• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDIJAL (2. dan): Ljepotica u Sočiju

Autor mondo.ba

Novinari MONDO portala prognoziraju ishode utakmica Svjetskog prvenstva u Rusiji. Drugog dana očekuje nas prvi veliki derbi.

 Mondo tiket Mundijal 2018 15. jun Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Nakon spektakularnog otvaranja Mundijala u Rusiji i sjajne predstave koju su Rusi priredili svojim navijačima protiv Saudijske Arabije (5:0), drugog dana smotre najboljih svjetskih fudbalera očekuje nas i prvi derbi.

Od tri utakmice, koje će biti odigrane danas na Svjetskom prvenstvu, svakako će najinteresantnija biti ona u Sočiju.

Novinari MONDO portala i danas za naše čitaoce prognoziraju ishode mečeva, a pozivamo i vas da u komentarima iznesete svoje mišljenje.

TRENUTNA TABELA:

* pogođen konačan ishod donosi bod, a tačan rezultat tri boda.

Izvor: MONDO

NEBOJŠA ŠATARA

Egipat - Urugvaj X (1:1)

Iako Urugvaj ima bolji tim, sa fantastičnim napadačima Edinsonom Kavanijem i Luisom Suarezom, vjerujem da će Egipćani uspjeti da ostanu neporaženi u prvoj utakmici. I to prvenstveno zahvaljujući Mohamedu Salahu, koji će, iako nedovoljno oporavljen, vrlo izvjesno igrati u Jekaterinburgu. Em je Bajram, em mu je danas rođendan.

Maroko - Iran 1 (2:1)

Marokanci imaju odličnu reprezentaciju, što su nedavno pokazali i pobjedom nad Srbijom, ali i Slovačkom i Estonijom, pa tri boda ne bi smjela da izostanu protiv Irana, koji je ipak u trećoj ili čak četvrtoj ligi svjetskog fudbala.

Španija - Portugal X (1:1)

S obzirom da su Španci sami sebi "pucali u koljena" smjenom selektora dan prije početka Mundijala, vjerovatno neće biti na najvišem nivou, ali opet dovoljnom da ne izgube od komšija iz Portugala, koji su s druge strane, postali šampioni Evrope igrajući neriješeno.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

GORAN ARBUTINA

Maroko - Iran 1 (2:1)

Iako sam "na prvu" prognozirao "iks" u ovom meču, veliki broj navijača Maroka koji su stigli u Rusiju, primorao me je da promijenim mišljenje, jer smatram da će ogromna podrška biti veliki vjetar u leđa njihovoj selekciji, te smatram da će slaviti 2:1.

Egipat - Urugvaj 2 (0:3)

Nisam siguran koliko Egipat može sa tek oporavljenim Salahom. Ne znam koliko će biti spreman za prvi duel, dok su Urugvajci kvalitetni i konstantni. Iako će Salah vjerovatno igrati, smatram da će Urugvajci opravdati ulogu favorita i ubjedljivo slaviti na ovom meču.

Španija - Portugal X (1:1)

Španija i Portugal su dva velika rivala. Inače bih tipovao na pobjedu Španije, ali su promijenili selektora, što se možda odrazi na ekipu, tako da mislim da će biti remi, uz gol Kristijana Ronalda.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

ZORAN PAJČIN

Juče sam tipovao 0:0 na Rusija - Saudijska Arabija i izblamirao se, ali šta bih sad nastavljam u romantičarskom stilu za razliku od mojih kolega koji "idu" kapitalistički, iako taj stil kritikuju gdje god stignu. Ali o tom nekom drugom prilikom.

Egipat - Urugvaj X (1:1)

Velika utakmica za mene kao navijača Liverpula, sudar sadašnjosti i prošlosti "redsa" - Mohameda Salaha i Luisa Suareza. O tome kako je Urugvajac žario i palio po Premijer ligi je suvišno pisati, a Momo je ove godine zaslužio da se sruši "Gudison park" i na njegovom mjestu napravi piramida.
Urugvaj će se i na ovom turniru uglavnom oslanjati na Himeneza i Godina u odbrani i Suareza i Kavanija u napadu. Šteta što više nema Dijega Forlana. Salah nema preveliku pomoć od saigrača, ali ipak mislim da je želja i velika borbenost "faraona" dovoljna da osvoje bod protiv Urugvaja tako da biram remi - 1:1. Zbog Salaha i velike ljubavi koju Egipćani pokazuju prema fudbalu, bez umanjivanja možda i većih fanatika iz Urugvaja, sam malo pristrasan i idem romantičarski.

Maroko - Iran 1 (2:0)

Iranci su u kvalifikacijama igrali dosta tvrdo iz razloga što nemaju znanja za nešto više. Teško da su ga stekli do početka Mundijala tako da će Karlos Keiroš nastaviti po istom. Ono što bi za Iran mogla biti prednost jeste činjenica da njihove dvije mlade zvijezde igraju u Rusiji i domaća publika bi mogla da ih podrži. Serdar Azmun, kojeg zovu "Iranski Mesi", jer eto kome god je lijeva noga jača i ima kakav takav dribling danas dobije takav nadimak. Čak su ga i povezivali sa transferom u Liverpul. Tu je i Said Ezatolahi, veznjak Rostova, kojeg zovu "persijski Pogba". Maroko mi je uz Senegal od najbolja afrička ekipa na prvenstvu, imaju nekolicinu odličnih igrača prema naprijed (Mbrak Busufa, Hakim Zajeh, Junes Belhanda, Amin Harit...) i mislim da mogu do pobjede protiv Irana - 2:0.

Portugal - Španija 2 (0:2)

"Furija" je dva dana prije početka prvenstva uručila otkaz selektoru, pa je uloga favorita, a i pritisak koji dolazi uz nju malo splasnuo što se može pozitivno odraziti na ekipu, koja ima preiskusne "face" da bi baš tako lako potonula. Portugalci su aktuelni šampioni Evrope, ali mislim da ne mogu ponoviti izdanja iz Francuske kada su praktično osvojili turnir bez pobjede. Španija je odličan miks mladosti i iskustva na pravim pozicijama. Imaju najboljeg golmana na svijetu, iskusan par štopera, bekove koji nude oba prvaca, sjajnog "metronoma" u Busketsu, pomalo istrošenog Inijestu za kojeg imaju zamjenu ako ne bude išlo, Davida Silvu, "prgavog" ali i sjajnog golgetera i šampiona Dijega Kostu u špicu. "Mlade" nade, ili bolje reći već formirane fudbalere, Marka Asensija, Iska Alarkona, Kokea, Saula Nigeza, Tijaga Alkantaru.... Mislim da Fernando Jero ne može ovo upropastiti - 0:2.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

ŽELJKO SVITLICA

Egipat - Urugvaj 2 (0:2)

Ne priča se o egipatskoj reprezentaciji već se priča isključivo o Mohamedu Salahu i mislim da je to teret i Salahu i ekipi. S druge strane Urugvaj je iskusna južnoamerička ekipa, a prejakim napadačkim tandemom i zato njihova pobjeda ne bi trebalo da dođe u pitanje.

Maroko - Iran 2 (1:2)

Duel Maroko - Iran prognozirao sam po čistoj intuiciji. Čini mi se da Iran ima samo jednu pobjedu na SP i to iz 1998. godine, pa možda sad bude druga. Imaju dobrog trenera, igraju defanzivno a zemlja im trpi političke pritiske Zapada, pa će možda u Rusiji imati ''dodatnu'' energiju.

Portugal - Španija X (0:0)

Ona utakmica od koje svi nešto očekujemo - kao finale Lige šampiona - a zna da bude taktički tvrda i dosadna. Za Portugalce znamo da znaju igrati fudbal bez golova, pogotovo protiv objektivno bolje i nadmoćnije Španije. Kod Španaca je mali potres izazvala šokantna smjena trenera, ali vjerujem da su oni samouvjereni i znaju šta mogu pa neće biti nekog pada i sunovrata. Dakle IKS.

BOJAN JAKOVLJEVIĆ

Egipat - Urugvaj 2 (1:3)

Egipćani nakon posta dočekuju meč sa favorizovanim Urugvajom i mislim da osim časnog poraza teško da mogu učiniti nešto više. Velika nepoznanica pred ovaj meč je fizička sprema Mohameda Salaha, od koga najviše zavisi igra "faraona". Vjerujem da će uspjeti da odigra bar dio meča, a njegovi saigrači smatram da imaju snage da postignu bar jedan gol. Ipak, to neće biti dovoljno, s obzirom da Urugvaj ima fantastičan napad, pa prognoziram trijumf ekipe iz Južne Amerike.

Maroko - Iran 1 (2:1)

Izuzetno težak meč za prognozu, ali smatram da je Maroko bliži trijumfu. S obzirom da su u grupi sa Španijom i Portugalom, koji su favoriti za prolaz, vjerujem da će ovaj meč biti svojevrsno finale za obje selekcije. Ko bolje otvori SP, ima šanse da se nada šesnaestini finala.

Portugal - Španija X (1:1)

Derbi odmah na startu. Vjerujem da će se obje reprezentacije zadovoljiti osvojenim bodom i da neće previse srljati, s obzirom da u preostala dva meča ne bi smjeli imati problema. Španci su potreseni smjenom selektora uoči početka SP, ali možda to za njih bude i pozitivan šok. S druge strane su, Portugalci, aktuelni evropski prvaci, predvođeni fenomenalnim Kristijanom Ronaldom, koji će protiv komšija pokušati da Mundijal otvore pobjedom. Ali, smatram da će na kraju podijeliti bodove.

ŽARKO MARKOVIĆ

Egipat - Urugvaj 2 (1:3)

Urugvaj je i na ovo SP došao sa ozbiljnim sastavom i dvije glavne zvijezde koje su sezonu završile u dobroj formi. U Egiptu se sve vrti oko Salaha koji vjerovatno neće početi ovu utakmicu, a realno je i da selektor Kuper ne rizikuje previše jer ključni meč za Egipat, onaj protiv Rusije, tek slijedi. Stoga bi ovdje Urusi trebalo da pokažu kvalitet i zabilježe dobar start na Mundijalu.

Maroko - Iran 1 (2:0)

Selekcija Maroka dobro je djelovala u pripremnom periodu. Iako protivnici nisu bili iz prvog ranga svjetskog fudbala, Marokanci su pokazali zavidnu efikasnost i danas su favoriti protiv Irana. Vidjeli smo juče "snagu" jedne od azijskih selekcija, ali. naravno da Iran ne bi trebalo svrstavati u ravan Saudijaca jer je riječ o mnogo ozbiljnijoj selekciji. Ipak, prednost Maroku.

Portugal - Španija X (1:1)

Derbi dana uoči koga je sve poznato osim situacije unutar španske selekcije. Sigurno je da će smjena selektora uticati na igrače "Furije", ali isto tako je realno da nijedna od ove dvije selekcije ne srlja pretjerano u ovom meču jer će i jedni i drugi prolaz u drugi krug da traže kroz mečeve sa Marokom i Iranom. Remi bi bio prihvatljiv za obje strane.

SVE O MUNDIJALU 2018

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC