• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Superliga u brojkama: Partizanovo proljeće

Partizan superioran ovog proljeća, Dragan Mrđa zaslužio kartu za Južnu Afriku.

 Superliga u brojkama: Partizanovo proljeće Izvor: MONDO

Spuštena je zavjesa na još jednu fudbalsku sezonu u Srbiji. Partizan je ponovo, treći put zaredom šampion, iz lige ispadaju Napredak i Mladi radnik, Dragan Mrđa je "kralj strijelaca".

U poslednjem kolu šampionata postignuto je 23 gola, što je sasvim dobar prosjek, s tim što je više od polovine svih golova od polovine postignuto na dva meča - Vojvodina je deklasirala Napredak (7:0), a Partizan Mladi radnik (6:0).

Partizan je apsolutno dominirao ovog proljeća. Ostvario je 12 poraza i samo dva emija, bez ijednog poraza, 32:4 (riječ je samo o proljećnom dijelu sezone). Ukupno: 24 pobjede i šest remija, gol-razlika 63:14!

Zvezda je, na primer, ovog proljeća zabilježila 10 pobjeda, jedan remi i četiri poraza, a gol-razlika joj je 24:11.

Najubedljiviju pobjedu u sezoni ostvarila je Vojvodina. Novosađani su do vrha napunili mrežu Napretka i poslali ga u niži rang takmičenja, a Dragan Mrđa je sa četiri gola završio prvenstvo sa ukupno 22 pogotka čime je osvojio naslov najboljeg strijelca.

On je treći fudbaler Vojvodine u njenoj skoro stogodišnjoj istoriji, kome je uspjelo da bude prvi strijelac domaćeg šampionata, a to su svojevremeno bili i Todor Veselinović i Vesko Mihajlović.

Drugi iza Mrđe je Andrija Kaluđerović koji se još jednim golom u poslednjem kolu oprostio od Rada, jer karijeru najvjerovatnije nastavlja u inostranstvu. On je ukupno dao 17 golova.

Iza Mrđe i Kaluđerovića su napadači Partizana - Kleo i Dijara sa po 14 golova. Kleo nije igrao u poslednjem meču protiv Mladog radnika, ali je zato Senegalac postigao tri gola i sustigao klupskog druga.

U ovom kolu svirana su dva penala i to oba za Vojvodinu protiv Napretka. Mrđa je pogodio, a Dušan Tadić je, na, vjerovatno oproštaju od "lala", želeo gol, ali je promašio cio okvir.

Najviše golova ove sezone postignuto je u pretposlednjem kolu - 26, a odmah iza je 1. kolo prvenstva kada je dato 25 golova. Najneefikasnije je bilo 28. kolo - samo 12 golova.

Čukarički je pobjedom nad Borcem sačuvao superligaški status i napravio podvig, jer je na polovini sezone bio ubjedljivo poslednji, sa samo osam osvojenih bodova - sedam manje od Metalca i Rada koji su zauzimali sledeće dve pozicije.

Međutim, "brđani" su se izdigli iz rezultatske i finansijske krize. U proljećnoj polusezoni zabilježili su sedam pobjeda na 15 mečeva, a osvajanjem 24 boda zauzimaju visoko treće mjesto po uspješnosti, iza Partizana i Zvezde!

OFK Beograd je izborio Evropu (kvalifikacije za Ligu Evrope), što je veliki uspjeh kluba sa Karaburma, pogotovo kad se uzme u obzir da je prošle sezone jedva izborio opstanak i to u poslednjem kolu protiv Banata.

Napredak će poslije tri godine ponovo u niži rang. Kruševljani su, odlukom fudbalskih organa, u julu 2007. godine ušli u Superligu umjesto apatinske Mladosti koja se povukla iz takmičenja zbog finansijskih problema.

TABELA PROLjEĆNOG DijELA SEZONE: Partizan 41, Zvezda 31, Čukarički 24, OFK Beograd 23, Spartak 23, Jagodina 22, Metalac i Vojvodina po 20, Javor i Rad po 19, Smederevo i Hajduk po 15, Borac i BSK po 14, Napredak 13 i Mladi radnik 6.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC