• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žigić potpisao za Birmingem

Srpski napadač završio transfer u Birmingem. Nikola Žigić će od Pitera Krauča preuzeti titulu najvišeg igrača Premijer lige. Za jedan centimetar.

 Žigić potpisao za Birmingem Izvor: MONDO

Naredne četiri godine Nikola Žigić igraće u Birmingemu. Poslije višegodišnjih "flertova" mnogih engleskih klubova sa sprskim fudbalerom, konačno je ostvaren njegov transfer u Premijer ligu.

Vijest da je napadač srpske reprezentacije potpisao četvorogodišnji ugovor objavljen je na sajtu engleskog kluba, uz njegovu fotografiju sa dresom.

Prema pisanju engleskih i španskih medija, transfer Žigića iz Valensije vrijedan je oko šest miliona funti, a njegova nedeljna plata biće oko 55.000 evra, čime će postati najplaćeniji igrač u Birmingemu. Do sada je najveću platu dobijao Džejms Mekfaden sa oko 28.000 funti sedmično.

"Žigić je odličan u igri glavom, ali je podjednako opasan dobar sa loptom i na zemlji i ima impresivan golgeterski učinak gdje god je igrao", piše na sajtu Birmingema.

Visoki napadač će tako povećati koloniju srpskih fudbalera na Ostrvu. Bane Ivanović i Nemanja Matić su sa Čelsijem osvojili šampionsku titulu, Nemanja Vidić je u Mančester junajtedu, Nenad Milijaš je član Vulverhemptona, a još nije poznata sudbina Vladimira Stojkovića koji je bio na pozajmici u Viganu.

Milan Jovanović će takođe od sljedeće sezone osetiti slast igranja u Premijer ligi, jer je postao novi igrač Liverpula. Možda će mu se poslije Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi priključiti i bivši saigrač iz Vojvodine i veliki drugar Miloš Krasić za koga postoji interesovanje nekih premijerligaških klubova.

Formalno, član Čelsija je i Slobodan Rajković, ali je on prošle dve sezone bio na pozajmici u holandskom Tventeu, sa kojim je osvojio titulu šampiona Holandije.

Naravno, i Zoran "Bambi" Tošić je član Mančester junajteda, ali je prethodnu polusezonu igrao za Keln, a klub sa Old Traforda voljan je da ga proda.

Nikola Žigić će, dakle, karijeru nastaviti na britanskom Ostrvu, po mnogima je to idealno mjesto za njega, a engleski mediji bave se profilom napadača srpske reprezentacije.

Ono što medije na Ostrvu posebno intrigira je Žigićeva visina - 202 centimetara i potenciraju to da će biti najviši igrač na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

"Dejli mejl" ističe da će dolaskom Žigića u Birmingem, Piter Krauč morati da se zadovolji drugim mjestom po visini u Premijer ligi. Moguće je čak da će se njih dvojica "izmjeriti" na terenu već u Južnoj Africi, s obzirom na to da bi moglo da se desi da Srbija i Engleska igraju u drugoj fazi takmičenja.

"Krauč, za razliku od mnogih drugih fudbalera, ipak neće morati da 'lomi vrat' kada bude bio oči u oči sa Žigićem, jer je samo jedan centimetar niži od Srbina", duhovito primjećuje list.

Visoki napadač, procjenjuju britanski mediji, svakako će dobro doći Birmingemu, koji je proteklu sezonu završio na devetom mjestu. Postigao je ukupno 38 golova a primio 47 (dakle gol-razlika je -9), a zanimljivo je da je Birmingem dao po 19 golova na svom i gostujućim terenima.

Kameron Džerom je sa 10 golova (igrao je na 32 utakmice) bio ubjedljivo najbolji strijelac tima, a u strijelce se upisivalo još samo osam igrača!

Džerom se ne plaši dolaska Žigića, tačnije ne plaši se konkurencije. "Ako klub želi da osnaži tim, mora da ima kvalitetnu konkurenciju", dodao je.

Ekvadorac Kristijan Benitez, od koga se mnogo očekivalo u protekloj sezoni, na 30 utakmica, postigao je samo tri gola. U međuvremenu, uprava Birmingema je odlučila da je otkupi Benitezov ugovor od meksičkog kluba Santos Laguna.

Trener Birmingema Alan Mekliš izjavio je da je Benitezova cijena bila visoka. "Moj zadatak je sada da nađem nekog ko će bolje uraditi posao, odnosno da nađem fudbalera koji će nadmašiti 'Ćuća' (Benitezov nadimak)", dodao je Mekliš.

Osim Žigića, Birmingem je do sada doveo golmana Bena Fostera i španskog vezistu Enrika Valjesa.

Prema izvorima britanske štampe, transfer Žigića u Birmingem iz Valensije koštaće šest miliona funti (sedam, osam miliona evra), a španski klub biće na gubitku jer ga je prije tri godine platio oko 14 miliona funti.

Valensija je, i pored prodaje glavne zvijezde Davida Vilje u Barselonu, prinuđena da i dalje nudi igrače, jer je u finansijskom škripcu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC