• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hajnce donio pobjedu Maradoni!

Argentina rano došla do vođstva, propisno se ispromašivala, a u finišu imala i malo sreće da rezultat u meču sa Nigerijom ostane 1:0 (1:0).

 Hajnce donio pobjedu Maradoni! Izvor: MONDO

Reprezentacija Argentine pobjedom je počela nastup na Mundijalu, a njen selektor, Dijego Armando Maradona, dokazao da nije totalni trenerski šarlatan, kakvim ga mnogi smatraju.

"Gaučosi" su savladali Nigeriju rezultatom 1:0, a gol odluke već u šestom minutu je postigao Gabrijel Hajnce.

Huan Sebastijan Veron (35 godina) izveo je korner sa desne strane, a Hajnce (32) se našao usamljen tačno na "bijeloj tački", namjestio se i glavom poslao loptu u gornji desni ugao!

Imali su plavo-bijeli još mnogo prilika, prije svih Gonzalo Iguain i Leo Mesi, ali je na golu Nigerije blistao Vinsent Enjeama. U finišu su "superorlovi" nadtrčali Argentince, međutim, ono malo prilika koje su uspjeli da stvore - nisu umjeli da iskoriste.

U derbiju drugog kola B grupe (17. juna) sastaće se Argentina i Južna Koreja, dok će Grčka i Nigerija u međusobnom susretu juriti "posljednji voz" za plasman u osminu finala.

Argentina - Nigerija 1:0 (1:0)

JOHANESBURG. STADION: Elis park. SUDIJA: Volfgang Štark (Nemačka).

ŽUTI KARTONI: Gutijerez (41') - Haruna (77').

STRIJELAC: Gabrijel Hajnce (6').

ARGENTINA: Romero - Hajnce, Samjuel, Demikelis, Gutijerez - Maskerano, Veron (od 74' Rodrigez), Di Marija (od 85' Burdiso) - Mesi - Iguain (od 79' Milito), Tevez.

NIGERIJA: Enjeama - Taivo (od 75' Uče), Šitu, Jobo, Odija - Etuhu, Haruna, Keita - Obasi (od 60' Odemvingi), Obina (od 52' Martins) - Jakubu.

Povratnik na šampionate svijeta poslije 16 godina - kada je upravo protiv Nigerije odigrao posljednju utakmicu, prije nego što je pozitivno testiran na kokain - Maradona je ovog puta odlučio da ne da "materijal" kritičarima.

Među 23 fudbalera koja je poveo u Južnu Afriku, odredio je praktično najjači sastav, s tim da su Iguain i Tevez u špicu napada dobili prednost u odnosu na Milita i Aguera.

Argentinci u Johanesburgu nisu gubili vrijeme na takozvano "ispitivanje snaga", već su od prvog minuta jurnuli u napad, na krilima dobro poznatih Mesijevih driblinga. Trebalo je da povedu u četvrtom minutu, ali Iguain je idealno Mesijevo dodavanje poslao pored gola sa samo šest metara.

Dva minuta kasnije, Mesi je natjerao Enjeamu na atraktivnu paradu, uslijedio je korner i zasluženo vođstvo "gaučosa", poslije kojeg je tempo igre, očekivano, opao.

Uprkos prividnoj ravnoteži, Argentina je mnogo lakše i češće ulazila u šanse, pronalazeći šupljine u posljednjoj liniji Nigerije, koju švedski stručnjak Lars Lagerbak ipak nije uspio da "utegne" koliko je potrebno za ovako velike utakmice.

Enjeama je u 21. minutu zaustavio šut Iguaina u situaciji "jedan na jedan", a u 37. još briljantnije odbranio karakterističan pokušaj Mesija - ljevicom, iskosa sa desne strane, u suprotni ugao...

Na drugoj strani je povremeno prijetio Činedu Obasi, ali je igrao suviše "široko" i često morao da šutira iz teških pozicija. Tipičan primjer bila je situacija u 28. minutu, kada njegov pokušaj nije bio dovoljno precizan, a ni dovoljno spor, da ga Jakubu uklizavanjem sprovede u mrežu.

Na poluvremenu su se Nigerijci okupili na sredini igrališta, obrazovali krug sa Enjeamom u centru i pomolili se, dok je Maradona odmah ušao u teren da bi porazgovarao sa Veronom i Di Marijom. Nije gubio vrijeme ni u povratku iz svlačionice - i posljednji raspoloživi sekund potrošio je na davanje savjeta Mesiju.

Argentina je i u drugom poluvremenu kontrolisala utakmicu. Mesi i Iguain propustili su dvije-tri poluprilike, a Lagerbak brzo odlučio da "izmiješa karte", pa je na krilne pozicije poslao Martinsa i Odemvingija, umjesto Obine i Obasija.

Sa njima je Nigerija postala dinamičnija u fazi napada, međutim, "gaučosi" su u 65. minutu morali da riješe pitanje pobjednika. Poslije kornera Nigerije izveli su munjevitu kontru, ali njih četvorica nisu uspjeli da rašire dvojicu odbrambenih igrača, pa je na kraju Mesi uputio neprecizan šut sa ivice kaznenog prostora.

U sljedećem minutu viđena je po šansa na obje strane - Enjeama je opet "pobijedio" Iguaina, a Odemvingi uradio ono najgore, kada je trebalo da šutira ili centrira. Dao je sebi dodatni for i lopta je završila u gol autu...

U 71. minutu opasno je sa 18 metara tukao Taje Taivo, ali se tom prilikom i povrijedio, pa je u igru morao Kalu Uče. Utakmica se totalno "otvorila", Romero je ukrotio "bombu" Martinsa sa 25 metara, a Mesi poslije duplog pasa sa Di Marijom izbio sam pred Enjeamu... Nigerijski golman još jednom je bio na visini zadatka!

Da u najuzbudljivijem meču u dosadašnjem toku Mundijala ostane 1:0 "pobrinuo" se Uče, kada je uposlio Jakubua na desnom krilu, a onda očajno reagovao na centaršut i sa desetak metara poslao loptu preko gola.

Maradona je osvježio svoj tim izmjenama, pet minuta prije kraja ubacio defanzivca Burdisa umjesto umornog Di Marije i Argentina više nije bila na većim iskušenjima.

"Gaučosima" je ovo treći uzastopni Mundijal koji su počeli pobjedom nad predstavnikom afričkog kontinenta. Prije osam godina savladali su upravo Nigeriju (1:0), a 2006. Obalu Slonovače (2:1).

Okršaj sa brzim Korejancima u četvrtak biće ozbiljan test za njihovu odbranu i vezni red, u kojima ima dosta vremešnih fudbalera...

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC