• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Autogol i gol za siguran start Holandije

Simon Polsen "otvorio" je Holanđanima put ka pobjedi autogolom u 47. minutu, a tri boda potvrdio je Dirk Kujt pred kraj meča: Holandija - Danska 2:0.

 Autogol i gol za siguran start Holandije Izvor: MONDO

Od 1938. godine, reprezentacija Holandije nije izgubila prvi meč na Svjetskim prvenstvima. Nije ni 2010. godine.

Tačnije, pobijedila je Dansku sa 2:0 i nastavila nevjerovatan niz započet u kvalifikacijama za Mundijal, tokom kojih je dobila sve utakmice u grupi i primila dva gola, od Islanda i Makedonije.

Na (konačno) punom "Soker Siti" stadionu u Johanesburgu, na čijim su tribinama dominirale narandžaste majice, kape i šalovi, Holandija je bila bolji, ali ne i ubjedljiv rival, sve dok Simon Polsen nije tragično reagovao glavom na centaršut Robina Van Persija u 47. minutu - 1:0.

"Džabulani" se od nevještog lijevog beka Danske odbio u leđa Danijela Agera, pa u stativu i u mrežu Tomasa Sorensena. Holandija je dobila čast, koju nije umijela da ne pretvori u pobjedu u prvom kolu Grupe E, gdje će od 16 časova u ponedjeljak igrati Japan i Kamerun.

Poslije Polsenove loše reakcije, kojom se pridružio dosadašnjim tragičarima turnira Zdravku Kuzmanoviću, Robertu Grinu, Fauziju Čaušiju i Abdelkaderu Gezalu, sve je bilo lakše za "oranje".

Narandžasti su spustili gas i počeli da vrebaju grešku protivnika, a kada je selektor Holandije Bert van Marvijk iz igre izvukao potpuno indisponiranog Robina van Perija, koji je kao najistureniji igrač promašio tri čista zicera, njegov tim postao je još opasniji.

Rezervisti Eljero Elija i Ibrahim Afelaj lako su koristili rupe u odbrani Danske i pravili paniku pred Sorensenom, a na pas Veslija Snajdera u 85. minutu, Elija je pogodio stativu, ali tako da se lopta odbila pravo na nogu Dirka Kujta, koji sa tri metra nije umio da promaši - 2:0 i kraj.

U međuvremenu, Danska je najbolju šansu imala preko Niklasa Bendtnera, koji je u 27. minutu loše šutirao glavom iz idealne pozicije za centarfora. To je bilo premalo za Dance, koji nisu pobijedili Holandiju još od kvalifikacija za EURO 1968.

Trijumf nad Dancima je 20. meč za Holandiju bez poraza!

Iako nisu briljirali, kao recimo Nijemci u meču sa Australijom (4:0), Holanđani su i bez povrijeđenog Arjena Robena pokazali da će biti sila u zemlji za koju su se kroz istoriju dugo borili protiv Engleza.

Doduše, "lale" su za protivnika imale tim Danske, bar dva puta "tvrđi" i organizovaniji od nervoznih Australijanaca, koji su sami doprinijeli odličnom izdanju Njemačke, za sada najimpresivnijem nastupu jednog tima na Mundijalu.

JOHANESBURG - STADION: Soker Siti. Gledalaca: 90.000. Sudija: Stefan Lanoj (Francuska). Strelci: S. Polsen (autogol 47) i Kujt (85).

HOLANDIJA (4-2-3-1): Stekelenburg - Van der Vil, Heitinga, Matijsen, Van Bronkorst - De Jong (De Ceuv), Van Bomel - Van der Vart, Snajder (Elija), Kujt - Van Persi (Afelaj).

SELEKTOR
: Bert van Marvijk.

DANSKA (4-4-2)
: Sorensen - Kalenberg (Eriksen), Kjaer, Ager, S. Polsen - Jakobsen, K. Polsen, Jorgensen, Enevoldsen (Gronkjaer) - Romedal, Bendtner (Bekman).

SELEKTOR: Morten Olsen.

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC