• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milijaš u MONDU: Nigdje nema "sjevera"

Reprezentativni vezista iz Vulvsa vraćao je film na period kada je nosio crveno-bijeli dres, ali i pričao o svom sadašnjem klubu.

 Milijaš u MONDU: Nigdje nema "sjevera" Izvor: MONDO

Nenad Milijaš je, gostujući u redakciji Monda, odgovarao i na mnoga pitanja nevezana za predstojeće Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Čitaoce Monda najviše je interesovalo da li će se, makar pred kraj karijere, vratiti u Crvenu zvezdu, ali i mnoge druge stvari vezane za Milijašev bivši klub.

Bilo je i drugara "iz kraja" koji su poželjeli da se jednog dana vrati u matični, Zemun.

"Zvezda i Zemun su mi omiljeni klubovi. Za Zvezdu navijam cio život i ona mi je najviše dala, a u Zemunu sam mnogo toga naučio. Sigurno da bih volio da u Zvezdi završim karijeru sa još nekom titulom. Ali, to je daleko".

Kakav je osjećaj dati gol Partizanu i da li i dalje žalite za nepravedno poništenim golom u Kupu (u polufinalu 2008, rezultat je bio 3:2 za Partizan)?

"Žalim svaki dan, svaki put kad odgledam gol, kad god ja ili bilo ko pomene taj detalj... Drago mi je što sam davao golove Partizanu, jer su oni najslađi. Svi moji pogoci su donosili pobjede".

Pratite li zbivanja u Zvezdi i šta mislite o aktuelnoj upravi?

"Cijele sezone sam pratio dešavanja. Ljudi koji sada vode klub zaslužuju da ostanu. O situaciji u klubu dovoljno govore dresovi, na kojima stoji poruka da se pošalje novac. Pa iako je tako, uspjeli su da osvoje Kup, odigrali su dobro u prvenstvu i nesrećno izgubili. Da je navijačima, pa i meni neko rekao da će tako biti, ja bih to potpisao prije početka sezone. A rečeno je da treba dvije godine da se oformi ekipa".

Da li bi Zvezda opstala u Premijer ligi.

"Smješno je govoriti o tome, naravno da bi. Zvezda je mnogo velika da bi se govorilo o borbi za opstanak u bilo kojoj ligi, pa i Premijer".

Može li Zvezda da uzme titulu u narednih deset godina?

"Uzeće bar polovinu".

Kako ste se osjećali kada ste prvi put istrčali na Marakanu u Zvezdinom dresu?

"Ludo! Igrali smo protiv Obilića", odgovorio je Milijaš, a onda su sjećanja sama počela da naviru.

"Prvi gol sam dao protiv Rada kada je trener bio Zenga, i to u 85. minutu za pobjedu kada smo se borili za titulu. Nikada neću zaboraviti ni taj gol ni kako je izgledao Sever".

Jedan čitalac je "pecnuo" Milijaša - postavio je pitanje da li ga je sramota što je igrao za Zvezdu kada je od malena partizanovac.

"Baš je obrnuto - oduvijek navijam za Zvezdu i zato nikada ne može da me bude sramota".

Za koga ste navijali na nedavnom košarkaškom Fajnal foru Evrolige?

"Za Olimpijakos".

KASTILJO BI SE VRATIO U ZVEZDU

"Bombardovan" je Nenad Milijaš i pitanjima vezanim za njegov klub, za status u ekipi... Mnogi misle da zaslužuje više da igra u Vulverhemptonu, da možda treba da promijeni sredinu...

"Moj klub ima svijetlu tradiciju, a o njemu se ovde malo zna. Odlično je organizovan. Imamo mnogo navijača i puno nam znači što nas u velikom broju prate i na gostovanjima. Nisam pogriješio što sam otišao tamo. Dovoljno sam igrao za prvu sezonu, i to dobro, dao sam neke važne golove, neke i namjestio. Sada neću mijenjati sredinu, za tu opciju nismo ni klub ni ja".

Zašto ne dobijate veću minutažu? Da niste u sukobu sa trenerom Mikom Mekartijem?

"Zato što je prva sezona u Engleskoj svima takva. Trener me mnogo voli, poštuje kao igrača i hvali me svuda. Ne postoji sukob. Igrao sam dok je trebalo da se napada i pobjeđuje, a kasnije smo 'čuvali' bodove, igrali i sa dvojicom štopera na pozicijama zadnjih veznih kako bi se što prije obezbedio opstanak. Zato sam jedno vrijeme bio na klupi, a kasnije sam se vratio u tim".

Kako je navijanje u Engleskoj?

"Šta reći? Najbolje na svijetu. Naravno, nije kao kod nas, jer Sjevera nema nigdje. Ali, Englezi imaju kulturu navijanja, koja podrazumjeva obostrano poštovanje. Stadioni su uvijek puni, svejedno je da li se igra protiv trećeligaša ili protiv Čelsija, ambijent je uvijek isti".

Koliko su vam pomogli Nemanja Vidić i Branislav Ivanović kada ste stigli na Ostrvo? Da li su uopšte mogli da budu uz vas s obzirom na razdaljinu?

"Nisu daleko od mene. Vidić je na sat i po vožnje autom ili vozom, a Bane je udaljen tek 15 minuta više. Pomogli su mi mnogo. Nemanja je tamo uticajna ličnost i njegova riječ se poštuje. Kada me je pohvalio kao igrača, to je svima mnogo značilo. Išao sam dosta puta kod njih i onu su dolazili kod mene. Baš smo vezani".

Šta se dešava sa Segundom Kastiljom, koji je iz Zvezde otišao kao pozajmljen igrač u Everton, pa u Vulvse?

"Mislim da će otići iz Vulvsa. Istekao mu je ugovor sa Zvezdom, a iz razgovora sa njim saznao sam da bi volio da se vrati. Kvalitetan je igrač, iako dvije godine nije igrao, i zato bih i ja volio da ga ponovo vidim u crveno-bijelom, ali to zavisi od menadžera i mnogo čega još".

BAJERN I DALJE BOLI
Neizbježan je bio i osvrt na finale Lige šampiona u kome je u subotu uveče Inter savladao Bajern 2:0.

"Igrači Intera su izgledali kao da su igrali trening utakmicu! A ko bi rekao da će osvojiti poslije utakmica u grupi sa Barselonom. Zašrafili su Robena, on je bio nemoćan i - kraj. Mada, mnogo im je nedostajao Riberi", fasciniran je Milijaš igrom ekipe čiji je član i Dejan Stanković.

Da li ste imali idola i da li ga sada imate?

"Nisam imao idola, ali uzor mi je bio Zinedin Zidan".

Koja vam je najdraža utakmica?

"Najdraža mi je pobjeda u polufinalu Kupa protiv Partizana, kada sam dao jedini gol, i kvalifikaciona utakmica protiv Francuske, u kojoj sam takođe bio strijelac.

A najteža?

"Ona protiv Bajerna. Kad god se sjetim, iznerviram se. Namjestio sam i dao gol, to mi je možda bila i najbolja partija u karijeri. Vodili smo, ali smo na kraju izgubili", sa sjetom je pričao Milijaš.

Jeste li u kontaktu sa Dušanom Bastom i Boškom Jankovićem?

"Povremeno se čujemo. Bošku je mnogo teško, prošao je cijele kvalifikacije sa reprezentacijom, a sada kada je najslađe, ne može da igra".

Uslijedila je i poruka od društva "iz kraja" da svrati u "školsko".

"Cio život sam proveo u školskom (OŠ Gavrilo Princip) igrajući fudbal... I dalje sam u starom kraju kada sam ovde", kaže 27-godišnji Zemunac.

Da li igraš PES (igrica Pro Evolution Soccer)?

"Igram, ali mi je ovaj posljednji mnogo spor, pa igram starije".

Čitalac je poželio Milijašu da postane kapiten Čelsija, kao kod njega u igrici.

"I ja se nadam".

Iznenađen je bio Milijaš kada je upitan da li je pronašao torbu. Poslije nekoliko sekundi razmišljanja je rekao.

"Zaista sam izgubio torbu kad sam stigao u Englesku... Ali, ne znam kako iko zna za to kad nisam pričao o tome?!"

Da možete da izaberete bilo koji klub na svijetu, gdje biste igrali?

"U Interu. Volim ga odavno, volio sam ga i dok ništa nije osvajao. Još dok je igrao Alvaro Rekoba, a njega sam volio da gledam".

Da li vam je žao što na početku 2009. niste otišli u Volfsburg, koji je kasnije te sezone osvojio titulu prvaka Njemačke?

"Na neki način mi jeste krivo, jer je transfer bio baš blizu realizacije, ali iz ove perspektive znam da ništa nisam propustio".

Bilo je i pitanja koji nemaju veze sa fudbalom: Gledate li skupštinske prenose i da li glasate na izborima?

"Na izbore izlazim, ali ne gledam prenose", završio je Nenad Milijaš iscrpne odgovore na pitanja čitalaca Monda.

(R.J. -MONDO , foto MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC