• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ustaško-nacistički dernek na 'Maksimiru'"

Autor mondo.ba

U izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) navedeno je da se kraj utakmice drugog kola prvenstva Hrvatske između Dinama i Istre pretvorio u šovinističko-nacistički dernek

 HHO izvještaj: Ustaško-nacistički dernek na stadionu GNK Dinamo Izvor: MN Press/arhiva
Izvor: MN Press/arhiva

  Utakmica je odigrana u petak uveče 3. avgusta na zagrebačkom stadionu "Maksimir" pred 2.710 gledalaca, među kojima se isticala poveća grupa "Bed Blu Bojsa" (Dinamo), njih više od 300, te manja grupa istarskih "Demona".

Kako je saopštio HHO, utakmica je protekla uz glasno navijanje i povremeno pjevanje patriotskih pjesama.

Međutim...

"Pred kraj utakmice 'navijanje' je eskaliralo u pravi šovinističko-nacistički dernek. BBB su u 87. minutu pjevali poznatu pjesmu ustaških bojovnika 'Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije za slobodu i za dom'. Dva minuta kasnije (89.) nastavljaju sa '…istrčale zagrebačke frajle, korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom'. U 91. minutu skandira se i pjeva: 'Mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi četnika iz Knina'. A minut poslije (92.) još pojačavaju sa: 'Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati…'", navedeno je u izvještaju HOO i istaknuto da je poslan sa zakašnjenjem zbog "pucanja veza", prije svega sa upravom Dinama, koja još nije odgovorila na uobičajeni zahtjev za praćenje ponašanja navijačkih grupa u okviru projekta prevencije navijačkog nasilja, a koji traje već šest godina.

"Na žalost, moramo konstatovati da su sve navedene činjenice izvještaja, hrvatski mediji, i elektronski i pisani, jednostavno prešutjeli. Izostala je i bilo kakva reakcija odgovornih institucija i osoba, što samo pokazuje, bez lažne skromnosti, koliko je projekt HHO-a značajan za podizanje kulture navijanja na sportskim takmičenjima", saopštio je HHO, a prenio "Jutarnji list".

"Modri" su inače zabilježili pobjedu nad Istrom rezultatom 3:0 pogocima dvostrukog strijelca Marija Gavranovića i Marina Leovca.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC