• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Golman Engleske častio Amere

Stiven Džerard dao najbrži gol u dosadašnjem toku SP, ali je Rob Grin vratio stvari na početak, očajnom intervencijom kod šuta Klinta Dempsija - 1:1.

 Golman Engleske častio Amere Izvor: MONDO

Engleska i SAD odigrale su neriješeno u prvoj utakmici C grupe, odigranoj na Rojal Bafokeng stadionu u Rustenburgu.

Englezi su poveli preko kapitena Stivena Džerarda u četvrtom minutu, na dodavanje Emila Heskija, ali je pet minuta prije kraja prvog poluvremena izjednačio Klint Dempsi.

Dempsi je tukao po zemlji sa oko 25 metara, Grin je kleknuo i imao loptu na rukavicama, ali je pogriješio što nije napravio paradu i zagradio je cijelim tijelom. Ona mu se jednostavno odbila od ruku i otkotrljaja iza gol-linije...

Selektor Engleske Fabio Kapelo do 46. minuta je obavio dvie izmjene i pronašao ekipu koja je Amerikance stavila pod pritisak. Ipak, pobjedonosnog gola nije bilo, a najbolju šansu propustio je napadač SAD Džozi Altidor.

On je u 65. minutu sjajno prošao po lijevoj strani, šutirao iskosa sa šest-sedam metara, ali je Grin odbio loptu do stative i u polje...

Slovenija i Alžir odigraće u nedelju od 13.30 časova drugi meč C grupe.

Engleska - SAD 1:1 (1:1)

RUSTENBURG. STADION: Rojal Bafokeng. SUDIJA: Karloš Simon (Brazil).

ŽUTI KARTONI: Milner (26'), Karager (59'), Džerard (60') - Čerundolo (39'), Demerit (48'), Findli (74').

STRIJELCI: Džerard (4') - Dempsi (40').

ENGLESKA: Grin - Ešli Kol, King (od 46' Karager), Teri, Džonson - Milner (od 31' Rajt-Filips), Džerard, Lampard, Lenon - Heski (od 79' Krauč), Runi.

SAD: Hauard - Bokanegra, Onijevu, Demerit, Čerundolo - Donovan, Klark, Bredli, Dempsi - Findli (od 77' Badl), Altidor (od 86' Holden).

Englezi su doputovali u Južnu Afriku sa ciljem da postanu prvaci svijeta - jer to uvijek traži tamošnja javnost - a SAD sa željom da se probiju što dalje.

Zato je bila logična reakcija fudbalera dvije selekcije po završetku meča: Džerard, Runi i ostali napustili su teren snuždeni, svjesni da na startu nisu opravdali velika očekivanja, dok su Amerikanci slavili bod veliki kao kuća, možda i vrijedan plasmana u drugu fazu SP?

SAD su prije 60 godina, na SP u Brazilu, pobijedile Englesku 1:0 i ta utakmica se i danas čuva u sjećanju pod nazivom "Čudo na travi".

Ishod je ponovo mogao da bude sličan, ali ovog puta to ne bi bilo nikakvo čudo. Samo dokaz koliko su napredovali momci iz zemlje u kojoj se fudbal čak i ne zove tako.

Kapelo se kockao sa spremnošću dvojice igrača i brzo priznao da je pogriješio. Šon Rajt-Filips ušao je umjesto viroznog Džejmsa Milnera već u 30. minutu, dok je Džejmi Karager u poluvremenu zamijenio tek oporavljenog štopera Ledlija Kinga.

Kada se tome doda blijed nastup nekoliko nosilaca igre u prvih 45 minuta (Lampard, Runi, Ešli Kol), jasno je zašto su snažni i konkretni Amerikanci preuzeli inicijativu poslije primljenog gola i iz takve igre došli do izjednačenja.

Engleska je počela kako je samo poželjeti mogla. Poslije golova u prvih 10 minuta, koje su u subotu postigli Jung Su Li za Južnu Koreju, odnosno Gabrijel Hajnce za Argentinu, Stiven Džerard je dodatno "pomjerio ljestvicu".

Tečnu akciju završio je pravovremenim utrčavanjem u prazan prostor i rutinski plasiranim udarcem pored Tima Hauarda - 1:0 poslije samo tri i po minuta! Zakasnili su direktni čuvar Klark i defanzivac Bokanegra, a golman bio potpuno nemoćan.

"Jenkiji" se nisu obeshrabrili. Krenuli su u napad, pokušavali visokim loptama na Altidora ili štopera Onijevua, a nerijetko i udarcima iz velike daljine. Kao da su znali da će baš na taj način doći do pogotka...

Engleska je u nekoliko navrata mogla da duplira vođstvo, međutim, prodori Arona Lenona i Glena Džonsona po desnom boku završavali su se gužvama u petercu SAD iz kojih se nije ništa izrodilo.

Onda je uslijedio "gaf" Grina, kojem je Kapelo dao prednost u odnosu na veterana Dejvida Džejmsa i Džoa Harta. Golman Vest Hema može da se "vadi" na ćudljivu prirodu lopte kojom se igraju mečevi SP (već legendarni "džabulani"), ali napravio je grešku i to je to...

Njegov kiks mogli su da neutrališu Džonson u 41. minutu, Heski u 52, ili Lampard u 63. minutu, ali je Tim Hauard uvijek bio tamo gdje treba.

Kada je Karager propustio da sruši Altidora, da ne bi dobio drugi žuti karton, činilo se da će Amerikanci stići do preokreta. Ipak, stativa je tada postala saveznik Grina i Engleske, kad već nije bio "džabulani".

U posljednjih 25 minuta "gordi Albion" je diktirao tempo, probudio se Runi, prijetili su Lenon, Rajt-Filips i Lampard, ali gola nije bilo.

Engleska - Alžir i Slovenija - SAD sastaće se 18. juna. Dvije najbolje ekipe iz C grupe "ukrstiće" se u osmini finala sa najboljima iz grupe u kojoj su Srbija, Gana, Njemačka i Australija.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC