• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trijumf Japana, harakiri Kameruna

Reprezentacija Japana savladala Kamerun (1:0) golom Keisukea Honde u 39. minutu i najavila borbu za prva dva mjesta u E grupi.

 Trijumf Japana, harakiri Kameruna Izvor: MONDO

Druga utakmica i druga pobjeda predstavnika Azije na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi!

Poslije lekcije koju su fudbaleri Južne Koreje očitali Grcima, reprezentacija Japana nadigrala je u Blumfontejnu favorizovani Kamerun i osvojila tri boda, kojima se probila na drugo mjesto u grupi, iza Holandije.

Upravo te dvije selekcije sastaće se u okviru drugog kola, 19. juna u Durbanu, dok će Danska i Kamerun, istog dana u Pretoriji, pokušati da se "vrate u život" poslije startnih poraza.

Japan - Kamerun 1:0 (1:0)

BLUMFONTEJN. STADION: Fri Stejt. SUDIJA: Olegario Benkverenka (Portugal).

ŽUTI KARTON: Abe (90+1') - Nkulu (72').

STRIJELAC: Honda (39').

JAPAN: Kavašima - Komano, Tulio, Nakazava, Nagatomo - Endo, Hasebe (od 88' Inamoto), Abe, Honda, Macui (od 69' Okazaki) - Okubo (od 82' Jano). SELEKTOR: Takeši Okada.

KAMERUN: Sulejmanu - Asu Ekoto, Basong, Nkulu, Mbia - Ejong, Makun (od 75' Žeremi), Matip (od 63' Emana) - Čupo Moting (od 75. Idrisu), Eto - Vebo. SELEKTOR: Pol Le Gven.

U meču sa veoma malo pravih šansi, Japanci su uspjeli da iskoriste svoju prvu, tek u 39. minutu. Sa desnog boka je centrirao Macui, lopta je preletjela loše postavljene Nkulua i Mbiju, a na "drugoj" stativi ju je prihvatio Honda i sa lakoćom poslao u mrežu - 1:0!

Samo minut prije toga, Kamerun je prvi put šutnuo u okvir gola (Ejong), što dovoljno govori o napadačkom kvalitetu oba tima, ali i taktikama Takešija Okade, odnosno Pola le Gvena.

Ali dok je Okada na ostatku polja odlično postavio igru i presingom "ukočio" ionako bezidejan vezni red Kameruna, Le Gven je upropastio sopstveni tim odlukom da Samjuela Etoa "veže" uz desnu aut-liniju?!

Napadač kakvog bi poželjela svaka reprezentacija na Mundijalu, tako je odlukom trenera igrao desnog spoljnog i za 90 minuta napravio jedan potez vrijedan pomena.

Bila je to jedna od dvije šanse Kamerunaca za izjednačenje. Eto je u 49. minutu predriblao dvojicu čuvara, duž gol-aut linije ušao u kazneni prostor, ali je Čupo Moting sve upropastio nepreciznim šutom.

Japanci su bez većih problema čuvali prednost i povremeno prijetili iz kontranapada, od kojih je najizgledniji bio onaj iz 82. minuta, kada je Hasebe oštro tukao sa 20 metara, a Okazaki spremno reagovao na odbitak i uzdrmao stativu.

Ispostavilo se da nije moglo ni biti 2:0, jer je napadač "samuraja" bio u ofsajdu.

Mbija je tri minuta kasnije uzdrmao prečku udarcem sa 25 metara, a Vebo u sudijskoj nadoknadi vremena natjerao golmana Kavašimu na bravuroznu paradu. Ni taj gol, da je postignut, ne bi bio priznat, pošto je Etou sviran prekršaj u kaznenom prostoru.

Japanci su tako došli do prve pobjede na svjetskim prvenstvima održanim van Azije, a zanimljivo je da su na današnji datum, prije osam godina, pred svojim navijačima savladali Tunis rezultatom 2:0.

Iznenađenje koje su napravili "samuraji" moglo bi da učini borbu za drugo mjesto u grupi ekstremno zanimljivom, dok se čini da je Holanđanima otvoren put ka prvoj poziciji.

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC