• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorija!

Debitant - Trostruki šampion 1:0. Živa je Srbija! Poslije poraza od Gane, "orlovi" imaju šansu da prođemo u osminu finala. Pobijedili su Nijemce...

 Istorija! Izvor: MONDO

U Port Elizabetu, 18. juna 2010. godine, ispisana je istorija Nove fudbalske Srbije.

Njemačka - Srbija 0:1 (0:1). POGELDAJTE FOTO-GALERIJU!

Prvi gol, za ujedno prvu pobjedu samostalne Srbije na Svjetskim prvenstvima postigao je Milan Jovanović u 38. minutu.

Istorijski.

Pobjedu je odbranio golman Vladimir Stojković, kada je u 61. minutu zaustavio šut sa bijele tačke Lukasa Podolskog. Često osporavani momak je tako postao prvi čuvar mreže svih državnih timova, koji je odbranio penal tokom utakmice svjetskog prvenstva.

Istorijski.

I najvažnije... Poslije svega što su pružili i doživjeli u 1. meču Grupe D, odnosno poraza protiv Gane (0:1), kako vam djeluje šansa da se "orlovi" domognu osmine finala?

Istorijski!

Pred 38.294 navijača na stadionu Nelson Mendela Bej u Port Elizabetu, "orlovi" Radomira Antića zabilježili su prvu mundijalsku pobjedu nad Njemačkom od Čilea 1962. godine i tako prekinuli niz od pet uzastopnih poraza na SP, započet u osmini finala 1998. godine u Francuskoj, kada je sve navijače Srbije rasplakao Edgar Davids (1:2), nastavljen po trnju 2006. godine u Njemačkoj, kada su Srbiju išamarali Holanđani (0:1), Argentinci (1:6) i fudbaleri Obale Slonovače (2:3), a produbljen u duelu sa Ganom (0:1).

Možda vam početak ovog teksta deluje pomalo napucan emocijama, euforičan, ali ipak su "orlovi" kao debitanti pod imenom Srbija pobijedili trostrukog prvaka svijeta i sedmostrukog finalistu, za Jugoslaviju najčešće zlokobnu Njemačku. I sada, pobjedom protiv Australije u Nelspruitu, 23. juna, Srbija ima šansu da ostvari zacrtani cilj i odemo u osminu finala.

Ali, nije sve na jugu afričkog kontinenta bilo bajno. Razlika je samo što ovog puta za ponovljene gluposti nismo kažnjeni.



Zdravko Kuzmanović dirao je loptu rukom u šesnaestercu protiv Gane i poklonio protivniku penal u 85. minutu, samim tim i pobjedu.

Još veću glupost, gotovo nestvarnu za njegovu fudbalsku pojavu, napravio je Nemanja Vidić u 60. minutu. "Balon" ka srcu srpskog šesnaesterca, koji nije imao ko da sačeka od Nijemaca, Vidić je hvatao rukom!? Više od tog poteza zamjenika kapitena zabezeknula je navijače činjenica da je sr... ponovljeno već u narednoj utakmici.

Čovjek, koji je u Afriku ispraćen tako što su mu navijači na stadionu Partizana, protiv Kameruna, podrugljivo priređivali ovacije svaki put kada bi uhvatio dugu loptu ili centaršut protivnika, za treptaj oka postao je junak nacije.

Stojković je pročitao Podolskog, samo jednog u Nijemaca sa inostranim porijeklom, zaustavio njegov šut sa bijele tačke i spriječio protivnika da izjednači, a onda... Vrlo je vjerovatno da bi bilo "kud koji mili moji".

Jer, iako sa desetoricom od isključenja Miroslava Klosea u 37. minutu, tim Joakima Leva držao je Srbiju u šaci do pred kraj susreta, kada je selektor "pancera" nagomilao napadače pred golom i ostavio visoku odbranu na vjetrometini.

U danu velike, velike pobjede, ne bi bilo fer ne primjetiti da Srbija nije nokautirala protivnika, koji bi to uradio svakako da su uloge bile zamijenjene.

Sa 1:0 u džepu i igračem više u polju, pomalo bojažljivo, srpski igrači pustili su protivnika da igra fudbal, da kombinuje, da napada, da stvara šanse.

A, na drugoj strani... Teško je nabrojati ono što su Žigić, Jovanović, Kačar i Krasić promašili. Možda nam ova pobjeda ne bi bila ovako slatka da se nismo tresli do 95. minuta.



Gol smo postigli u prvom napadu poslije momenta kada je Španac Alberto Undijano pokazao drugi žuti Kloseu. Oprostio je Undijano strijelcu 11 golova na SP kada je u 30. minutu postigao gol poslije njegove signalizacije ofsajda. I nadali su se fanovi da je tada Španac veliki i pravičan i da će držati Klosea na oku, kada ga već nije isključio u 30. minutu.

Sedam minuta kasnije, Nijemac sa poljskim korijenima sapleo je srpskog kapitena Dejana Stankovića na polovini terena i ugledao crvenu kartu. Već u narednom napadu, vrhunski raspoložen za igru Miloš Krasić izbačen je na desno krilo, poslije prijema uputio je centaršut na drugu stativu, gdje je Nikola Žigić bio najviši u skoku i samo "tipnuo" loptu do usamljenog Jovanovića na tri metra od gola.

Pomislili smo da će Manuel Nojer "ući u noge" srpskom igraču kada je Lane odlučio da primi loptu, pa tek onda šutira, ali nas je sve prevario... I Nojera.

Uspio je Jovanović da uhvati volej na vrijeme i zatrese mrežu - 1:0.

Protivnik dobija crveni, Srbija vodi! Uglavnom smo posmatrali obrnuto!

Isključenje i gol protivnika u 30 sekundi nisu slomili Nijemce. To i nije čudno. Ali, je zato Sami Kedira umalo slomio prečku u 46. minutu, kada je loše izbijenu loptu iz srpkog šesnaesterca uhvatio "punom" i zakucao u gredu. Uh, kada su to navijači Srbije preživjeli... Pomislili smo da će Antić igračima u poluvremenu uliti snagu i poneki savjet kako da se nadmoćni izbore sa nesalomivim protivnikom.

Da li je savjet bio pogrešan ili neshvaćen, tek Nijemci su nas propisno "gazili" dok penala u 60. minutu.

Nalete protivnika nije mogla da zaustavi ni ojačana sredina terena srpskog tima, u kojoj su za razliku od meča sa Ganom, bila petorica igrača. U formaciji 4-5-1, sa Milošem Ninkovićem, Zdravkom Kuzmanovićem i Nevenom Subotićem u postavi umjesto Marka Pantelića, Nenada Milijaša i suspendovanog Aleksndra Lukovića, Srbija je uspijevala da prekine određeni broj protivničkih akcija, ali je presporo "otvarala" kontre.

Jedna za drugom, ređale su se šanse protivnika pred srpskim golom, a Bogu hvala što ovog popodneva ljevica Podolskog nije bila naštimovana. Dvije sjajne prilike propustio je strijelac 39 golova za "Die Mannschaft" do one najbolje u svijetu fudbala, sa bijele tačke dok svi ostali gledaju.

Kada je i to proćerdao, Srbi su se malo trgli i shvatili da im se ne piše dobro na svojoj polovini.

Lev je otvorio sav prostor ovog svijeta u svojoj odbrani kada je na teren poslao Marka Marina, Kakaua, Marija Gomeza... Mučenog Holgera Badštubera, kojeg je Krasić terorisao cio meč, Lev je izveo i ostavio trojicu u odbrani, ali Srbi nisu uspjeli to da kazne.

Još je Badštuber bio u igri, kada ga je varkom tijela izbacio Krasić u 67. minutu i uposio Jovanovića, ali Lane sa 14 metara, ljevicom, nije pogodio mrežu. Stativa!

Nedugo poslije, Krasić je ponovo ismijao Badštubera, uputio idealan centaršut ka Žigiću, koji je sa pet metara glavom šutirao previsoko. Lopta je samo okrznula prečku.

Minut kasnije, Jovanović je probio odbranu protivnika, ali je kasno uposlio Aleksandra Kolarova. U 81. minutu, dugu loptu, na zemlji nespretni, a u vazduhu dominantni Žigić uspio je da preusmjeri ka Gojku Kačaru, koji je fudbalski uhvatio volej iz prve, ali uputio "džabulanija" preko prečke... Mnogo, mnogo šansi su Srbi promašili i kontri loše otvorili, kao onu tri na dva u 86. minutu.

Ali, kažnjeni nisu bili!

I to je najvažnije, jer i pobjeda protiv Njemačke i poraz protiv Gane zaboraviće se kada počne meč sa Australijom. U tih 90 minuta biće riješena sudbina srpskog tima na debitantskom Mundijalu.

Te večeri ovoga se nećemo sjećati. Ili ćemo ponovo pljuvati srpske igrače ili ćemo komentarisati protivnika u osmini finala.

GRUPA D

DRUGO KOLO: Njemačka - Srbija 0:1 (0:1), Gana - Australija (subota, 13.30).

Njemačka 2 1 0 1 (4:1) 3
Gana 1 1 0 0 (1:0) 3
Srbija 2 1 0 1 (1:1) 3
Australija 1 0 0 1 (0:4) 0

TREĆE KOLO (sreda, 23. jun): Australija - Srbija (20.30), Njemačka - Gana (20.30).

STADION: Nelson Mendela Bej u Port Elizabetu. Gledalaca: 38.294. Sudija: Alberto Undijano (Španija). Strijelac: Jovanović (Srbija) u 38. minutu. Crveni karton: Klose (Nemačka) u 37. minutu.

NJEMAČKA (4-3-3): Nojer - Lam, Fridrih, Mertesaker, Badštuber (od 77. Gomez) - Kedira, Švajnštajger, Ozil (od 70. Kakau) - Miler (od 70. Marin), Podolski, Klose.

SELEKTOR: Joakim Lev.

SRBIJA (4-5-1): Stojković - Ivanović, Subotić, Vidić, Kolarov - Stanković, Kuzmanović (od 75. Petrović), Ninković (od 70. Kačar), Jovanović (od 79. Lazović), Krasić - Žigić.

SELEKTOR: Radomir Antić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC