• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO AFRIKA: Žirafe i zebre dočekale orlove

Reprezentacija Srbije doputovala u Nelspruit gdje je u srijedu očekuje utakmica sa Australijom, odlučujuća za plasman u drugu fazu Mundijala.

 MONDO AFRIKA: Žirafe i zebre dočekale orlove Izvor: MONDO

"Orlovi" su u utorak "doletjeli" iz Johanesburga u Nelspruit i na stadionu Mbombela odradili trening u večernjem terminu (sa početkom u 19 sati), pod svjetlošću reflektora i na temperaturi od 13 stepeni Celzijusa.

Dan kasnije, na istom mjestu, igraće odlučujući meč protiv Australije za plasman u osminu finala Mundijala, od 20,30.


Reprezentativci Srbije su ponovo promijenili nadmorsku visinu. Doduše, u Port Elizabet, gdje su savladali Njemačku, sišli su na "kotu nula"sa 1.750 metara, na koliko se nalazi Johanesburg, a sada su se spustili "samo" nešto više od kilometra - na 660 metara.

Nelspruit je grad na sjeveroistoku zemlje kome je vlada Južne Afrike promijenila ime u Mbombela, ali je do završetka Svjetskog prvenstva morao da zadrži stari naziv, na zahtjev FIFA, jer je kandidatura za organizaciju Mundijala tako podnijeta.

Nelspruit ima oko 220 hiljada stanovnika, a domaćinstvo Svjetskog prvenstva je dobio zbog moranja da se utakmice igraju i u provinciji Mpumalanga, što znači "mjesto gdje izlazi sunce", čiji je Nelspruit glavni grad.

S toga je napravljen novi, prelijepi stadion koji nosi novo ime grada - Mbombela, što u prevodu znači "mnogo ljudi zajedno na jednom mjestu". Za utakmice Mundijala ima kapacitet od 40.911 mjesta.
Konstruisan je tako da ga od spolja nosi 18 žirafa, a unutrašnjost simoblizuje zebre - stolice na tribinama su u crno-bijeloj kombinaciji.


Ta simbolika ukazuje na blizinu Kruger parka, najvećeg nacionalnog parka u Južnoj Africi. Takođe, iz istog razloga, rijeka koja protiče kroz grad dobila je ime Krokodil.

Ako je Soker siti u Johanesburgu najgrandiozniji objekat, koji je srpska ekspedicija u Južnoj Africi imala prilike da vidi, onda je Mbombela bez premca najljepši.

Jedan od ministara Južne Afrike je nedavno izrazio zabrinutost po pitanju infrastrukture, odnosno čemu će služiti novoizgrađeni objekti kada se završi Mundijal. U njih spada i stadion Mbombela, u gradu koji, primjera radi, nema fudbalskog prvoligaša.

(izvještač Monda sa Mundijala - Rade Jakšić)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC