• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GRUPA H: Umjesto goleade - kartonijada!

Reprezentacija Čilea upisala je drugu pobjedu na Mundijalu 2010 rezultatom 1:0. Švajcarska od 31. minuta bez isključenog Behramija.

 GRUPA H: Umjesto goleade - kartonijada! Izvor: MONDO

Poslije 48 godina bez pobjede na prvenstvima svijeta, Čile je ostvario dvije u razmaku od pet dana - protiv Švajcarske u Port Elizabetu 1:0 (0:0)!

Gol odluke glavom je postigao Matijas Fernandez, na centaršut "rezerviste" Estebana Paredesa u 75. minutu.

Bilo je to zasluženo vođstvo Čileanaca, koji su od početka pokazali mnogo više želje da napadnu. Takav njihov pristup posebno je došao do izražaja posloke 31. minuta, kada je prestrogo isključen vezni igrač Švajcarske Valon Behrami.

Saudijski sudija Al Gamdi dokelio je kartone kao pozivnice za rođendansku žurku (ukupno deset!), a crvenim kartonom Behramiju (gradeći loptu, ramenom udario Bosežura, pa Vidala) pretvorio je teren u "jednosmkernu ulicu", pošto se igra odvijala gotovo isključivo ka golu Švajcarske.

Čile će sa šest bodova dočekati poslkednje kolo na prvom mkestu H grupe, ali je uprkos tome daleko od sigurnog plasmana među 16 najboljih na svoketu. Ukoliko Španija u večernjem terminu dobije svoj meč drugog kola sa Hondurasom, Čile neće smjeti da izgubi od Španije 25. juna u Pretoriji.

Švajcarska ostaje na tri osvojena boda, ali u trećem kolu u Blumfontejnu ima objektivno najlakšu utakmicu u grupi, protiv Hondurasa.

Čile - Švajcarska 1:0 (0:0)

PORT ELIZABET. STADION: Nelson Mandela Bej. SUDIJA: Halil Al Gamdi (Saudijska Arabija).

ŽUTI KARTONI: Suaco (2'), Karmona (22'), Ponse (25'), Fernandez (60'), Medel (61'), Valdivija (90+2') - N'Kufo (18'), Barneta (48'), Inler (60').

CRVENI KARTON: Behrami (31').

STRIJELAC: Gonzales (75').

ČILE: Bravo - Hara, Ponse, Medel, Isla - Fernandez (od 64' Paredes), Karmona, Vidal (od 46' Gonzales) - Bosežur, Sančez - Suaco (od 46' Valdivija).

ŠVAJCARSKA: Benaljo - Cigler, Grihting, Von Bergen, Lihtštajner - Fernandez (od 77' Bunjaku), Hugel, Inler, Behrami - Fraj (od 42' Barneta) - N'Kufo (od 67' Derdijok).

Što dinamični meč na stadionu Nelson Mandela Bej nije završen znatno ubjedljivijim rezultatom, krivi su prvenstveno napadači Čilea, koji su u posljednjih desetak minuta upropastili tri-četiri izgledne kontre, a i nekoliko stoprocentnih šansi prije toga.

Zbog ofsajda im je u 49. minutu poništen i lijep pogodak, koji je udarcem sa 18 metara postigao Aleksis Sančez.

Svoj doprinos konačnim 1:0 dao je i golman Švajcarske Dijego Benaljo, koji se posebno istakao "duplom odbranom" u desetom minutu (šutirali Vidal i Karmona), kao i početkom drugog poluvremena, kada je Sančez izbio sam ispred njega i mogao da bira gdje će da pošalje loptu.

Zahvaljujući tim odbranama, Švajcarska je postavila novi rekord svjetskih prvenstava sa 558 minuta bez primljenog pogotka.

Prethodno im se mreža zatresla na Mundijalu u SAD 1994. godine, kada su ih Španci pobijedili sa 3:0 u meču osmine finala. Strijelac tog pogotka bio je Aitor "Ćiki" Begiristajn, aktuelni sportski direktor Barselone!

Nisu kapitulirali na četiri utakmice SP 2006, protiv Francuske, Togoa, Južne Koreje, Ukrajine (produžeci), kao i protiv Španije prošle nedelje.

"Legija stranaca" pod vođstvom Otmara Hicfelda mogla je u 90. minutu do senzacionalnog izjednačenja, ali je Eren Derdijok neometan tukao pored gola sa 15 metara, poslije sjajne akcije, dodavanja Bunjakua i pete Ciglera...

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC