• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"La Roha" slavila poslije 48 godina!

Čileanci su pokazali odličnu igru, za 90 minuta stvorili mnogo izglednih šansi i na kraju strijepili za bodove protiv Hondurasa. Ostalo je 1:0.

 "La Roha" slavila poslije 48 godina! Izvor: MONDO

Istorijska pobjeda Čilea! Ne zbog imena protivnika, naprotiv, porazili su Honduras, već zbog činjenice da je "La Roha" zabilježila prvu pobjedu na Mundijalima još od 1962. godine, kada je u svojstvu domaćina pobijedila Jugoslaviju u meču za treće mjesto.

Od te utakmice, Čile je igrao na pet turnira, zabilježio šest remija i četiri poraza... Ali, nije pobijedio!

Sve dok u prvom kolu Grupe H, na Mbombela stadionu u Nelspruitu sa druge strane nije bio skromni Honduras. Iako je Čile bio dominantan rival, na kraju je strijepio za tri boda - 1:0 (1:0).

Jedini gol na utakmici postigao je Žan Andre Emanuel Bosežur Kolikeo, od oca Haićanina i majke Mapuče Čileanke. Njega je, poslije divne akcije ostatka tima, bukvalno napucao jedan od odbrambenih igrača Hondurasa, a kako se Bosežur nalazio na tri, četiri metra od gola, "džabulani" je završio u mreži iza Valjedaresovih leđa.

Igrao se 34. minut i Čile je došao u vođstvo, poslije tri, četiri neiskorišćene prilike prethodno.

I do kraja utakmice, "La Roha" iskusnog selektora Marsela Bijelse, inače Argentinca, bila je za klasu bolji tim, a ono što su promašili Aleksis Sančez, Arturo Vidal, Horhe Valvidija, Matijas Fernandez i Maurisio Isla moglo je u finišu da se obije o glavu Čileancima.

Ipak, Honduras bez Davida Suaza nije imao snage ni kvaliteta da kazni solidnu odbranu Čilea.

Prvi put u istoriji Mundijala, glavni sudija bio je sa Sejšlskih Ostrva, a ime mu je Edi Melet. Nije loše sudio, a u par navrata hrabro je pustio prednost, iako je mogao da vadi i žute kartone.

Jedan takav slučaj bio je u 47. minutu, kada je Gari Medel srušio Edgara Alvareza na 16. metru od svog gola. Sudija je mogao da pokaže i na penal i na slobodan udarac, ali je odlučio da ne dosudi ništa, jer je Alvarez prije kontakta sa Medelom dao prejak for i da ga rival nije potkačio, ni sa turbo motorom ne bi stigao loptu prije gol-aut linije.

Čile je zabilježio prvu pobjedu od 1962. godine i pobjede nad Jugoslavijom, a Honduras je doživio drugi uzastopni poraz na Mundijalima, od kada je na premijernom učešću 1982. godine eliminisan baš od Jugoslavije.

Tada su, u Španiji, "Los Katraćosi" odigrali dva puta 1:1, sa domaćinom i Sjevernom Irskom, tako da je pobjeda nad Jugoslovenima u posljednjem meču u grupi mogla da ih odvede u nok-aut rundu. Vladimir Petrović Pižon pogodio je sa penala za 1:0, a Španci i Sjeverni Irci odigrali su taman tako da i jedni i drugi prođu dalje.

Prvu pobjedu na Mundijalima, Honduras će tražiti 21. juna protiv Španije. Hmmm....

U drugom meču 1. kola, u Grupi H, od 16 časova igraju Španija i Švajcarska.

NELSPRIUT - Stadion: Mbombela. Gledalaca: 35.000. Sudija: Edi Melet (Sejšlska Ostrva).

HONDURAS (4-2-3-1): Valjadares - Mendoza, Čavez, Figeroa, Izagire - Palasios, Gevara (od 64. Tomas) - Alvarez, Nunjez (od 78. Martinez), Espinoza - Pavon (od 60. Velkom).

SELEKTOR: Aleksis Espinoza.

ČILE (4-3-3): Bravo - Isla, Medel, Ponse, Vidal (od 81. Kontreras) - Miljar (od 52. Hara), Karmona, Fernandez - Sančez, Valdivija (od 87. Gonzales) - Bosežur.

SELEKTOR: Marselo Bijelsa.

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC