• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je prvi "El klasiko" ostatka naših života

Autor mondo.rs

Tek sada mi je jasno koliko onda nismo bili svesni da je 176. ujedno i poslednji u kom su nastupili i Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo...

/piše - Nikola Janković, mondo.rs/

Tek kada sam sinoć pred krevet listao šta bi sve moglo da me sačeka ujutru i ima li nečeg zanimljivog za lagan početak smene uz kafu i listanje štampe, došlo mi je do malog mozga da igraju Barselona i Real i da počinje negde pred moj odlazak kući na ručak.

Pomislio sam da će se ujutru sa mnom probuditi generacije navijača dva kluba potpuno nespremne za ono što ih čeka u 16.15 na "Kamp nou" stadionu u Kataloniji.

Ne zbog toga što je današnji 177. "El klasiko" prvi posle 11 godina u kom neće nastupiti ni Lionel Mesi, ni Kristijano Ronaldo, već zbog toga što tada nismo bili svesni da je 176. poslednji u kom su nastupili i Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo...

Da je ovo prvi "El klasiko" ostatka naših života.



Rivalstvo dvojice velikana najlepše igre na svetu nije nastalo u Španiji i utoliko neće prestati ni sada, kada je Portugalac odlučio da je vreme da nastavi dalje. Njih dvojica nikada nisu išli istim putevima, ali su uvek išli u istom smeru prema jedinom većem individualnom priznanju u sportu od titule najboljeg na planeti - besmrtnosti. Ili je večnost bolji izraz, ne znam.

Mesi nije Maradona i kada ga prođe ruka nastaviće glavom da postiže golove u Madridu i uživa u La Ligi koja je bila njegova i dok je CR7 bio najjači brend Premijer lige i kasnije, kada su otišli Ćavi i Inijesta. Oni bez kojih ne bi bio to što jeste, ali bez kojih je nastavio tamo gde su mnogi tvrdili da će stati.

Ronaldo će kao jedini fudbaler ikada sposoban da u 34. godini sezonu završi golom u finalu Lige šampiona nakon što je na pripreme u novom klubu, gradu i zemlji došao suočen sa nemirima zakopanim duboko u zaboravu i događajima koje su iz tog zaborava iskopali ljudi namereni da ga poraze. Ali, ne u igri u kojoj je bio najbolji i gde najveći rival nosi crveno, plavo i "10" na leđima.

Srešće se oni opet i tu ne mislim na stranice januarskog "France Football-a".



Ne bih smeo da se zakunem da ih nećemo videti već 1. juna na "Metropolitanu". Eto, baš u Madridu i to na stadionu kluba koji se jedini drznuo da izazove ideju o ligi dva kluba, borbi Kastilje i separatista ili revolucionara - kako vam draže.

Iako ne bih voleo da vidim kako i od Juventusa pravi najmoćniji tim Evrope, jasno je da će biti potreban neko poput Mesija da ga u tome zaustavi, jer je očigledno da su Henes i Rumenige shvatili da moraju da se spuste malo među narod i Bajern učine manje nedodirljivim kako bi jednog dana iskoristili uspeh rivala za novi zalet ka Ligi šampiona.

Kao što je onda bilo sa Klopovim Dortmundom.

Oni u Engleskoj istrebiće se međusobno za "najvažniju stvar na planeti" i posle toga ostaje samo pitanje koliko su još ljuti i besni gerilci Čola Simeonea, što stalno čekamo da odustanu, a oni neće.

Ali, sve da Mesija i Ronalda vidimo u holivudskom SF blokbasteru kako se u bliskoj budućnosti na peščanim dinama kraj nafntih bušotina bore za sveti gral koji bi im doneo titulu GOAT, nekih stvari više neće biti i tek sam sada stigao da pomislim na to.



Neće biti igrača koji će pri prvom ulasku u koridu po dolasku sa fudbalske akademije u Mančesteru doživeti bolne rane i potom nastaviti do trenutka kada će toj istoj koridi nonšalantno pokazati rukama da se smiri uz čuveno:

"Calmate, calmate..."


Mesijevu foru sa vozdizanjem dresa pred njegovom svetlosti Florentinom u najboljoj utakmici svih vremena neće imati ko da iskopira u Kataloniji pokazajući trbušnjacima da greše svi oni koji su ikada pomislili da je to među njima lično i večno.

Naravno da nije...



Zato i nije bitno koliko je ko dao golova do 6. maja 2018. godine kada je odigran Poslednji "El klasiko" Njihove ere, već kako će izgledati najveći događaj španskog sporta u Prvom "El klasiku" Nove ere.

Ere u kojoj ćemo uživati uz Mbapea i navijati da Nejmar nikad ne postane ono od čega je pobegao iz Španije, zemlji u kojoj se u prethodnoj deceniji događalo neponovljivo rivalstvo dvojice velikana, čiji će sve bliži odlazak sa velike scene u istoj meri odrediti istoriju fudbala kao i košarku era Majkla Džordana.

Nešto slično čeka i tenis kada odu Rodžer Federer, a za njim Novak Đoković i Rafael Nadal.

Dakle, 1. "El Klasiko" n.e počinje za manje od sat vremena. Odoh da pročitam startne postave...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC