• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Navijači Sent Paulija: Gej je ok, mrzimo desničare!

Navijači novog člana Bundeslige Sent Paulija vole sve što najvatrenije pristalice balkanskih klubova preziru!

 Navijači Sent Paulija: Gej je ok, mrzimo desničare! Izvor: MONDO

"Volim Sent Pauli, mrzim rasizam", glavni je moto fanova kluba iz Hamburga, koji važi za jedan od najvećih svjetskih centara popularne kulture.

Oni se zalažu za sve ono što bi se u moglo nazvati liberalizmom i kosmopolitizmom - od "seksa, droga, rokenrola, tolerancije", ali iznad svega vole fudbal!

Na njihovom stadionu možete da vidite simbole antifašizma, zastave sa Če Gevarom, pjevaju se Internacionala, pjesme Bitlsa i Džona Lenona (Power to the People), ali i lobanju sa ukrštenim kostima.

Međutim, taj simbol nema nikakve veze sa nacističkim "SS odredima", već predstavlja gusarski simbol otpora prema kapitalističkom establišmentu.

"Mi smo potpuno drugačiji od drugih. To dokazuje svaki naš gest", poručili su zagrebačkom "Jutarnjem listu" momci sa sjeverne tribune stadiona "Milerntor".

"Politički smo osvješteni, mrzimo rasiste i fašiste bilo koje vrste, naši navijači su kosmopoliti, ne priznajemo rasne, nacionalne, vjerske, polne ili bilo koje druge granice. Mrzimo svaki oblik šovinizma. Zato smo jedini klub na čije utakmice dolazi 20 odsto žena i isto toliko djece. Homoseksualci? I oni su među nama. Mi smo posebni i želimo da svijet bude takav", poručio je jedan od vođa "paulista".

Čak je i predsjednik kluba Korni Litman deklarisani homoseksualac, inače direktor "drugačijeg", ali za Hamburg uobičajenog pozorišta.

Navijačima Sent Paulija važan je i humanitarni rad, pa su uz pomoć organizacije "Viva con Agua de Sankt Pauli", pomogli da se osigura pitka voda za 153 obdaništa i škola na Kubi.

U Etiopiji se njihovom vodom služi 2.000 ljudi u gradu Sodo, dok je u Beninu zahvaljujući njihovoj akciji pitku vodu dobilo čak 17.000 osoba. Pomažu i u Ruandi, Nikaragvi, Tadžikistanu, Kambodži i Madagaskaru.

Njihove ideje "Siromašni protiv bogatih, no pasaran", privukle su ljude širom svijeta, pa Sent Pauli broji oko 500 klubova obožavalaca. Čak je na Fejsbuku formirana i "St. Pauli - Ex-Yu supporters" grupa...


(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC