• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arena sport: U tri dana 27 prenosa utakmica!

Autor mondo.rs

Televizija Arena sport će u utorak, sredu i četvrtak, realizovati čak 27 prenosa utakmica Lige šampiona i Lige Evrope. Komentator Nenad Milovanović za MONDO o izazovima tog posla, šta je najteže, a šta najlepše...

 Arena sport: U tri dana 27 prenosa utakmica! Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

TV Arena sport godinama unazad realizuje prenose dva najkvalitetnija klupska fudbalska takmičenja u Evropi - Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Pred ekipom ove televizije je zahtevan zadatak, jer že u naredna tri dana (utorak, sredu i četvrtak) realizovati prenose čak 27 utakmica, od čega 15 iz Lige šampiona i 12 iz Lige Evrope, ne
računajući i praktično sve ostale terene na koje će se uključivati putem multiprenosa.

"Verujem da je ovakav sadržaj veoma interesantan našim gledaocima, a prava satisfakcija je činjenica da smo sličnu ponudu imali od početka ove sezone, a imaćemo je i u nastavku", kaže za MONDO komentator TV Arena sport Nenad Milovanović.

Kako izgleda unutrašnja organizacija, s obzirom na ovako zahtevan i obiman posao?

"Nije jednostavno 'rasporediti snagu' tih dana, jer osim direktnih prenosa, podsećam da je tu i naš
Studio, kao i veoma gledani takozvani 'hajlajtsi' (najzanimljiviji detalji) svih utakmica, koji u program idu manje od 30 minuta nakon završetka mečeva. Uz to multiprenos uvek rade po dvojica komentatora, jer je praktično nemoguće da jedan čovek kvalitetno i na pravi način isprati dešavanja na svim terenima u isto vreme", kaže Milovanović.

Dodaje da nije uvek lako biti na visokom nivou u takvom ritmu, ali ponavlja ono što govori i mlađim kolegama - ako nema energije, entuzijazma i želje kada su takva takmičenja u pitanju, onda ne bi trebalo ni da se bave ovim poslom.

"Uvek se trudim da komentatori, ukoliko je to naravno moguće, ne budu previše opterećeni, jer nikome, posebno ne gledaocu, nije potreban umoran i nervozan čovek kraj mikrofona. Prvi kriterijum kada je izbor komentatora u pitanju, svakako je kvalitet i iskustvo, dakle oni najbolji će prenosti najkvalitetniji sadržaj, sve dok drže visok nivo. Naravno, broj prenosa je takav, da praktično svi dobijaju svoju šansu, a na njima je da je iskoriste. Ili da se dogodi suprotno. Slično kao i na terenu, kada su sportisti u pitanju - ukoliko neko dobro radi u kontinuitetu, nemoguće je da se to ne primeti ili igoriše. Kako imamo podelu komentatora po ligama, kada su nacionalni šampionati u pitanju, koja nije potpuno striktna, ali se u principu zna 'ko je gde', jasno je da će oni koji prenose Seriju A u Ligi šampiona i Ligi Evrope češće prenostiti utakmice u kojima igraju italijanski klubovi...".

Šta je teško u komentatorskom poslu i(li) šta je najlepše?

"Najlepša, ali i najteža stvar u komentatorskom poslu je što ne postoji idealan prenos. Uvek dakle ima prostora da se napreduje i da se nešto novo nauči. Verovatno jeste fraza, ali u svaki prenos može biti novo i neočekivano iskustvo. Ono što je nezahvalno je činjenica da se svima, posebno kada je tako široka publika u pitanju, svakako ne može udovoljiti. To nije ni potrebno. Nisam pristalica podilaženju široj publici po svaku cenu, insistiram na ozbiljnosti i kvalitetu, koji jednostavno mora da 'ispliva' i da bude prepoznat", kaže Nenad Milovanović i nastavlja:

"Problem sa komentatorskim poslom u našoj zemlji, pa i u regionu, jeste činjenica da ne postoji usko stručna škola, ali i tradicija komentarisanja velikog broja sportski događaja. 'Eksplozija' sportskih televizija u poslednjoj deceniji dovela je do toga da postoji ogroman broj direktnih prenosa, koji na žalost ne prati i dovoljan broj kvalitetnih kadrova, odnosno komentatora. Mislim da će ovo biti problem i u budućnosti. U širem smislu, za razliku od pre svega zapadnih zemalja, koje imaju višedecenijsko iskustvo kada su specifično sportske televizije u pitanju, kod nas nisu definisane ni televizijske norme za ovu vrstu posla. Tako se dešava da, u hiperprodukciji direktih prenosa koja se danas događa, komentator prenosi i po 25-30 utakmica mesečno, što je nekada bilo nezamislivo. U takvoj situaciji, teško je zahtevati visok kvalitet baš u svakom prenosu".

Podsetio je na čuvenog komentatora Radio Beograda, pokojnog Jordana Ivanovića, koji je pred odlazak u penziju proslavio svoj jubilarni 1000. prenos, što je tada bilo pravo čudo.

"Reći su samo da ja (a verujem i komentatori koji su u ovom poslu u kontinuitetu poslednjih 10, 15 godina) imam već sada više od 2000 prenosa iza sebe. Odavno sam prestao da brojim".

MONDO INTERVJU: Jovana Guzijan (TV lice Arene sport)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC