• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTORIJA: Englezi prvi put prošli na penale!

Autor mondo.rs

Ostrvljani uradili što NIKAD nisu - da na Mundijalu izbore plasman kroz jedanaesterce!

Engleska je uspela!

Iako je Hari Kejn golom iz penala u 57. minutu doveo ostrvljane na minut do četvrtfinala, plasman su izborili na teži način. Kao nikad pre!

Džeri Mina je 60 sekundi pre kraja nadoknade drugog poluvremena glavom izjednačio na 1:1 i uveo meč u produžetke, a potom i u penale, koji kroz istoriju nisu donosili dobro "Gordom Albionu". Štaviše!

Englezi su do ovog utorka i utakmice na moskovskoj "Otkritje areni" tri puta učestvovali u penal serijama na Mundijalu i sva tri puta su bili eliminisani. U Italiji 1990. ih je u polufinalu pobedila Zapadna Nemačka, u Francuskoj 1998. u četvrtfinalu su precizniji bili Argentinci, a 2006. u Nemačkoj ih je u takođe u četvrtfinalu zaustavio portugalski golman Rikardo.

Ta "kletva" skinuta je večeras u glavnom gradu Rusije, gde su Englezi zakazali četvrtfinalnu utakmicu protiv Švedske, u kojoj će igrati za svoje treće polufinale u istoriji, a prvo od 1990!

Kolumbija - Engleska 1:1 (0:0), penalima 3:4.

U tvrdom, napetom i na momente "prljavom" meču, Južnoamerikanci su se bez povređenog Džejmsa Rodrigeza vratili "iz mrtvih", pa u penal seriji imali veliku šansu, ali je nisu iskoristili.

Pri vođstvu Kolumbijaca 3:2, Džordan Henderson je završavao treću seriju i šutirao tamo gde se David Ospina i bacio, da donese prednost ekipi u žutim dresovima uoči poslednje dve runde.

Međutim, rezervista Mateus Uribe nije iskoristio šansu da donese prednost 4:2, jer je šutirao punom i pogodio prečku, a to je Kiran Tripije kaznio i izjednačio na 3:3. Tenzija je tako dostigla vrhunac i "slomila" je iskusnog Karlosa Baku, koji je šutirao loše u svoju levu stranu, što je golman Evertona Džordan Pikford i predvideo.



Englezi su tako stekli meč loptu, rezervista Erik Dajer je preuzeo odgovornost i poslao fudbal u mrežu, za konačan, istorijski trijumf Engleske!

Pročitajte parove i raspored četvrtfinala Svetskog prvenstva!

Sastavi:

Kolumbija: Ospina - Arijas (od 115' Zapata), Mina, D. Sančez, Mohika - Barijos, K. Sančez (od 79' Uribe), Lerma (od 62' Baka) - Kvadrado, Kintero (od 88' Murijel) - Falkao.

Engleska: Pikford - Jang (od 102' Rouz) Voker (od 113' Rašford), Stouns, Megvajer - Henderson - Tripije, Lignard, Ali (od 81' Dajer) - Sterling (od 88' Vardi), Kejn.


- kraj utakmice, Engleska je prošla u četvrtfinale! -

- Penali! -

5. serija - 3:4: Pikford brani loš Bakin udarac, a Dajer donosi Engleskoj pobedu!
4. serija - 3:3: Uribe pogađa prečku, a Tripije izjednačuje, iako je Ospina bio na lopti!
3. serija - 3:2: Murijel vara Pikforda, a Ospina "čita" i brani Hendersonov šut!
2. serija - 2:2: Kvadrado pogađa pod prečku, Rašford u donji levi ugao!
1. serija - 1:1: Falkao daje gol, posle njega pogađa i Kejn!

Kolumbija - Engleska 1:1!

- kraj drugog produžetka! -

117' Dajer izbacuje loptu u korner pred Falkaom, ali sudija greši na štetu Kolumbije i pokazuje da Pikford izvede gol-aut.

115' Još jedna šansa za Engleze. Dajer je ostao sam posle kornera, skočio visoko, šutirao snažno, ali preko gola.

112' Velika prilika za Englesku. Rouz je uleteo u kazneni prostor po levoj strani, šutirao u dalji ugao i promašio. Lopta je prošla veoma blizu stative. Nakon toga, Sautgejt koristi pravo da napravi četvrtu izmenu, pa uvodi Rašforda u igru.


- kraj prvog produžetka -

104' Šansa za Kolumbiju! Falkao! Ostao je sam na trenutak, namestio se da šutira glavom, ali je Megvajer stigao na vreme da mu oteža pokušaj.

97' Dok mirno protiče prvi produžetak, vredi istaći zanimljiv podatak. Englezi su tri puta učestvovali u penal serijama na svetskim prvenstvima i sva tri puta su ispali - 1990, 1998. i 2006.

- Englezi su bili na minut od četvrtfinala, ali će ipak morati da se još bore! Produžeci!

94' IZJEDNAČENJE! Mina je skočio najviše posle prekida i poslao loptu u mrežu! Igraće se još pola sata!



93' Sjajna odbrana Pikforda! Uribe je šutirao iz daljine, a golman Evertona izbio loptu u korner.

87' Falkao šutira sa oko 20 metara, ali lopta polako dolazi do spremnog Pikforda.

82' Kolumbijci propuštaju najbolju priliku! Karlos Baka je istrčao kontru, dodao loptu do Kvadrada, a njemu je lopta u trku prešla preko stopala!

77' Dok se događa sve veći broj prekršaja, Džesi Lingard pokušava da ponovo iznudi faul. Pao je posle brzog napada, ali sudija nije ni razmatrao njegov zahtev.

68' Sve veća tenzija na terenu. Sada Ešli Jang leži i žali se na povredu posle žestokog starta Ariljasa.



63' Megvajer pokušava da odglumi prekršaj za faul, a Kolumbici besno trče ka sudiji, tražeći da ga kazni žutim kartonom. U međuvremenu, Dele Ali zamalo glavom prebacuje gol.

61' Brza izmena u Kolumbiji. Umesto veziste Lerme Solisa ulazi centarfor Karlos Baka.

57' Hari Kejn ostaje potpuno miran tokom pauze, pritrčava lopti i šutira po sredini gola. Engleska vodi.

54' PENAL ZA ENGLESKU! Sudija Gajger je gledao čvrst duel Karlosa Sančeza i Harija Kejna, posmatrao kako Englez pada i pokazao na belu tačku!



53' Umalo velika prilika za Engleze. Lopta je posle prekida išla pravo u peterac, na Megvajerovu glavu, ali je Sančez izbio loptu u korner.

- poluvreme -



48' Gađao je i Lingard, preko prečke. Moglo je da bude mnogo opasnije, da ofanzivac nije kasno uhvatio loptu "u penjanju". Skočio je, ali nije uspeo da uradi šta je planirao.

47' Prvi šut u okvir engleskog gola. Pokušao je Kintero iz daljine, pogodio Pikforda, ali će ostati zabeleženo da je prvi gađao.

41' Predug prekid i loš šut Tripijea iz "slobodnjaka". Gađao je sa oko 20 metara i poslao loptu pored leve stative.

25' Kolumbijci su se oslobodili velikog pritiska Engleza, iako je jasno da večeras neće previše srljati.

16' Prva dobra prilika! Hari Kejn! Probio je Tripije po desnoj strani, našao Kejna na "drugoj" stativi, ali centarfor nije uspeo da namesti glavu da bi poslao loptu u mrežu. Podigao je palac, zahvalio na dodavanju.

13' Sterling je umalo ozbiljno zapretio Kolumbijcima, ali se postavio Sančez. I kada izgube loptu, Englezi presingom pokušavaju da je odmah vrate u svoj posed.

- utakmica je počela! -

Najava:

Izvor: MONDO/M.Šolak



Švedska je u utorak predveče uradila svoj zadatak i eliminisala Švajcarsku, a večeras će saznati ime rivala protiv koga će se boriti za istorijski plasman u polufinale Svetskog prvenstva.

Kolumbija - Engleska

Južnoamerička selekcija NIKAD nije pobedila "Gordi Albion". Poslednji međusobni meč odigrali su 1998. godine u Francuskoj i završen je trijumfom Kolumbijaca 2:0. Da li će Radamel Falkao večeras biti uspešniji od prethodnika, bez pomoći svog povređenog saigrača Džejmsa Rodrigeza?

Motiv u ovoj fazi Svetskog prvenstva uvek je ogroman, a Kolumbiju će sigurno dodatno motivisati priznanje Engleza da su namerno izgubili protiv Belgije da bi odabrali lakši put ka završnici.

Utakmica na Otritje areni počeće u 20 časova, kada znak za to da američki sudija Mark Gajger.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOŠ

SJAJNA KOLUMBIJA BAŠ NIJE IMALA SREĆE

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC