• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zvezdani grad" - stadionsko čudo u Beogradu!

Idejni tvorac novog stadiona Crvene zvezde, portugalski arhitekta Mario Sua Kai, obrazložio je svoju viziju budućeg grandioznog objekta.

 "Zvezdani grad" - stadionsko čudo u Beogradu! Izvor: MONDO

"Nadam se da ćemo u saradnji sa portugalskim i partnerima u Beogradu, biti u stanju da ostvarimo projekat dostojan grada Beograda i navijača Crvene Zvezde. Biće to stadion nove generacije, koji će zamijeniti postojeći objekat", rekao je Sua Kai za zvanični sajt crveno-bijelih.

Prema njegovim riječima, cijela zamisao predstavlja mnogo više od projekta stadiona.

"Cilj ovog projekta je da osposobi zapostavljenu urbanu lokaciju, integrisanim rješenjem koje će uključiti fudbalski stadion, veliki tržni centar, hotel, stambene blokove i podzemni parking. Prostrane zelene površine obezbijediće kvalitetan javni prostor, od kojeg će korist imati cijela zajednica", ističe Sua Kai.

"Predlaže se i drumski pristup, kao i saobraćaj unutar budućeg kompleksa. Integracija svih ovih funkcija u koherentnu cjelinu je ono što izdvaja ovaj projekat od tipičnih ‘usamljenih’ stadiona, koji su tako česti u svijetu".



Portugalac je detaljno objasnio sve prednosti buduće infrastrukture.

"Moguća je izgradnja pokrivene 'pjace' između stadiona i predloženog tržnog centra, kojoj će biti omogućena posjeta i u ljetnjim i u zimskim uslovima. Prostor će moći da se koristi za pijace, kafiće, restorane, privremene izložbe i koncertne nastupe".

"Biletarnica i klupske prodavnice takođe mogu biti smještene u ovom pokrivenom prostoru, pa će posjeta tržnom centru i restoranima imati pozitivan uticaj na prodaju ulaznica, dresova i suvenira. Ulični nivo stadiona biće projektovan tako da uključuje fitnes centar, ambulantu, spa centar, prodavnice, kao i sve ulaze na stadion i kontrolne punktove. Hotel će pružati usluge poslovnim ljudima, turistima i gostujućim timovima", objasnio je Sua Kai.

Posebna rješenja planiraju se za najviši nivo kompleksa.



"Krov tržnog centra biće javna bašta, iz koje će posjetioci moći da uživaju u pogledu na panoramu grada. Krov stadiona biće prekriven solarnim pločama. Na taj način će se dopunjavati energetske potrebe stadiona, a sakupljena kišnica koristiće se za navodnjavanje fudbalskog terena i zelenih površina kompleksa".

Prema zamisli portugalskog arhitekte, kompleks će imati oblik petougaone zvijezde, čime će simbolički biti "ispoštovan" simbol trofejnog kluba.

Crvena zvezda je izričito tražila da i tokom izgradnje novog kompleksa svoje mečeva igra u ulici Ljutice Bogdana 1a, a Sua Kai tvrdi da je to izvodljivo.

"Ovo možemo postići izgradnjom stadiona unutar stadiona. Odnosno, radićemo pola stadiona na postojećim temeljima, pa zatim drugu polovinu".

Približna kvadratura kompleksa iznosi 348.000 kvadratnih metara, što podijeljeno u zasebne cjeline izgleda ovako:

120.000 - stadion kapaciteta 50.000 mjesta
75.000 - tržni centar
95.000 - kancelarijske kule
16.000 - hotel
42.000 - stambeni prostor

(MONDO, foto: FK Crvena zvezda)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC