• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GRUPA B: Maksimalna Argentina i srećna Koreja

U osminu finala iz Grupe B sa maksimalnih devet bodova ide Argentina Dijega Armanda Maradone, a iza leđa "gaučosa" prošvercovala se Južna Koreja.

 GRUPA B: Maksimalna Argentina i srećna Koreja Izvor: MONDO

Nedostatak sreće, koncentracije i fudbalskog znanja koštao je Nigeriju prolaska u drugi krug, dok su Grci izašli da se brane sa 11 fudbalera, ne bi li uzeli bod, a da se pritom na drugom stadionu sve okrene u njihovu korist. Sa takvim pristupom nisu ni zaslužili da vide nokaut sistem.

Argentinci su u Polokvaneu dugo, dugo imali muka da slome otpor Grka, koji su se branili kao 300 odabranih u Termopilu, ali je na kraju bilo 2:0 za dvostruke šampione svijeta.

U 78. minutu pogodio je Martin Demikelis, a potom je rezervista, njegov imenjak Palermo, udvostručio prednost minut prije ulaska u nadoknadu vremena.

Prvi gol Argentine pružio je priliku Nigeriji da u posljednjih 12 minuta utakmice, plus nadoknada, sitgne do gola, pobjede i osmine finala, ali su "super orlovi" promašivali nemoguće stvari protiv Južne Koreje u Durbanu. Ostalo je 2:2, tako da su dalje otišli Korejci...

Južna Koreja će se u osmini finala, u subotu, 26. juna u Port Elizabetu sastati sa pobjednikom Grupe A, Urugvajem. Argentina će kao pobjednik Grupe B, u nedelju 27. juna, na Soker Siti stadionu u Johanesburgu igrati protiv Meksika.



GRČKA - ARGENTINA 0:2 (0:0)

U Polokvaneu sudarila su se dva svijeta. Uvijek ofanzivna Argentina, dvostruki šampion svijeta i uvijek defanzivna Grčka, dvostruki učesnik Mundijala.

Bio je to drugi duel dva plavo-bijela tima, poslije onog u prvom kolu, na SP 1994. u Americi. Tada je, prije 16 godina, Batistuta pogodio het-trik, a sadašnji selektor "gaučosa" Maradona dokrajčio Helene na njihovom debiju - 4:0.

Ispostavilo se da je to bio posljednji, 34. gol velikog El Pibea za reprezentaciju. Poslije naredne utakmice u grupi sa Nigerijom (2:1), Maradona je pao na doping testu, tačnije bio je pozitivan na kokain i više nije igrao na Mundijalima...

Šansu za popravni dobio je kao selektor, a dvije pobjede u prva dva kola, protiv Nigerije (1:0) i Južne Koreje (4:1), omogućile su mu da bitno promiješa sastav u meču sa tvrdim timom Nijemca Ota Rehagela.

Izvršio je šest izmjena u odnosu na ekipu sa kojom je počeo u prve dvije utakmice i igra Argentinaca nije bila bajna, ali teško je i mogla da bude, jer je Rehagel na svaki bok poslao po dva beka, a Lionelu Mesiju odredio striktnog čuvara, koji ga je konstatno vukao i čukao po nogama.

Skoro 70 odsto vremena, Argentina je imala posjed lopte, Grci su sastavili četiri puta manje pasova od protivnika i imali jednu, jedinu šansu da postignu gol.

Ali, kakvu!

U 48. minutu, Demikelis se okliznuo tako da je dug pas stigao do Jorgosa Samarasa, koji se ni kriv ni dužan našao u situaciji "1 na 1" sa Nikolasom Otamendijem. Driblingom nije uspio da izbaci rivala, pa je Samaras pokušao da plasira loptu u dalji ugao Serhija Romera, međutim i tu ga je Otamendi blokirao... Na Samarasovu sreću, "džabulani" mu se vratio na lijevu nogu, a on je uspio da promaši cio gol i ne savlada već "zaleglog" Romera.

Znalo je kompletan grčki narod da je to bilo to i da sa devet odbrambenih igrača u polju novu šansu neće dobiti, a ni rezultat na drugom stadionu nije im išao u susret.

Vratili su se na svoju polovinu nadajući se da će odbraniti 0:0 i da će Nigerija pobijediti sa golom razlike, ali.. Mreža im se konačno zatresla u 78. minutu, kada je Demikelis bio najviši u skoku poslije kornera, ali je pogodio svog saigrača. Ovog puta je i on bio srećan, jer mu se kao Samarasu lopta vratila "na nogu", s tim što defanzivac Bajerna nije promašio.

Šutirao je punom, iz sve snage i pogodio - 0:1!

Svima je laknulo, osim Nigerijcima, koje je ta vijest trgla iz letargije. Na njihovom susretu bilo je 2:2, dakle bio im je potreban gol.

Već deprimiranog protivnika, Argentinci su nastavili da melju. Tvrda odbrana Grka je popustila, a Mesi je konačno dobio dovoljno prostora da krene na gol.

Prije susreta, Maradona mu je prvi put u karijeri okačio kapitensku traku na ruku, tako je Mesi postao najmlađi argentinski kapiten na Mundijalima, ali veliko veče nije uspio da pretoči u gol. Ponovo je pogodio stativu.

U narednom napadu, Mesi je šutirao jako, Corvas odbio loptu, ali se ona odbila pravo na nogu 36-godišnjeg rezerviste Martina Palerma, koji je iz prve vraća u gol - 0:2.

Teško je opisati koliko je Maradona bio srećan što je Palermo postigao gol. "El Loko" je najzaslužniji čovjek što uopšte gledamo Argentinu u Južnoj Africi. Da nije bilo njega, "gaučosi" ne bi prošli kvalifikacije i ovo je na neki način bio omaž starom liscu.

Za četvrtfinale, gdje su eliminisani prije četiri godine u Njemačkoj, Argentina će igrati protiv Meksika. To će biti prvi, pravi, veliki ispit za sjajnu "La Seleccion", Lea Mesija i Dijega Maradonu kao selektora.

Atmosfera na Peter Mokaba stadionu u Polokvaneu bila je slična onoj na "Bombonjeri" u Buenos Airesu. Mnogo navijača Argentine doputovalo je na Crni kontinent i na trenutke su uspijevali da nadjačaju "vuvuzele".

POLOKVANE - Stadion: Peter Mokaba. Gledalaca: 39.000. Sudija: Ravšan Irmatov (Uzbekistan). Strelci: Martin Demikelis u 78. i Martin Palermo u 89. minutu za Argentinu.

GRČKA (5-4-1): Corvas - Kirgijakos, Vintra, Moras, Papadopulos, Torosidis (od 55. Papastatopulos) - Ciolis, Sokratis, Karagunis (od 46. Spiropulos), Katsuranis (od 53. Ninis) - Samaras.

SELEKTOR: Oto Rehagel.

ARGENTINA (4-3-3): Romero - Burdiso, Demikelis, Otamendi, K. Rodrigez - Veron, Bolati, M. Rodrigez (od 63. Di Marija) - Mesi, Aguero (od 77. Pastore), Milito (od 80. Palermo).

SELEKTOR: Dijego Maradona.

NIGERIJA - JUŽNA KOREJA 2:2 (1:1)

Koliko je samo malo nedostajalo da se Afrika raduje prolasku prve reprezenatcije sa crnog kontinenta u osminu finala. Ali, poslije Kameruna i domaćina Južne Afrike, bez drugog kruga ostala je i Nigerija.

"Super orlovi" su u odlučujućih 90 minuta protiv Južne Koreje bili na dobrom putu, pa zatim daleko, da bi ih u finišu meča do druge faze dijelili milimetri poslije nevjerovatnih promašaja.

Tek sada će ih "boljeti" velika glupost nepotrebno isključenje Samija Kaite protiv Grka. "Azijski tigrovi" nastavljaju takmičenje. Zasluženo!

Nigerija - Južna Afrika 2:2 (1:1).

Napeto i uzbudljivo bilo je od prvog minuta utakmice koja je odigrana u Durbanu.

Nigerija je brzo postigla gol, već u 12. minutu.

Za vodeći pogodak Nigerije najveće zasluge pripadaju Čidiju Odiji. Desni bek odlično je prošao po svojoj strani dvojicu igrača Južne Koreje. Jung Vu nije imao snage da zadrži snažnog i brzog Odiju, čiji je centaršut u vođstvo pretvorio Kalu Uče.

On je bio strijelac i protiv Grčke.

Koreja je izjednačila sedam minuta prije odlaska na odmor. Jung Su Li postigao je svoj drugi gol na šampionatu dosta slično kao i prvi protiv Grka. Opet poslije prekida.

Li je poslije centaršuta prvo nespretno zahvatio loptu glavom na drugoj stativi, a onda je nogom smjestio u mrežu.

S obzirom na razvoj događaju na utakmici Argentina - Grčka, bio je to rezultat koji je Koreju vodio među 16.

Prolasku u drugu fazu bili su još bliže poslije drugog gola "azijskih tigorva". A to se dogodilo u 49. minutu. Ču Jong Park je izveo "slobodnjak" sa oko 20 metara iskosa sa lijeve strane. Hrabro je gađao bliži ugao Vinsenta Enjame i pogodio.

Ono što su Nigerijci promašili u 66. minutu zaista se retko viđa.

Ajigbeni Jakub promašio je čitav gol (potupno razan!) sa svega nekoliko metara! Vrlo lijepa akcija Afrikanaca završila se najvećim promašajem na Svjetskom prvenstvu. Jusuf je servirao loptu Jakubuu, koji je stajao na ivici peterca po sredini gola, ali je umjesto u mrežu šutirao pored stative.

Šok kod "super orlova" nije potrajao jer su već u narednom napadu izjednačili i to sa "bijele tačke". Krivac za očigledan penal bio je Nam Il Kim, koji je svega par minuta prije prekršaja zamijenio Ki Hun Jeoma.

Jakubu se iskupio za nevjerovatan promašaj. On je bio izvođač jedanaesterca u 69. minutu.

To nije bilo sve. Uslijedili su naleti Nigerije i nekoliko povoljnih prilika od kojih najbolja za Obafemija Martinsa, kada je sve dobro uradio, prebacio golmana, ali nije uspio da pogodi mrežu.

Koreja se odbranila! Srećno ili ne, igraće još na Svjetskom prvenstvu. Ovo će biti njeno prvo pojavljivanje u osmini finala Mundijala, a da nije na azijskom tlu.

DURBAN - Stadion: Mozes Mohiba. Gledalaca: 55.000. Sudija: Olegario Benkerensa (Portugal). Strelci: Uče u 12. i Jakubu iz penala u 69. minutu za Nigeriju, Li u 38. i Park u 49. minutu za Južnu Koreju.

NIGERIJA (4-2-3-1): Enjama - Odija, Jobo (od 46' Uva), Šitu, Afolabi - Jusuf, Etuhu - Obasi, Kanu (od 57' Martins), Uče - Jakubu (od 71' Obina).

SELEKTOR: Lars Lagerbek.

JUŽNA KOREJA (4-4-2): S. R. Jung - Du Ri Ča, Jong Hjung Čo, Jung Su Li, Jung Pjo Li - Čung Jong Li, Sung Jeng Ki (od 87' J. S. Kim), Jung Vu Kim, Ji Sung Park - Ki Hun Jeom (od 46' Nam Il Kim), Ču Jung Park.

SELEKTOR: Hung Jung Mu.
TABELA - GRUPA B

1. ARGENTINA 3 0 0 (7:1) 9
2. JUŽNA KOREJA 1 1 1 (5:6) 4
3. Grčka 1 0 2 (2:5) 3
4. Nigerija 0 1 2 (3:5) 1

U osmini finala sastaju se:

26.06 (16.00h) - Port Elizabet: Urugvaj - Južna Koreja
27.06 (20.30h) - Johanesburg: Argentina - Meksiko

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC