• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Fudbal se vraća kući"? Videćemo...

Autor mondo.rs

Na društvenim mrežama Englezi "furaju" slogan #Itscominghome. Ovo loženje da će osvojiti titulu prvaka sveta u fudbalu poraslo je nakon što su prvi put prošli na penale.

nglezi nisu bili nas svetskom fudbalskom tronu od 1966. godine. Od tog čuvenog finala sa Nemcima, onog gola Džefa Harsta za koji niko ni dan danas nije siguran da li je uopšte bio pogodak, sve do današnjih dana, Englezi su dobijali udarce u sportu čija su pravila upravo ni izmislili.

Bilo je do danas nekih sporadičnih dobrih rezultata, povremeno su igrali dobro, ponekad solidno, vrlo često loše... 

Uvek bi ih Nemci surovo spuštali na zemlju i ubijali im svaku nadu. Uostalom, Geri Lineker je posle poraza u polufinalu Mundijala u Italiji od Nemačke na penale dao onu čuvenu izjavu o fudbalu kao sportu koju 90 minuta igraju 22 fudbalera a na kraju uvek pobede Nemci.

Ako se neko od vas zapitao šta uopšte znači slogan "It's coming home" koji Englezi (od medija preko pojedinaca) besomučno rabe na društvenim mrežama, evo i objašnjenja.

Reč je o pesmi nastaloj 1996. godine uoči Evropskog prvenstva u Engleskoj (naziv pesme je "Three Lions") u kojoj provejava upravo ta poruka: "Fudbal se vraća kući", jer je u to vreme tinjala nada da bi konačno mogli nešto da urade na svom tlu. Nisu...

Three Lions It's coming home
Izvor: YouTube/LightningSeedsVEVO



Ovu pesmu su napisala dvojica komičara - Dejvid Badiel i Frenk Skiner - a u izvođenju im je pomogao bend iz Liverpula Lightning Seeds. Snimljena je 1996. godine i ubrzo je postala hit među engleskim navijačima.

Na tom Evropskom prvenstvu, Engleze su u polufinalu izbacili Nemci. Na penale (6:5)! A ključni penal promašio je, verovali ili ne, današnji selektor Engleske Geret Sautgejt!

Inače, ta pesma se i danas peva kada igra reprezentacija Engleske, jer se Englezi uvek nadaju da je svako naredno takmičenje - BAŠ TO. Turnir koji će "vratiti fudbal kući".

Zanimljivo je da je svojevremeno nemački napadač Jirgen Klinsman godinama nakon tog polufinala sa Englezima priznao da je pesma "Three Lions" bila toliko "zarazna" da su je čak i nemački fudbaleri pevušili!



Svojevremeno je pesma "Three Lions" rušila sve rekorde na muzičkim TOP listama, svrgnuvši sa prvog mesta i legendarne The Fugees.

Ta pesma je bila nastavak još čuvenije "World In A Motion", nastale 1990. godine uoči Mundijala u Italiji. Grupa New Order je snimila pesmu u kojoj su deonice imali i engleski reprezentativci, a tadašnja očekivanja Engleza bila su velika. Verovali su u Gerija Linekera, Pola Gaskojna, Krisa Vodla, Dejvida Plata, Džona Barnsa... 

Ali, i tada su ih u polufinalu zaustavili Nemci. Opet na penale!

Zapravo je pesma "Three Lions" bila više duhovit osvrt na sva ta engleska nadanja svih ovih godina i decenija da bi, posle raznoraznih šamara, blamiranja, konačno moglo da se DOGODI nešto dobro.

Three lions on a shirt
Jules remains still gleaming
No more years of hurt
No more need for dreaming
Talk about football coming home

We still believe, we still believe
We still believe, we still believe
It's coming home, it's coming home
It's coming, Football's coming home
It's coming home, it's coming home
It's coming, Football's coming home again


Decenijama kasnije, engleska fudbalska reprezentacija došla je na Mundijal u Rusiji sa ekipom kojoj nisu davane prevelike šanse da bi mogla nešto da uradi, ali slogan "It's coming home" je bio prisutan od početka turnira.

I boldovan je pri svakom preskakanju nove stepenice.

U meču osmine finala protiv Kolumbije, Englezi su bili nadomak četvrtfinala posle 90 minuta igre, ali ih je Kolumbijac Džeri Mina šokirao. Otišlo se u produžetke, pa u onda u penale...

Oh, ne, prokletstvo penala, pomislio je, verovatno, svaki Englez koji je gledao utakmicu. Sreća je bila na strani Engleza. Skinuli su prokletstvo i plasirali se u četvrtfinale.

ISTORIJA: Englezi prvi put prošli na penale!


POGLEDAJTE RAZNE SCENE I REAGOVANJA ENGLESKIH NAVIJAČA


LEGENDARNI JAN RAJT NIJE MOGAO DA GLEDA PENAL SERIJU...




MNogi Englezi danas veruju da tim Gereta Sautgejta može.

Ispraćeni su u Rusiju sa ne baš velikim očekivanjima, ali je tim imao podršku, jer, prema rečima mnogih Engleza, igraju "dopadljivi likovi" koji izgledaju i ponašaju se kao ekipa. Nema tu velikih zvezda, mada Hari Kejn i Rahim Sterling, pa i Dele Ali, to jesu, ali igraju jedni za druge.

Zato se u Londonu i drugim engleskim gradovima sinoć čulo...



Ovaj engleski tim na Ostrvu vole i nadanja su sada još veća. Ne na celom Ostrvu, razume se :)

Šta mislite, da li će se "Fudbal vratiti kući"? 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC