• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenci ispustili osminu finala!

Slovenija u susretu C grupe sa SAD (2:2) prokockala dva gola prednosti i sada je put do "nokaut" faze Mundijala vodi preko Engleske.

 Slovenci ispustili osminu finala! Izvor: MONDO

Osam minuta dijelilo je reprezentaciju Slovenije od druge pobjede na Svjetskom prvenstvu i sigurnog plasmana na jedno od prva dva mjesta u grupi C.

Međutim, sin američkog selektora Boba, Majkl Bredli, izjednačio je rezultat poslije majstorske asistencije glavom Džozija Altidora i donio svojoj ekipi drugi bod, poslije remija sa Englezima.

Valter Birsa doveo je Sloveniju u vođstvo prelijepim pogotkom sa 20 metara, a povisio Zlatan Ljubijankić, pošto je izbjegao ofsajd zamku i prihvatio pas Milivoja Novakovića i rutinski plasirao udarac ispod Tima Hauarda.

Povratak Amerikanaca počeo je golom Lendona Donovana u 48. minutu. On je iskosa sa desne strane stigao do linije peterca i onda "zakucao" loptu u vrh mreže.

"Jenkiji" su šest minuta prije kraja mogli do potpunog preokreta, ali je pogodak Edua poslije slobodnog udarca sa desne strane poništen zbog "faula u napadu". I poslije ponovljenog snimka, ostalo je nejasno ko ga je u opštoj gužvi napravio...

U drugom meču drugog kola sastaju se Engleska i Alžir.

Slovenija - SAD 2:2 (2:0)

JOHANESBURG. STADION: Elis park. SUDIJA: Koman Kulibali (Mali).

ŽUTI KARTONI: Cesar (35'), Šuler (69'), Kirm (72'), Jokič (75') - Dempsi (40').

STRIJELCI: Birsa (13'), Ljubijankić (42') - Donovan (48'), Bredli (82').

SLOVENIJA: Handanović - Jokič, Cesar, Šuler, Brečko - Kirm, Radosavljević, Koren, Birsa (od 87' Dedič) - Novaković, Ljubijankić (od 74' Pečnik, od 90+4' Komac).

SAD: Hauard - Bokanegra, Onijevu (od 80' Gomez), Demerit, Čerundolo - Dempsi, Bredli, Tores (od 46' Fajlhaber), Donovan - Findli (od 46' Edu), Altidor.

"Zmajčekima" se tako ponovila 2000. i priča sa Evropskog prvenstva u Belgiji i Holandiji, kada su protiv tadašnje SR Jugoslavije vodili čak sa 3:0, a "plavi" izjednačili preko dvostrukog strijelca Miloševića i Drulovića.

Samo što je ovog puta ulog bio daleko veći...

Zemlja koja je samo pet dana ranije stigla do prve pobjede na Mundijalima, mogla je da postane prva koja je obezbijedila mjesto među 16 najboljih na svijetu. Ipak, rasplet će uslijediti 23. juna od 16 časova, kada se sastanu Slovenija - Engleska, odnosno SAD - Alžir.

Žestoka je bila utakmica na Elis parku u Johanesburgu, od prvog minuta, kada je Klint Dempsi pogodio Ljubijankića laktom u glavu, ali za to nije kažnjen ni žutim kartonom.

Igralo se otvoreno na obe strane, a Slovenija je šokirala protivnika pogotkom Birse.

Dugo je poslije toga trebalo Amerikancima da povežu redove i taman kada su između 35. i 40. minuta povezali nekoliko opasnih napada (odbrana Slovenije na čelu sa Samirom Handanovićem besprijekorno reagovala), primili su i drugi gol, kojem je kumovalo loše postavljanje Onijevua kao posljednjeg čovjeka.

Međutim, brzi pogodak Donovana u drugom poluvremenu ponovo je učinio mogućim sve ishode.

Najveće probleme izabranicima Matjaža Keka zadavao je snažni Altidor, čiji je oštar šut u 70. minutu ukrotio Handanović. Upravo Altidor omogućio je Bredliju da 12 minuta kasnije poravna na 2:2 i ušlo se u "ludu" završnicu.

Amerikancima je poništen gol, Hauard odbranio udarce Novakovića i Radosavljevića, a "rezervista" Nejc Pečnik u posljednjem minutu doživio povredu koljena, pa je morao da bude zamijenjen.

Završilo se oštrim protestima pojedinih fudbalera SAD kod malijskog sudije Kulibalija, ali ipak bez ozbiljnijih incidenata.

Glavni utisak je da se Mundijal u Južnoj Africi polako zahuktava, poslije serije deprimirajućih utakmica odigranih u okviru prvog kola...

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC