• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Materaci: Ne igraš fudbal da bi "šetao" lepu ribu

Autor mondo.rs

Nekadašnji as Intera i italijanske reprezentacije Marko Materaci, čovek koji je isprovocirao slavnog Zidana, za MONDO govori o srpskim prijateljima, kako ga je sin zeznuo, zašto je plakao kad je Murinjo odlazio iz Intera...

Uoči revanš utakmice polufinala Lige šampiona 2007. godine protiv Mančester junajteda, Đenaro Gatuzo je ugledao puža na hotelskoj terasi i ponudio opkladu saigračima iz Milana: "Ako mi bar vas trojica izvadite odmah po 500 evra, poješću ga živog".

Prvi se Maldini mašio za džep, a posle Paola još dvojica.

"Rino" Gatuzo je zasukao rukave i izvršio zadatak.

"Nisu mi slične stvari padale na pamet, ali razumem Gatuza", smeje se Marko Materaci na početku ekskluzivnog razgovora sa kolumnistom Monda Nebojšom Petrovićem.

"Ja bih pojeo tri puža da znam da ću posle toga osvojiti tri Lige šampiona. Rino i ja smo sličnog karaktera, imamo neverovatnu glad za pobedom. Zajedno smo se razvijali u Peruđi i znamo koliko je naporan put od ulice do velike pozornice. Zato mi to za puža nije ništa čudno. Na kraju krajeva, niko nije umro od puža, jedino što je taj njegov bio ružniji za jelo od onih koji se pripremaju u restoranima, jer je bio puž sa ulice".

Deki 5 i Marko 23. "Il Dragone" i "Matriks". Neraskidivo prijateljstvo veže dve ikone Intera, Dejana Stankovića i Marka Materacija.

"Dekija sam dočekao u Interu 2004. godine i odmah smo se 'zgotivili' i postali braća. Kasnije nam se pridružio Kristijan Kivu, pa su i supruge počele da se druže i sve je dobilo jednu novu dimenziju. Mnogo puta smo bili cimeri u karantinu, bili smo nerazdvojni, a druženje je potom obogaćeno jer su se i naše gospođe sprijateljile. Mogu da kažem da smo postali kao blizanci. Pobede i porazi su jedan deo priče, prijateljstvo je nešto sasvim drugo, mnogo jače i ostaje za ceo život".



Uživajte u Azbuci simbola italijanskog trijumfa 2006. i jednog od najboljih defanzivaca u istoriji fudbala na Apeninskom poluostrvu.
...
A kao APOKALIPSA

"Kada dotakneš dno, moraš da ustaneš i kreneš od nule. Italija ima obavezu da bude učesnik svakog velikog takmičenja. Iznad grba na dresu, samo Brazilci imaju više zvezdica od nas. Francuzi sa sve ovom titulom u Rusiji, imaju duplo manje. Svuda u svetu kada se pomene fudbal ili Svetsko prvenstvo, prve asocijacije su Nemačka, Brazil i Italija. To mora da nam bude stalno u glavi i da nas vuče ka novim uspesima. Sada imamo selektora koji je i srcem i dušom želeo tu funkciju i odgovornost. Nadam se da ćemo sa Manćinijem uspeti da se oporavimo i vratimo na staze stare slave".

B kao BERLIN

"Nema šta nisam uradio za tih 120 i kusur minuta. I lepo i loše i ružno. Ali, sve to u svrhu pobede. Kada postaviš neki cilj, onda se založiš na sve moguće načine da ga sprovedeš u delo. Ja sam dao sve što je bilo u mojoj moći da Zlatni globus odnesemo za Italiju. Skrivio sam penal, pa umalo postigao autogol. Zatim gol glavom za izjednačenje, pa ona epizoda sa Zidanom i na kraju još jedan gol u drugoj seriji penala. Iako mi FIFA taj drugi ne priznaje, ja sebe smatram dvostrukim strelcem na toj utakmici. Samo onaj ko je izvodio penal u finalu Svetskog prvenstva zna koliko je teško tu loptu poslati u mrežu. Verujte mi da ona u tom trenutku nema 450 grama, već 5-6 kilograma".

V kao VAR

"Garantuje poštenije i neizvesnije utakmice. Sviđa mi se što će sada svi na stadionu imati priliku da pogledaju ponovljeni snimak, a ne samo sudija. Čujem razne komentare, neki su za, neki protiv, ali meni deluje sasvim ok da kompletan auditorijum diskutuje o spornoj situaciji. Zašto da ne. Kada se igrač ogreši o Pravila igre, dobije crveni karton. Isto tako i sudijska odluka mora da bude podložna sankciji. Ako je reč u krupnom propustu, treba ga ispraviti. Video tehnologijom smanjujemo mogućnost greške. Svetsko prvenstvo nam je poslužilo kao najbolji primer".

G kao GOL

"Debitovao sam u Seriji A protiv Intera, a prvi gol dao Juventusu. Nije loše za početak karijere, zar ne? I to mi nije bilo dovoljno, nego sam prvu utakmicu u dresu Intera odigrao protiv bivšeg kluba Peruđe. Za mene kao klinca koji je celog života maštao da postane fudbaler, postići prvenac u seniorskoj konkurenciji protiv Interovog vekovnog rivala značilo je ispunjenje snova".

D kao DAVIDE

"Milano je tih dana bio u transu. Inter i Milan su u direktnom duelu odličivali o novom šampionu. Morao sam dan uoči utakmice da se pojavim u centru grada zbog neke marketinške akcije. Sin je želeo sa mnom i rekao sam mu da se brzo obuče i sačeka me ispred zgrade. Kada sam ga video, umalo me šlog nije strefio. Navukao je na sebe dres Milana sa natpisom Materazzi. Da, moj David je uvrteo sebi u glavu da navija za Milan. I taj dres mu je Ambrozini poklonio samo da bi mene nervirao. Ali, vratio sam mu istom merom i dao mu Interov dres sa natpisom Ambrosini. Nema veze, Davidu je Kaka bio najveći ljubimac što znači da je fudbalski sladokusac. On je takav, večiti kontraš. Ako ja sada kažem da je ova knjiga bela, on će reći da je crna. To je njegov način da stalno bude u centru pažnje. Naravno, nisam ga taj dan ubedio da se presvuče i morali smo takvi na ulicu. Malo sam crveneo, ali mi niko ništa nije zamerio. Supruga se više nervirala, rekla je: 'Da li si normalan, sutra je Derbi, a ti šetaš gradom sa njim u dresu Milana?!'. Deci je sve dozvoljeno".

Đ kao ĐUZEPE

"Tata se posle igračke, posvetio trenerskoj karijeri i svuda me vukao sa sobom. Kada vidim ovde na Zlatiboru Dekija sa njegovim Aleksandrom, odmah se prisetim svog detinjstva. Mirisi trave i lopte u tom dobu imaju čarobno dejstvo".

E kao ELIZONDO

"Ubeđen sam i dan danas da taj start nad Maludom nije bio za najstrožu kaznu. Imao je Argentinac mnogo više razloga da pokaže na belu tačku u drugom poluvremenu kada je Zambrota oborio Anrija. Ili Maludu, ne sećam se tačno. To je po meni više bilo za penal nego ono 'moje' na početku meča".

Ž kao ŽOZE

"Dao mi je čvrsto obećanje posle polufinala sa Barselonom da ću igrati bar delić finalne utakmice u Madridu. Nisam nijednog trenutka sumnjao da će održati reč. Nije on kriv što ona lopta nikako nije htela da izađe van terena. Stajao sam pored aut linije i čekao prekid. Ispostavilo se da sam svega nekoliko sekundi proveo na terenu, ali dovoljno da uđem u istoriju. Bila je privilegija ući u igru umesto junaka utakmice i slušati ovacije navijača upućene Dijegu Militu. Emocije su bile pomešane, Deki i ja smo plakali posle utakmice jer smo znali koliko gubimo Murinjovim odlaskom u Real. Nisam smeo da se zakunem da bismo i naredne sezone osvojili Ligu šampiona, ali sam siguran da bismo do Skudeta stigli i zatvorenih očiju. Žoze bi nadoknadio čak i onih 18 bodova minusa na polovini prvenstva".



Z kao ZIDAN

"Kada vratim film unazad, nemam dilemu. Sve bih isto uradio. U principu, ništa loše nisam uradio. To su stvari koje se dešavaju i stvari koje se govore i kada igrate fudbal sa društvom na ulici. Ništa strašno. Samo sam se jednom sreo sa Zidanom posle Berlina i to slučajno. Nemam problem da govorim o toj epizodi iz Nemačke, ali bih radije iskoristio priliku da mu čestitam na svemu što je napravio na klupi Real Madrida. Nije lako osvojiti tri Lige šampiona zaredom. Ume da napravi atmosferu, da priđe igraču, da stvori empatiju, a to odlikuje samo vrhunske stručnjake. Svaki igrač koji ode iz Reala govori o njemu u superlativima, što dokazuje da je izgradio perfektan odnos sa ekipom. Imao je sreću da sedne na klupu umesto čoveka koji nije bio na nivou Real Madrida (Rafa Benitez, prim.aut.), zahvaljujući svojoj inteligenciji napravio je vrhunski rezultat i zaista, Zidanu kapa dole".

I kao ITALIJA i INSINJE

"Ubeđen sam da bi Italija imala značajnu ulogu na Mundijalu jer u kvalitativnom smislu nisam video ništa naročito u Rusiji. Francuska je ostavila utisak sjajno organizovane ekipe koja ima dva, tri igrača vrhunske klase, pre svih Mbapea, zatim mnogo mišića na sredini terena i odbranu koja retko pravi greške. I to je to. Na vrlo jednostavan način su stigli do titule svetskog šampiona. Zato mi je krivo što se nismo plasirali, imali bismo šta da ponudimo. Mada, ako Švedskoj ne daš gol za 180 minuta igre, mesto ti je kod kuće, a ne najvećoj smotri svetskog fudbala. Da sam ja bio selektor, Insinje bi sigurno igrao u revanšu. Nažalost, niti sam selektor niti sam tih dana imao uvid u raspoloženje i formu igrača. Znate kako, treneri na osnovu mnogo faktora donose odluku ko će biti u timu. Lako je sada pametovati".



J kao JUVENTUS

"Već sedam godina dominira Serijom A, sada je doveo Kristijana Ronalda i ponovo je glavni favorit za titulu. Ubediti igrača koji je pet puta osvajao Zlatnu loptu i isto toliko puta bio šampion Evrope da dođe u tvoje redove, svakako je potez vredan divljenja. I ja JUventusu čestitam na tome".

K kao KLINCI

"Moraju da zaborave na društvene mreže, ukoliko žele da postanu fudbaleri. Ne gradi se karijera da bi se vozio luksuzan automobil, šetala manekenka i razbacivalo novcem. Fudbal se voli zbog drugih, mnogo važnijih stvari. Suština je da odlaze umorni posle treninga, da slušaju savete velikih šampiona poput Dekija i Kivua i da im oči blistaju od strasti za loptom. Ja sam igrao fudbal da bih voleo kada se pobeđuje i mrzeo kada se gubi. A ne da bih vozio besan auto i jurio za glumicama".

L kao LUKA MODRIĆ

"Moramo da čujemo šta kaže Florentino Perez. Real Madrid je evropski Juventus, dakle komanduje evropskom fudbalskom scenom. Tek ako ga Real pusti, možemo da govorimo o potencijalnoj transfer bombi Intera".

LJ kao LJUBAV

"Mnogo verujem u sudbinu i hvala joj što mi je omogućila da postanem fudbaler. Često me pitaju šta bi Materaci radio da nije uspeo u fudbalu. E, to bi bio veliki problem. Od malih nogu sam maštao samo o lopti i stadionu i zaista ne znam kako bih se snašao u nekoj drugoj profesiji".

M kao MILITO

"Kada zatvorim oči i setim se magične noći u Madridu, prva slika koja mi padne na pamet je njegovo radovanje posle drugog gola. Znali smo da je to defitivno kraj i da naši snovi postaju java. Imao sam sreću da pre toga osvojim Svetsko prvenstvo, a Liga šampiona je na neki način klupsko prvenstvo sveta. Pobeda protiv Bajerna je bila vrhunac te sjajne generacije, a Dijego je svojim golovima udario pečat na sva tri trofeja te sezone".

N kao NAREDBA

"Roditelji nesvesno i sa najboljom namerom koče karijere svoje dece, a često znaju i potpuno da im unište snove. Apelujem na njih da dozvole deci slobodno izražavanje strasti za fudbalom".

O kao OPUŠTENO

"Sergej (Milinković-Savić) ne mora da žuri iz Lacija. Reč je o fenomenalnom igraču koji i u tehničkom i u taktičkom smislu pravi razliku na terenu. Trenutno mu prija kod Inzagija i o narednom koraku u karijeri moraće sam da donese odluku. Definitivno ima potencijal za klubove poput Real Madrida, Juventusa, Intera, Mančester junajteda... To su sredine koje njegovoj karijeri mogu da daju neku novu dimenziju. Već sada nekim svojim potezima tokom utakmice pokazuje da se radi o klasičnom fuoriclasse".

P kao "PAZZA INTER AMALA"

"Skudeto više nije monopol na koji isključivo Juve i Napoli imaju pravo. Vidim Inter za nijansu iza Juventusa na startu borbe za šampionsku titulu. Silno smo se pojačali u prelaznom roku i biće nam ogroman motiv da dokažemo da Juve sa Ronaldom nije nepobediv. Tu je i Roma sa plejadom mladih igrača koji ove sezone mogu da bljesnu punim sjajem".

R kao RONALDO

"Ko cepa mreže među amaterima, cepaće i među profesionalcima. Ne verujem da će mu trebati mnogo vremena da se adaptira na italijanski fudbal. Kristijano je vrhunska klasa i Real nije ni svestan šta je izgubio njegovim odlaskom. Imao sam zadovoljstvo da budem na terenu kada je debitovao za Sporting u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv Intera. Rekli su mi pre utakmice da obratim pažnju na nekog klinca koji čini čuda sa loptom. I zaista, posle prvog njegovog poteza bilo mi je jasno da se radi o budućoj vedeti svetskog fudbala".

S kao SINIŠA

Izvor: MN PRESS



"Mnogi me pitaju da li je 'luđi'  kao trener ili kao igrač. On za mene nikada nije bio 'lud', čak ni u tom pozitivnom smislu. Miha je osoba koja ima karakter i atribute i koja zna šta hoće u životu. A to zaslužuje respekt. Dok je igrao fudbal, nikada nije imao strah da preuzme odgovornost. Sećam se kada je stigao u Inter, smenjivali smo se na poziciji štopera, ali nikada nismo imali ni najmanji konflikt. Normalno, nije mi padalo na pamet da mu 'otimam' slobodne udarce jer je on tu bio neprikosnoven. Često sam u šali govorio da on nije bio defanzivac, nego izvođač prekida. U tom segmentu igre, nije mu bilo ravnih u svetu. Možda ljudi sa strane imaju pogrešnu percepciju o Siniši, za mene je on pravi gospodin i uvek koristim kao primer sve ono što mi je preneo i čemu me je naučio".

T kao TETOVAŽE (pogledati prvu fotografiju)


"Na podlaktici piše - 'ako neki problem ne može da se reši, čemu briga'. To je moja filozofija života. Nešto može da se reši, nešto ne. Bitno je uvek ići napred i tražiti način za rešenje problema. Kada naiđem na nešto što je nerešivo, ostavim ga iza sebe i nastavim dalje. Ostale tetovaže su posvećene majci Ani, supruzi Danijeli, deci Đanmarku, Davidu i Ani, stadionu 'Meaca' i najvažnijim pobedama u karijeri. Spadam među one koji imaju potrebu da životne sekvence crtaju po telu, ali ne sa ciljem da budem pokretna izložba. Verovali ili ne, tu ima i ružnih tetovaža tako da sigurno ne radim to iz estetskih razloga".

Ć kao ĆENAJUN

"Iskustvo koje je znatno obogatilo moju karijeru. Upoznao sam Indiju, neobičnu zemlju koja te na specifičan način uči životu. Osvojili smo titulu i stavili tačku na divnu saradnju. Imao sam mnogo kompleksniju ulogu od puke funkcije šefa stručnog štaba. Brinuo sam o kompletnoj logistici, organizaciji gostovanja, avionskim kartama, hotelskom smeštaju, taktici... Nezaboravno".

U kao UJEDINJENI

"Samo tim od 11 ratnika na terenu niže pobede i osvaja trofeje. Džaba vam četiri asa vanserijske klase, ako ekipa nije kompaktna. Čak ni sedam velemajstora na terenu ne može ništa protiv tima u kome svi dišu kao jedan".

F kao FAKETI

"Legenda Intera i čovek koji je uvek imao reči hvale za moje fudbalske kvalitete. Čast mi je što sam sada u sjajnim odnosima sa njegovim sinom jer je to porodica za primer. Bilo mi je žao kada sam mu oborio rekord i postao najefikasniji defanzivac u jednoj sezoni Serije A. Postigao sam tada 12 golova u dresu Peruđe i do dan danas nijedan odbrambeni igrač nije uspeo ni da mi se približi. Ali rekordi su tu da bi se rušili, možda ni moj neće još dugo biti na snazi".

H kao HRVATSKA

"Ne mogu da se složim sa stručnjacima koji tvrde da je ovo Svetsko prvenstvo bilo u znaku 'katenaća' i kontranapada. Nisu li upravo Hrvati tražili igru i baš zahvaljujući igri dogurali do finala? Prognozirao sam pre početka šampionata da će Brazil ili Francuska osvojiti titulu, a da će Hrvatska, Engleska i Belgija biti prijatna iznenađenja. Kao što vidite, nisam mnogo pogrešio. Englezi su takođe kroz pas gradili akcije i pokazali da umeju da igraju fudbal. Kada vidite da Engleska počinje akciju od golmana onda vam je jasno da je Mundijal ponudio nešto novo. I to me zaista raduje".

C kao CRVENA ZVEZDA

"Odrastao sam na mitu o velikoj Zvezdi koja je pokorila Bari i osvojila Kup šampiona. Bio je to tim sastavljen od velikih majstora fudbalske igre. Svako je bio 'lud' na svoj način, imali su nešto posebno. Čujem da su često dolazili ovde na Zlatibor na pripreme i koliko mogu da vidim, znali su odakle da krenu u evropske pobede".

Č kao ČEŠKA

"Naša ključna utakmica na Mundijalu 2006, a možda i prelomna u mojoj karijeri. To prvenstvo je došlo posle dva velika kraha na prethodnim turnirima. Recimo, u Japanu i Koreji smo imali strašan tim, a nismo ništa napravili. Nesta, Kanavaro, Maldini, Vijeri, Montela, Gatuzo... sve as do asa. Zato nas javnost nije ni ubrajala u favorite na šampionatu u Nemačkoj. Stižemo do meča sa Češkom i ja ulazim u igru već posle 20 minuta zbog povrede Neste. Pazite, kada igrate za reprezentaciju, svaki put krećete od nule. Bez obzira šta ste pre toga uradili i kakve ste kredite stekli u svom klubu. Nije to kao kad zidaš kuću, pa stavljaš ciglu tamo gde si stao. Ovde uvek polaziš od temelja i ja sam tako shvatio šansu koja mi se ukazala spletom nesrećnih okolnosti. U tom trenutku ulazim u igru umesto svog idola, velikog šampiona i vedete državnog tima i gorim od želje da pokažem koliko vredim. Naravno, bilo je i straha kada me je Lipi poslao na zagrevanje. Ali, posle svega par minuta na terenu, postižem gol i sve postaje mnogo lakše. Ja dobijam ogromno samopouzdanje, a Italiji se širom otvaraju vrata završnice Svetskog prvenstva. Da nismo pobedili Češku, čekao bi nas Brazil u osmini finala i mnogo komplikovaniji put ka Berlinu jer su u tom delu kostura bili Španija, Francuska i Portugal".

Š kao ŠEVČENKO

"Bio je klasičan 'goleador'. Vrhunski špic. Sa njim i Ibrom sam vodio najžešće duele. Dva velika šampiona. Sa Zlatanom sam dve sezone bio saigrač i bar tada nije bilo razloga za brigu. Ima sve što je imao Ševa i plus je fizički dominantan. Strašan igrač".

...
Kraj Azbuke, ali nije kraj razgovora. Ima vremena i za malo hipotetike.

Da je na funkciji predsednika nekog kluba, koja bivša četiri igrača iz Srbije bi uvrstio u svoj
idealan tim: "Na golu Aleksandra Kocića, u odbrani Dejana Stefanovića, na sredini terena Bojana Đorđića i u špicu... Hmm... Pa recimo, Marka Pantelića. Samo sa njim od ove četvorice nisam igrao u istoj ekipi, ali je moj veliki prijatelj".

Kada bi mu Dok Emet Braun i Marti MekFlaj pozajmili DeLorijan, da li bi se vratio u prošlost ili otišao u budućnost: "Kada bih znao da ću ponovo osvojiti sve ovo što sam osvojio tokom karijere, ne bih imao dilemu. Usmerio bih vremensku mašinu ka prošlosti. Možda bih u tom slučaju bio još efikasniji jer bih znao kako da reagujem u nekim šansama iz kojih ranije nisam dao gol".

A kada bi u budućnosti stigao poziv nekog srpskog kluba ili reprezentacije da sedne na trenersku klupu, odgovor bi bio: "Pre klub nego reprezentacija. I to samo jedan - Crvena zvezda".
-------------------------------

SVE KOLUMNE i INTERVJUI NEBOJŠE PETROVIĆA

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC