• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GRUPA A: Au revoir France!

Urugvaj i Meksiko u osmini finala, Urguvajci izbjegli "gaučose". Debakl Francuza, šamar za šamarom, Domenekov oproštaj.

 GRUPA A: Au revoir France! Izvor: MONDO

Kakva bruka Francuza na Mundijalu u Africi! Vicešampioni svijeta plasirali su se na Svjetski kup na pravdi Boga, poslije kardinalnog previda sudije na meču baraža protiv Iraca, ali sve se vraća!

Iz Grupe A u osminu finala idu Urugvaj i Meksiko, a Južna Afrika i Francuska završavaju turnir.

Prvi put u istoriji Mundijala dogodilo se da domaćin ispadne već poslije prve faze, ali mnogo veće iznenađenje je eliminacija vicešampiona svijeta, koji su u tri utakmice uspjeli da daju samo jedan gol!

Međutim, šta se sve dešavalo sa Francuzima prije i tokom Mundijala ovakav epilog i ne treba da čudi. Zapravo, pravo je čudo kako je Rajmon Domenek sve ovo vrijeme preživio na mjestu selektora. Doduše, spasila ga je ruka Tjerija Anrija u meču baraža protiv Iraca, ali ovo mu je bez sumnje bio posljednji meč na poslu selektora, jer će ga poslije Svjetskog prvenstva zamijeniti Loran Blan.

Južna Afrika je pobijedila Francusku 2:1 (2:0), a Urugvaj je dobio Meksiko 1:0 (1:0) i dvije južnoameričke ekipe nastavljaju takmičenje.

Bafana Bafana je mogla da razvali Francuze koji su od 28. minuta igrali sa desetoricom, pošto je Joan Gurkuf dobio direktan crveni karton zbog uvaljivanja lakta Mekbetu Sibaji. Bila je to paradigma svih događaja Francuzima na Mundijalu u Južnoj Africi. Neslavan, ali potpuno zaslužen završetak.

Nije pomoglo ni obraćanje francuske ministarke sporta, koja je doputovala u Afriku na zahtev predsjednika Nikolasa Sarkozija. Ona je imala emotivno obraćanje fudbalerima uoči meča, poslije kojeg su se oni rasplakali.

"Rekla sam im da su iznevjerili zemlju i da im je meč protiv Južne Afrike jedina prilika da se iskupe. Igrači su mi aplaudirali i plakali su. Pitala sam ih kako žele da ih ljudi pamte i kakvu sliku žele da ostave sa sobom", rekla je ministarka.

Ostavili su više nego ružnu sliku. Svađe sa selektorom, odstranjivanje iz ekipe Nikolasa Anelke, pobuna na treningu, očajne igre na terenu, SAMO JEDAN GOL, zamalo tuča između kapitena Patrisa Eevre i kondicionog trenera, ostavka direkora reprezentacije...

Pa to je za roman!

Onda nije ni čudo što su pukli na terenu kao zvečke i prava je šteta što Južna Afrika nije dala još neki gol, a mogla je.

Vođstvo Afrikancima donio je Kumalo glavom poslije kornera Čabalale i loše procjene Iga Lorisa.

U 28. minutu Francuska je ostala sa desetoricom na terenu, jer je Joan Gurkuf namjerno "uvalio" lakat dobio je direktan crveni karton! Kakav simboličan događaj za sve ono što se dogodilo Francuzima u Južnoj Africi.

U 37. minutu Južnoafrikanci su postigli i drugi gol preko Mfele, a nedugo potom i treći, ali im je poništen zbog ofsajda. Francuzi su djelovali potpuno razbijeno...

Pred ovaj duel, Domenek je napravio čak šest izmjena u timu. Izostavio je kapitena Patrisa Evru, a umjesto njega kapitensku traku dao je Alu Dijari, kome je to prvi put da bude u toj ulozi. A onda je selektor u igru u drugom poluvremenu ubacio Tjerija Anrija, kome je Dijara predao traku.

Kakav tužan oproštaj Anrija od nacionalnog tima...

U drugom dijelu Južnoafrikanci su pogodili stativu, imali zicere, ali onda je Floran Maluda (takođe u igru ušao kao rezerva), pokopao sve nade domaćinima...

Urugvaju i Meksiku u međusobnom duelu odgovarao je po bod za siguran prolazak u osminu finala. Mnogi su upravo zbog toga vidjeli sigurnu "nulu" na utakmici u Rustenburgu. Međutim, kalkulisanja nije bilo...



Urugvajci su pobijedili sa 1:0, pružili priliku Južnoj Africi da eventualnom ubjedljivom pobjedom protiv Francuske prođe u narednu rundu, ali su se na kraju ipak radovale američke reprezentacije.

Gol odluke postignut je u 43. minutu. Strijelac je bio Luis Suarez, koji je glavom savladao Oskara Pereza poslije odličnog centaršuta Edisona Kavanija.

Najbolju priliku za "sombrerose" propustio je Đovani Dos Santos. Meksikanac brazilskog porijekla snažno je šutirao je sa preko 25 metara, ali je pogodio prečku.

Bilo je prilika i u drugom dijelu. Južnoamerikanci su mogli da dupliraju prednost preko kapitena Dijega Malude, dok je idealnu šansu za izjednačenje propustio Francisko Rodrigez.

Tim Havijera Agirea uspio je da peti put uzastopno (u Italiji nisu učestvovali), a ukupno šesti izbori plasman u drugu fazu. Meksikanci su dva puta stizali do četvrtfinala i to kad su bili domaćini (1970. i 1986). Prethodna četiri prevenstva završavali su u osmini finala.

Dvostruki svjetski prvaci posljednji put su u osminu finala igrali 1990. u Italiji.

GRUPA A (posljednje kolo)

Meksiko - Urugvaj 0:1 (0:1)
/Suarez 43'/

RUSTENBURG. Stadion: Rojal Bafokeng. Sudija: Viktor Kasai (Mađarska)

URUGVAJ: Muslera, M. Pereira, Lugano, Viktorino, Fusile, Arevalo, D. Perez, A. Pereira, Forlan, Suarez, Kavani.

MEKSIKO: O. Perez, Osorio, Rodrigez, Moreno, Salsido, Torado, Markez, Gardado, Dos Santos, Blanko, Franko.

BLUMFONTEJN

Južna Afrika - Francuska 2:1 (2:0)
/Kumalo 20', Mfela 37' - direktan crveni karton Gurkuf 28', Maluda 70'/

JUŽNA AFRIKA: Džozefs, Masilela, Mokoena, Ngčonga (od 55. minuta Gaksa), Sibaja, Kumalo, Kuboni (od 78. minuta Modise), Čabalala, Mfela, Pijenar, Parker (od 68. minuta Nomvete).

FRANCUSKA: Loris, Sanja, Galas, Dijabi, Dijara (od 82. Minuta Govu), Kliši, Gurkuf (crveni karton), Skilaći, Riberi, Žinjak (od 46. minuta Maluda), Sise (od 55. minuta Anri).

TABELA:

Urugvaj 3 2 1 0 (5:1) 7 bodova
Meksiko 3 1 1 1 (3:2) 4 boda
Južna Afrika 3 1 1 1 (3:5) 4 boda
Francuska 3 0 1 2 (1:4) 1 bod

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC