• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ludak" o kanalu, Krasi, farbanju kose...

"Nisam znao da postoji kanal, pa sam završio u njemu. Na sreću, saigrači su mi vidjeli ruke i znali da je sve u redu", priča Milan Jovanović.

 "Ludak" o kanalu, Krasi, farbanju kose... Izvor: MONDO

Istoriju pišu pobjednici, a Srbija je (konačno) pobijedila Njemačku i ispisala novu, blistavu stranicu svoje istorije.

Zasluge niko ne želi za sebe, ali će ostati zapisano da je prvi gol za Srbiju na svjetskim prvenstvima dao Milan Jovanović.

"Pobjeda nad Njemačkom nam je donela mnogo na psihološkom planu, naročito poslije teškog perioda poslije poraza od Gane. Vjerujem, motivisaće nas da ostvarimo cilj i plasiramo se u osminu finala", podvukao je Lane dva dana pošto je "džabulanija" smjestio u njemačku mrežu.

Međutim, taj trijumf neće imati vrijednost ako se "zabrlja" protiv Australije.

"Olakšavajuća okolnost je što sve zavisi od nas. Željeli smo da izbjegnemo matematiku i sada smo u takvoj situaciji. Idemo hladne glave i vrućeg srca na pobjedu, za koju ne vidim prepreku. U prednosti smo, jer imamo iskusne igrače iz velikih klubova, kompaktni smo i discilplinovani", nastavio je Jovanović.

"Izvojevali smo istorijsku pobjedu, ali ona bi trebalo da nam posluži samo kao početak niza dobrih rezultata. U suprotnom, ako ne prođemo dalje, sve će pasti u zaborav".

Iako u srpskim redovima nema izdvajanja, Lane je ipak apostrofirao jedno ime.

"Naš najjači adut je Miloš Krasić. On daje ton ekipi. Neću da izdvajam njegove zasluge, jer smo svi zaslužni, ali Krasa je ukras reprezentacije, kao što mu i prezime govori. Donio je prevagu i protiv Nijemaca. Za tu pobjedu su svi zaslužni, a posebno oni koji su učestvovali u akciji kod gola i, naravno, Stojke, koji je odbranom penala od svih nas napravio heroje".

"Orlovi" su gledali "kengure" i (ne)prijatno su iznenađeni njihovim "skokovima".

"U pojedinim segmentima su nas impresionirali. Zato moramo da uradimo ozbiljnu analizu njihovog potencijala i taktički ih ugrozimo. Iznenađeni smo njihovom fizičkom spremom. Imaju sportsku kulturu i nikada ne odustaju. I sa desetoricom su uspjeli da ne budu inferiorni protiv Gane, a mogli su i da pobijede".

Želja mu je da Srbija i Gana idu u osminu finala, ali...

"Moramo da mislimo samo na sebe i da ne trošimo energiju na druge. Bilo je i biće iznenađenja na Mundijalu, ali svi igraju fudbal i odlučuju nijanse. Nadam se da će one biti na našoj strani".

Kapiten Dejan Stanković je izjavio da će sve igrače ošišati ako postanu svjetski prvaci, a novinari su predložili da se, u slučaju pobjede nad Australijom, svi reprezentativci ofarbaju u crveno.

"To je boja ljubavi. Prvo moramo da vidimo da li ćemo imati konsenzus svih igrača. Ideja je dobra".

Sada su svi raspoloženi, ali bilo je dana kada nije bilo tako.

"Deki (Stanković) je najemotivnije doživio poraz od Gane. Želi da se oprosti sa uspjehom".

Zna i Lane da je u Srbiji velika euforija.

"Svi nas dižu u nebesa, već smo svjetski prvaci. Kao da nismo naučili lekciju. Treba da hvalimo, to nije sporno, ali da ne pretjerujemo".

Priča počinje i završava se sa istorijskim golom, koji možda neće biti i jedini za Milana Jovanovića na Mundijalu.

Na pitanje da li će opet preskakati ogradu kao u Port Elizabetu gdje je upao u kanal, Lane je odgovorio:

"To ne može da se zna. Spontan sam i ni sada ne znam kakav je to hir bio. Kuda da trčim, s kim da podijelim radost? Preskakao sam prepreku po prepreku, emocije su navirale", u dahu je pričao Jovanović.

"Nisam znao da postoji kanal, pa sam završio u njemu. Na sreću, saigrači su mi vidjeli ruke i znali da je sve u redu. Kada sam shvatio da letim u kanal, htio sam da se dočekam a da se ne povrijedim".

Čak je i Alan Širer, u komentaru za BBC, izjavio je da je Lanetovo slavlje bilo najbolje u dosadašnjem dijelu takmičenja.

"I u Belgiji sam bio specifičan po tome. Pamtim da sam poslije gola Anderlehtu u 93. minutu, koji nam je kasnije se ispostavilo donio titulu, napravio lastu kao nekada Mate Parlov, koji je poletio u publiku. I danas je ta slika najljepša špica u Belgiji".

U Belgiji Lane ima nadimak "ludak" (crazy man).

"Prolazio sam kroz razne faze, pa možda odajem takav utisak. I Krasa mi je rekao: 'Kume ti si ponekad za ispitivanje'. Nastojim da energiju kanališem u pozitivnom smjeru".

I njegova porodica slavi. Srećom, supruga nije vidjela pad u kanal, pa nije morala da brine. Radovali su se i sinovi.

"Lazar ne može da zna kolika je važnost svega, ali je odrastao dovoljno da osjeća da je tata fudbaler i da su baba, deda i mama srećni kada dam gol. On je fudbalski nastrojen, za razliku od od mlađeg Dušana. On se više hvata za mačke i instrumente".

Porodica Jovanović planira i treće dijete, ali poslije Lazara i Dušana presahnula su imena srpskih careva.

"Preći ćemo na kraljeve, vojskovođe i generale", zaključio je Milan Jovanović.

(izvještač Monda sa Mundijala - Rade Jakšić, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC