• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija napadala, Novi Zeland pobijedio

Novi Zeland pobijedio je Srbiju u Klagenfurtu sa 1:0. Jedini gol postigao je Šejn Smelts u 22. minutu. Na kraju i prekid zbog ponašanja navijača.

 Srbija napadala, Novi Zeland pobijedio Izvor: MONDO

Fudbaleri Srbije poraženi su u prvom od tri pripremna meča pred put na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Pred oko 14.000 navijača u Klagenfurtu, snažni i tehnički skromni fudbaleri Novog Zelanda iskoristili su jednu od dve šanse na utakmici za pobjedu od 1:0 (1:0).

Na dugu loptu sa polovine terena, kapiten "orlova" na ovom meču Nemanja Vidić loše se postavio i nije uspio da zahvati loptu glavom, tako da je ona iznenada došla u posjed Šejna Smeltsa na ivici našeg šesnaesterca. Devetka Novozelanđana lako je izbacio Antonija Rukavinu driblingom i onda desnom nogom rutinski savladao Vladimira Stojkovića - 0:1.

Bio je to 16. reprezentativni gol napadača Gold Kousta.

Do tog trenutka, Novi Zeland nije imao ni polu-priliku, a samo 120 sekundi kasnije moglo je da bude 0:2.



Poljuljana i neiugrana odbrana Srbije, u kojoj je već izvršena jedna izmjena, kada je u 20. minutu Aleksandar Kolarov zamijenio povrijeđenog Ivana Obradovića, ponovo je lako "izmiješana".

Neven Subotić je prišao igraču sa loptom, Vidić takođe krenuo ka istom, a onda je uslijedio pas ka usamljenom Roriju Felonu, koji je odlično šutirao sa 16 metara, ali je Stojković "skratio ugao" i odbio loptu. Ona je, međutim pala pravo na nogu usamljenom Smeltsu, koji se na sreću srpskih igrača spetljao i loše šutirao.

Felon je igrač koji je nesportskim potezom izdejstvovao ranu izmjenu u sastavu Srbije. Laktom je udario Obradovića u lice i rasjekao ga, tako da je lijevi bek "orlova" sa krvavim licem morao da napusti igru, a umjesto njega zaigrao je Kolarov.

Srbija je mogla, pardon morala da izjednači u 38. minutu, kada je odličan centaršut Miloša Ninkovića sa lijevog boka, igrom slučaja stigao do potpuno samog Subotića. Stoper "orlova", zaboravljen od svih, "poklonio" se, ali je glavom poslao loptu pored stative.

U tom trenutku, niti je imao čuvara "na sebi", niti je Novi Zeland imao igrača na drugoj stativi. Subotić se nalazio na tri metra od gola...

Do odlaska na odmor, Srbija je zadržala blagu inicijativu, ali nije stvorila prilike iz kojih se lako postižu golovi.



Antić je na teren vratio znatno drugačiji tim. Anđelko Đuričić je zamijenio Stojkovića na golu i zabilježio prvi nastup za "orlove" u karijeri, Radosav Petrović preuzeo je ulogu zadnjeg veznog od Milijaša, a Gojko Kačar zamijenio je Ninkovića.

U isto vrijeme, "Bambi" Tošić prešao je na lijevo krilo, a Kuzmanović je zauzeo mjesto desnog veznog.

Brzo je stigla i šansa za gol. Posle odličnog duplog pasa sa Kačarom, Tošić je uposlio Pantelića, koji je primio loptu na desetak metara od gola, prebacio je na "jaču" desnu nogu, šutirao, ali bio izblokiran.

U međuvremenu, ratoborni Felon umalo ponovo laktom nije raskrvario rivala, ovog puta Kačara.

Antić je u 59. minutu na teren poslao Drana Mrđu i to umesto veziste Kuzmanovića, tako da je Srbija zaigrala sa trojicom napadača. To je bio rijedak slučaj tokom kvalifikacija za SP.

Tri srpska špica u 63. minutu stvorila su najbolju šansu od one Subotićeve u finišu prvog dela. Pantelić je poslao Mrđu "u prostor", najbolji strelac Superlige iz prve "zavrnuo" ka sredini šesnaesterca, gde je Žigić klizećim startom pokušao da zahvati loptu, ali nedovoljno jako da bi savladao Petsona.



U narednom napadu šutirao je Pantelić. Nešto između šuta i centaršuta niko nije uspio da preusmjeri u gol. To je bio posljednji Pantelićev pokušaj na meču, jer ga je zamijenio Danko Lazović. Srbija je ostala u formaciji 4-3-3, a Novi Zeland u defanzivi.

Momci u bijelim dresovima stvari su šansu za šansom, u više navrata do ključnog kontakta sa loptom falio je korak, centimetar, sekund... Sve dok navijači Srbije nisu pretjerali sa svojim ponašanjem, a sudija u 83. minutu morao da prekine meč.

Ubacivanje baklji i staklenih flaša na teren počeli su da smjenjuju pojedinci koji su utrčavali na travu, ne bi li pokazali svoju hrabrost i ludost. Kada je prvog huligana zamijenio drugi, selektor Novog Zelanda Riki Herbert odlučio je da povuče svoju ekipu sa terena, a došlo je dotle da je kapiten Vidić morao da uzme mikrofon u ruke i zamoli najvatreniju grupu navijača Srbije da se smiri i prestane da prekida prijateljsku utakmicu.

Odigrano je još nekoliko pasova prije posljednjeg zvižduka i prvog poraza Srbije još od posljednjeg kola kvalifikacija za SP, kada je Litvanija bila bolja u rezultatski nebitnom duelu (2:1).



SRBIJA (4-4-2): Stojković - Rukavina, Vidić (kapiten), Subotić, Obradović (od 20. Kolarov) - Kuzmanović, Milijaš, Tošić, Ninković - Žigić, Pantelić.

Pred oko 14.000 navijača na "Hipo stadionu", od kojih je velika većina naših, Srbija je u prvih 20 minuta pokazala da je tehnički iznad protivnika, ali se u finišu nekoliko lijepih akcija nisu redom snalazili Zoran Tošić, Marko Panteić, Nenad Milijaš...

Selektor Srbije Radomir Antić iz konkurencije za tim izostavio je startere Branislava Ivanovića, Miloša Krasića i Milana Jovanovića, zbog nedovoljne fizičke spreme, odnosno nezaliječenih povreda, dok je dogovoreno da kapiten Dejan Stanković propusti ovaj meč.

Stanković nije u petak trenirao, jer je morao da obavi neophodne medicinske testove na kojima insistira FIFA, a biće u sastavu za četiri dana, kada "orlovi" igraju drugi pripremni meč sa Poljacima.

Novozelanđani u Klagenfurtu "glume" Australijance, sa kojima će se srpski fudbaleri sastati u posljednjoj utakmici Grupe D, 23. juna u Nelspruitu. Nedavno, Novi Zeland i Australija igrali su na Petom kontinentu i bilo je 2:1 za Australijance, mada su se svi izvještači sa te utakmice složili da je Novi Zeland bio bolji tim.

Poljaci će 3. juna igrati "umjesto" Nijemaca, sa kojima Srbija igra drugi duel u grupi, a potom će, 5. juna, na stadionu Partizana, Srbija igrati protiv Kameruna, koji bi trebalo da donese stil igre reprezentacije Gane, tima sa kojim će Srbija debitovati pod tim imenom na svjetskim prvenstvima.

Srbija i Gana igraju 13. juna.

(MONDO, foto: FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC