• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brazil opet onaj pravi!

Brazil u uzbudljivom meču pobijedio Obalu Slonovače sa 3:1 u prvoj utakmici drugog kola Grupe G i pridružio se Holandiji u osmini finala.

 Brazil opet onaj pravi! Izvor: MONDO

Brazil je poslije lošeg izdanja u duelu sa Severnom Korejom (2:1), već u drugom meču na Mundijalu pokazao zašto je glavni favorit za svjetsku titulu.

Brazil - Obala Slonovače 3:1 (1:0).

Dva gola za Brazil postigao je Luis Fabijano, jedan Elano, dok je Drogba pogodio za Obalu Slonovače.

Afrikanci nisu bili loši. Štaviše, uz Ganu su pokazali najviše od selekcija sa "crnog kontinenta", ali protiv raspoloženog Kake i drugove u nedjelju uveče, na prepunom Soker Siti stadionu, nije se moglo bolje.

Vrhunsku fudbalsku predstavu upropastio je sudija Stefan Lanoa. Francuz nije na vrijeme smirio strasti kod igrača, što je pred kraj meča umalo prouzrokovalo incidente većih razmjera.

"Slonovi" su krenuli znatno bolje od Brazila, koji je uspostavio ravnotežu poslije 15-ak minuta. U brzoj igri "karioke" su polako prebacile težište na polovinu Afrikanaca i iz prve i jedine prave prilike u prvom poluvremenu postigle gol.

Igrao se 25. minut.

Luis Fabijano i Kaka razmijenili su nekoliko pasova ispred šesnaesterca Obale Slonovače. Uslijedila je lopta u prostor za napadača Sevilje, koji se našao "oči u oči" sa protivničkim golmanom. Bubakar Bari ostao je skamenjen poslije strahovitog i vrlo preciznog udarca Luisa Fabijana. Šutirao je nešto iskosa sa desne strane, a lopta je našla put do mreže između golmanove glave i prečke - 1:0.

Pritisak Brazila trajao je još malo, ali je i finiš, baš kao i početak prvog poluvremena, pripao Afrikancima. Međutim, prilika i golova nije bilo do kraja prvog dijela.



Brazil je od 50. minuta vodio sa 2:0.

Strijelac je ponovo bio Luis Fabijano. Iako je napadač Brazila postigao jedan od najljepših golova na turniru, "naslagavši" u stilu Pelea ili Ronalda trojicu protivničkih igrača, veliku pomoć imao je od francuskog sudije Stefana Lanoea, koji "nije vidio" čak dve ruke Brazilca.

Samo par minuta kasnije Didije Drogba je imao sjajnu šansu da smanji prednost, ali je njegov udarac glavom bio neprecizan.

"Karioke" su se upravo protiv Obale Slonovače istakle kao glavni favoriti za "zlatni globus". Prije svega odličnom igrom u drugom poluvremnu!

Kaka je poslije prvog namjestio i treći gol. Za promjenu strijelac je bio Elano (njegov drugi gol na turniru). Bila je to još jedna akcija tipična za petostruke prvake svijeta. Kaka je prošao po lijevoj strani i sa gol-aut linije odigrao povratnu loptu za igrača Galatasaraja, ovaj pobjegao svojim čuvarima i bez problema, poslije Sjeverne Koreje zatresao i mrežu "slonova".

Nemoć na terenu odrazila se na pretjeranu grubost Afrikanca.

Elano je bio prva žrtva. Tiote je "krvnički" đonom nasrnuo na strijelca trećeg gola, koji je poslije ovog starta morao da bude zamijenjen.

Bastos je 10-ak minuta kasnije mnogo bolje prošao poslije vrlo sličnog nasrtaja Keite.

Brazil je počeo sa egzibicijom na terenu, što ih je koštalo u 80. minutu. Žervinjo je povukao brzu kontru, Huan ga spriječio da postigne gol, ali je u nastavku akcije to učinio Drogba.

Napadač Čelsija iskoristio je idealan centaršut Jaje Turea i glavom savladao Žulija Cesara.

Kraj meč obilježili su incidenti...

Najgore je prošao Kaka, koji je za kratko vrijeme dobio dva žuta kartona.

Obala Slonovače je pokušala da postigne još koji gol, ali se Brazil odbranio.

Ovom pobjedom Južnoamerikanci su obezbijedili plasman u osminu finala. U drugoj utakmici sastaju se Portugal i Sjeverna Koreja.

JOHANESBURG. Stadion: Soker Siti. Sudija: Stefan Lanoe (Francuska)

BRAZIL (4-2-3-1): Žulio Cesar - Maicon, Lucio, Žuan, Bastos - Felipe Melo, Žilberto Silva - Elano (od 67' D. Alveš), Kaka, Robinjo(od 90' Ramireš) - Luis Fabiano.

Selektor: Karlos Dunga.

OBALA SLONOVAČE (4-3-3): Bari - Demel, K. Toure, Zokora, Tiene - Emanuel, Ebue (od 72' Romarik) , J. Toure - Dindane (od 54. Žervinjo), Drogba, Kalu (od 68' Keita).

Selektor: Sven Goran Erikson.

(MONDO - foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC