciji BiH...

"Ne treba mene niko prozivati, za mene se sve dobro zna ko sam i šta sam. Prvi sam 92. godine nosio kapitensku traku BiH, bio kapetan Sušiću, Baždareviću i ostalim u Koblencu i Genku gdje smo tada igrali prve utakmice nacionalnog tima BiH. Dolazio sam, žurio iz Peskare o svom trošku, samo da bih zaigrao za Bosnu i Hercegovinu! Pa bio sam i selektor, otišao 2000. godine kada su samo političari odavde išli u Sarajevo. Tada je to ovdje bilo nepojmljivo, mene su prozivali što idem u muslimanski dio! Mene nije zanimao 'muslimanski' dio, zanimao me rezultat moje reprezentacije BiH. Ja sam građanin ove države. Ovo je moja država bez obzira na moju nacionalnost! Ja sam sebe u tom smjeru dokazao. Nikad nisam rekao da imam rezervnu državu niti je imam! Ostaću živjeti tu kao i moja porodica i tu ćemo tražiti svoj napredak. Smetaju mi prozivke da sam nacionalista, fašista, ovakav i onakav. Ma nigdje veze"!

O bh. fudbalu...

"Želim da se moje izjave shvate kako treba u smislu jačanja našeg prvenstva. Neće nas reprezentacija vječno nositi. Nestaće Džeka, Pjanića i Lulića! Odakle ćemo crpiti igrače za repku? Pa samo iz domaćih klubova. Moramo se organizovati, počev od infrastrukture i organizacije, omladinskih škola. Sramota je da u Mostaru više nema igrača kalibra Bajevića, Marića, Hadžiabdića ili pokojnog Matijevića. Ako ovako nastavimo bićemo nule i klupski i reprezentativno".

O bh. sportu...

"Moramo nešto uraditi za napredak sporta generalno. Sve je to vezano. Zbog toga je sve više kriminala u našim gradovima. Jer se omladina ne bavi sportom. Zašto se ne bavi? Jer se u bivšoj Jugi, konkretno u Veležu nije plaćala članarina! Ko će danas izdvojiti 50KM za fudbal, 50 za plivanje, 50 za karate? Roditelji nemaju sredstava za to! Oslobodimo djecu članarina, jer 300 djece na treningu je 300 djece manje na ulici! Napravimo klub u kojem će tih 300 djece trenirati besplatno. To je ujedno, nažalost, budućih potencijalnih 300 narkomana. Kad umrem, želim da znam da mi je unuk ostao u društvu u kojem će izrasti u pravu osobu. Imao sam sreću pa sam svoju djecu izveo na pravi put. Želim to i svojim unucima kao i vašoj djeci i potomcima. Da rastu u normalnoj i sređenoj državi", zaključio je Blaž Slišković.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC