• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto uopšte da se igra, sve je već poznato!

Sve je "izračunato", dakle ne mora ni da se igra. Jedan naučnik kaže da će Brazil biti šampion svijeta, a Njemačka poraženi finalista.

 Zašto uopšte da se igra, sve je već poznato! Izvor: MONDO

Profesor univerziteta u Tibingenu Jozef Šmid izračunao je da će njemačka fudbalska reprezentacija stići do finala Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, na kojem, međutim, neće uspjeti da pobijedi protivnika koji će joj, kao i 2002. godine biti Brazil.

Politikolog Šmid je na osnovu sportskih pokazatelja, ali i faktora kao što su privreda, religija i geografija, zajedno sa još šest univerzitetskih kolega, izračunao da vjerovatnoća da se prognoza ostvari iznosi 75 odsto.

Naučnici iz Tibingena su u studiji, čije rezultate prenose mediji, zaključili i da se fudbal dobro igra u "bogatim katoličkim zemljama" koje su blizu "kolevke fudbala" koja je, po legendi, ili u Londonu ili u jednom od hramova Maja u Meksiku.

"Što su zemlje bliže tim mestima, to su njihovi stanovnici ranije saznali za fudbal i naučili da ga igraju", naveo je nemački profesor.

Zato, kako smatra, Australija i Japan imaju slabe šanse na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi i to uprkos činjenjici da je bruto društveni proizvod, značajan faktor za kvalitet fudbala, u tim zemljama veoma visok.

Religija takođe igra ulogu kada je reč o fudbalskoj vještini, smatra profesor Šmid. Katolici igraju bolje fudbal od protestanata, jer se u punoj mjeri angažuju i spremni su da rizikuju i naprave poneki faul.

To onda mogu, kako navodi profesor iz Tibingena, da "okajavaju ispovjedajući se u crkvi, a protestanti takve situacije moraju da riješe sami sa sobom".

Neosnovanim Šmid smatra da su mnogi vrhunski fudbaleri stasali u siromašnim zemljama, kao dječaci koji su po ulicili šutirali loptu i ocjenjuje da je ono nastalo iz "mita o Peleu".

Publika ima taj utisak jer mediji u središte izvještavanja stavljaju fudbalere koji su počeli kao siromašni ulični igrači. Dobri fudbaleri, smatra Šmid, "po pravilu potiču iz srednje klase ili su u najmanju ruku odrasli u sređenim okolnostima".

Naučnik iz Tibingena navodi da je analiza koju je napravio sa kolegama ispitana na prethodna četiri fudbalska prvenstva i da se tri četvrtine rezultata "uklapalo" u nju.

Za ovogodišnje prvenstvo napravljen je "proračun" za svaku utakmicu. Sudeći po njemu, do polufinala će doći i Francuska, dok će Holandija, Engleska, Španija i Portugalija takmičenje završiti u četvrtini finala.

Prošlog mjeseca je jedan drugi univerzitetski profesor, fizičar sa Univerziteta u Oldenburgu Metin Tolan, koji je autor knjige "Fizika fudbalske igre: Kako da postanemo svjetski prvaci" izračunao na osnovu posebne formule da će Njemačka osvojiti zlato na ovogodišnjem prvenstvu.

Međutim, kladionice se ne oslanjaju mnogo na ove prognoze, a njemačka ekipa po njima ne spada u favorite.

Matematičari sa univerziteta Hoenhajm u Štutgartu su na osnovu kvota klađenja na 20 najvećih međunarodnih kladionica izračunali da je vjerovatnoća da Nijemci osvoje titulu samo 6,4 odsto. Tim Joahima Leva je na šestom mjestu liste vjerovatnoće uspjeha.

Favorit je Španija, sa vjerovatnoćom od 16,8 odsto. Na svaki evro uložen na kladionici na Nemačku, dobitak bi, u slučaju da Nijemci zaista postanu prvaci, iznosio 12,6 evra, izračunali su matematičari.

(Beta/MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC