• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Orlovi" o lopti: Leluja, ali to nije alibi

"Laka je, prilično leluja i zato je igračima teško da je kontrolišu prilikom šuta. Najviše problema imamo mi sa jačim udarcem", kaže Aleksandar Kolarov.

 "Orlovi" o lopti: Leluja, ali to nije alibi Izvor: MONDO

Najveće zvijezde svjetskog fudbala do te mere iskritikovale su novu loptu, za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, da su čak morali da reaguju u Adidasu i narede svom portparolu da izađe u javnost i brani "Jabulani".

Golmani Italije i Španije, Đanluiđi Bufon i Iker Kasiljas, ocrnili su kreaciju Adidasa i FIFA, a pridružio im se i vezista Španije Ćavi Ernandez, koji je rekao da je lopta napravljena za "šutiranje na plaži".

Golman Brazila Žulio Sezar nazvao je loptu "skandaloznom" i jednako kvalitetnom onima koje mogu da se kupe u supermarketu. Napadač Italije Đampaolo Pacini rekao je da je lopta "potpuna katastrofa", a golman Čilea Klaudio Bravo ocijenio je da je dizajnirana tako da "prevari golmane".

Centarfor Brazila Luis Fabijano prokomentarisao je da "Jabulani" ima natprirodne moći, jer je nemoguće procijeniti njen let kroz vazduh i dodao da ne postoji igrač u kampu Brazila koji je pohvalio tu kreaciju.

Šta o "Jabulaniju" misle "orlovi"?

Ljevonogi "bombarder" Aleksandar Kolarov kaže da je lopta sa kojom će se igrati u Južnoj Africi "laka" i da ne odgovara onima koji upućuju centaršuteve, kao ni igračima sa snažnim udarcem.

"Laka je, prilično leluja i zato je igračima teško da je kontrolišu prilikom šuta. Najviše problema imamo mi sa jačim udarcem", prokomentarisao je lijevi bek Srbije i dodao:

"Prvi put smo igrali sa njom u Klagenfurtu. Ne tražimo alibi, jer imamo još dve nedjelje do Svjetskog prvenstva da se naviknemo na novu loptu".

U sličnom tonu, govorio je i Nemanja Vidić.

"I za nas i za njih je ista. Ne bi trebalo da tražim opravdanje u lopti", odgovorio je Vidić na pitanje: "Da li je možda nova lopta uzrok loše igre i poraza u prvom pripremnom meču protiv Novog Zelanda?"

"Mislim da su dve nedjelje dovoljne da se naviknemo na novu loptu i ne bih tražio opravdanje u tome".

FIFA je predstavila "Jabulani", što na Zulu jeziku znači "radost", 4. decembra 2009. godine i odmah je proslijedila loptu u nekoliko nižih liga, kako bi pratila reakcije fudbalera na nju. Takođe, u Adidasu tvrde da su odmah poslali lopte svim reprezentacijama i da ih "šokiraju ove optužbe u posljednji čas", ali i dodaju da je "tako bilo pred svako prvenstvo i da bi se onda sve zaboravilo kada bi stigli prelijepi golovi i odbrane".

Lopta je pravljena u Kini, a pojedine komponente uvezene su iz Indije i sa Tajvana.

Za razliku od lopte sa kojom su igrani mečevi u Njemačkoj 2006, koja je imala 14 sašivenih "krpica", ova je sastavljena od svega osam. Osnovna verzija je bijele boje, sa šarom od 11 različitih boja, koje simbolizuju 11 igrača na terenu i 11 jezika uz Južnoj Africi.

Finale Mundijala, 11. jula, biće odigrano specijalnom verzijom u zlatnoj boji. Tu loptu vidjeće samo pobjednici polufinalnih duela i to na prvom sljedećem treningu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC