• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenci u šoku, dalje idu SAD i Engleska!

Iz Grupe C u osminu finala sa prve pozicije idu fudbaleri SAD! I to golom u 91. minutu...

 Slovenci u šoku, dalje idu SAD i Engleska! Izvor: MONDO

Iz Grupe C loše vijesti za naše nekadašnje zemljake, Slovence, koji su ispali u nadoknadi vremena i to utakmice koju nisu ni igrali.

Ali, dobre vijesti za "orlove", jer ukoliko srpski fudbaleri u srijedu uveče budu drugoplasirani u Grupi D, kakvom se ishodu nadamo, u osmini finala igraće protiv SAD, a kasnije će pobjednik tog susreta u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela Urugvaj - Južna Koreja!

Ukratko - ovakav scenario mogli smo samo da poželimo pred početak Mundijala.

Paradokasalno, onaj ko bude pobjednik Grupe D, u kojoj su pored Srbije još Australija, Gana i Njemačka, u osmini finala igraće protiv Engleske.

U Port Elizabetu: Slovenija - Engleska 0:1, strijelac Džermejn Defo u 23. minutu.

U Pretoriji: SAD - Alžir 1:0, strijelac Lendon Donovan u prvom minutu nadoknade. A, da je na tom meču ostalo 0:0, dalje bi otišli Englezi kao prvi i Slovenci kao drugi.

Amerikanci, kao pobjednici Grupe C, igraće u nedjelju (27. jun), u Blumfontejnu protiv drugoplasirane ekipe iz naše Grupe D.

Englezi, kao drugoplasirani u Grupi C, svoj meč osmine finala igraće u subotu (26. jun) u Rustenburgu, protiv najboljeg iz grupe u kojoj je Srbija.

SLOVENIJA - ENGLESKA 0:1

Poslije neuspjelog "puča" u izvedbi generala Džona Terija, a protiv selektora Fabija Kapela, Englezima nije preostalo ništa drugo, nego da se izmire i konačno pobijede nekoga u Južnoj Africi.

Dva uvodna neubjedljiva remija protiv SAD (1:1) i Alžira (0:0), doveli su Engleze u situaciju da se obrukaju kao njima neomiljeni Francuzi, mada su uistinu imali računicu da remijem od 3:3 postanu prva reprezentacija od Čilea 1998. godine, koja bi prošla grupnu fazu sa tri remija.

I za to im je bio neophodan rezultat 0:0 na drugom stadionu...

Kapelo je ubacio Metjua Apsona umesto suspendovanog Džejmija Karagera, Džejms Milner zaigrao je umesto Arona Lenona, dok je Džermejn Defo ušao u startnih 11 umjesto Emila Heskija.

I upravo se druga i treća rokada isplatila Kapelu, jer su Englezi u oštroj inicijativi na početku meča došli do vođstva u 23. minutu, poslije akcije Milnera i Defoa. Prvi je odlično centrirao sa desnog krila, a drugi u naletu iz prve poslao loptu u gol Samira Handanovića sa svega pet metera - 0:1 i erupcija oduševljenja među brojnim Englezima na Nelson Mendela Bej stadionu u Port Elizabetu.

Vođstvo je bilo zasluženo, jer su Englezi potpuno nadigrali slovenački tim u prvom dijelu meča, a do poluvremena moglo je da bude 2:0, pa i 3:0.

U 27. minutu, Frank Lampard promašio je prazan gol, a tri minuta kasnije Defo i Stiven Džerard stavili su Handanovića na teške muke u par sekundi, ali je golman "zmajčeka" potvrdio visoku klasu, kakvu mu je komplimentima dodijelio Đanluiđi Bufon.

Zlokobno trinaesto učešće Engleza na Mundijalima moglo je da bude zapečaćeno plasmanom u drugu rundu i početkom drugog poluvremena, kada je Defo sa pet metara "sam kao duh" promašio i Handanovića i sedam metara i 32 centimetara širok gol.

Potom je Teri sa tri metra iskosa uputio udarac glavom, ali je Handanović dobro pokrio prvu stativu, da bi istu pogodio Vejn Runi iz okreta u 58. minutu.

I šta se onda dogodilo? Misli da bi promašene prilike mogle da im se obiju u glavu počele su da nagrizaju psihički ne baš stabilan Kapelov tim, sve češće "albion" je prepuštao loptu disciplinovanim Slovencima, koji su težište igre počeli da sele na protivničku polovinu.

U 68. minutu, Slovenci su imali tri šuta za izjednačenje u deset sekundi. Prvo je Teri izblokirao Milivoja Novakoviča, potom je čistu šansu za gol Zlatka Dediča uspio da poništi Glen Džonson požrtvovanim startom, a treću sreću dobio je Valter Birsa kojeg nije imao ko da izblokira, ali je lopta prošla pored stative.

Kapelo je prelaskom na formaciju 4-5-1, sa Džoom Kolom umjesto Vejna Runija pokušao da zaustavi Slovence, ali je isključivo Apson zaslužan što u 90. minutu Englezi nisu doživjeli eliminaciju sa SP. Uspio je rezervni stoper da zaustavi Dediča u brzoj kontri i to u trenutku kada je izbio "1 na 1" sa Džejmsom!

Biti Englez u tih nekoliko sekundi, tokom "kontre" Slovenije sigurno nije bilo lako...

Poslije svega u Port Elizabetu, Amerikanci su se golom u 91. minutu potrudili da dodatno unište dan Slovencima, koji su žalili propuštenu šansu u meču sa Englezima, koja bi ih poslala na prvo mjesto, a nisu znali da su u tom trenutku već bili na putu kući...

Sudbina.

PORT ELIZABET - Stadion: Nelson Mendela Bej. Gledalaca: 36.893. Sudija: Volfgang Štark (Njemačka). Strijelac: Defo u 23. Žuti kartoni: Jokič (40), Birsa (78) Dedič (82) - Džonson (47).

SLOVENIJA (4-4-2): Handanović - Brečko, Šuler, Cesar, Jokič - Birsa, Koren, Radosavljević, Krim (od 79. Matavz) - Ljubljankič (od 62. Dedič), Novakovič.

SELEKTOR: Matijaž Kek.

ENGLESKA (4-4-2): Džejms - Džonson, Apson, Teri, E. Kol - Džerard, Lampard, Beri, Milner - Runi (od 72. Dž. Kol), Defo (od 86. Heski).

SELEKTOR: Fabio Kapelo.

SAD - ALŽIR 1:0

Kakva utakmica u Pretoriji! Za pamćenje!

Obe ekipe su znale da im je za plasman u osminu finala neophodna pobeda, šanse su se redale kao na traci, a ipak je malo nedostajalo da se utakmica završi bez pobjednika i bez golova.

Da ne bude tako pobrinuli su se "nesalomivi" Amerikanci, koje nisu pokolebali ni poništen pogodak (neopravdano, kao protiv Slovenije u prethodnom kolu), ni serija promašaja, posebno u drugom poluvremenu.

Igralo se otvoreno, bez ikakvih kalkulacija. Samo 20 sekundi prije primljenog gola, Alžir je mogao da povede, ali je veteran Rafik Saifi mlako šutirao glavom iz neposredne blizine.

S obzirom na vođstvo Engleske protiv Slovenije od 1:0, "pustinjske lisice" kao da su u finišu pale na psihološkom planu, jer im je za prolaz bila neophodna pobjeda od dva gola razlike.

Amerikanci su to iskoristili na najbolji način. "Sjevnula" je kontra po desnoj strani terena, Džozi Altidor je odložio loptu u sredinu za Klinta Dempsija, ali je golman Rais Mboli po ko zna koji put sačuvao svoju mrežu.

Ipak, na odbijenu loptu natrčao je Lendon Donovan i smestio je u donji desni ugao - 1:0, za veliko slavlje i "gomilu" američkih igrača kod korner zastavice...

Alžir je najbolju šansu imao u šestom minutu, kada je Rafik Đebur pogodio prečku, dok je Karim Zijani u 68. minutu očajno završio izgledan kontranapad - šutem pored stative sa desetak metara.

Trebalo je da SAD povedu u 20. minutu, kada je Mboli ukrotio šut Herkulesa Gomeza, ali se ovom lopta vratila u noge. Uslijedilo je dodavanje Dempsiju na drugoj stativi i laka realizacija, međutim...

Belgijske sudije poništile su pogodak, a usporeni snimak pokazao da je američki "vezista" bio u liniji sa posljednjim igračem alžirske odbrane!

Dempsi je na ovom meču, po šansama, mogao i do het-trika. Jebda ga je uklizavanjem u posljednji čas spriječio da se upiše u strijelce u 35. minutu, sedam minuta kasnije Mboli mu je zaustavio šut sa 18 metara, dok je u 57. propustio šansu utakmice.

Poslije akcije Altidora i loše intervencije Haličea, ušao je u šesnaesterac i plasirao loptu koja se od stative opet odbila njemu. Na Dempsijevu nesreću, "sjela" mu je na pogrešnu nogu (lijevu) i on je umjesto u praznu mrežu poslao daleko od okvira gola...

Redali su se napadi "jenkija" u posljednjih pola sata, međutim, ili je Mboli bio na visini zadatka, ili bi se neko od izabranika Boba Bredlija spetljao u kaznenom prostoru.

Na kraju, zasluženo po svemu što su prikazali na tri utakmice u grupi, Donovan ih je odveo među 16 najboljih na svijetu.

PRETORIJA - Stadion: Loftus Versfeld. Gledalaca: 35.827. Sudija: Frank De Bleker (Belgija). Strijelac: Donovan (90+1). Žuti kartoni: Altidor (62), Bizli (90) - Jebda (12), Jahija (76), Lasen (83). Crveni karton: Jahija (90+3).

SAD: Hauard - Čerundolo, Bokanegra, Demerit, Bornstajn (od 80. Bizli) - Donovan, Edu (od 64. Badl), Bredli, Dempsi - Altidor, Gomez (od 46. Fajlhaber).

SELEKTOR: Bob Bredli.

ALŽIR: Mboli - Jahija, Haliče, Bugera - Belhađ, Lasen, Jebda, Kadir - Zijani (od 69. Gedijura), Matmur (od 85. Saifi) - Đebur (od 66. Gezal).

SELEKTOR: Rabah Sadan.
GRUPA C - 3. KOLO:
1. SAD 3 1 2 0 (4:3) 5
2. Engleska 3 1 2 0 (2:1) 5
2. Slovenija 3 1 1 1 (3:3) 4
4. Alžir 3 0 1 2 (0:2) 1

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC