• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tuča" Brazilaca i Portugalaca, bez posljedica

Umjesto fudbala, u meču između Portugala i Brazila gledali smo tuču. Ostalo je 0:0, tako da Obali Slonovače ne bi pomoglo ni 9:0 protiv Sjeverne Koreje.

 "Tuča" Brazilaca i Portugalaca, bez posljedica Izvor: MONDO

Iz Grupe G, nazvane "grupom smrti", u osminu finala idu Brazil, kao prvi i Portugal kao drugi.

Obala Slonovače ide kući, svjesna da je na neki način bila žrtva i žrijeba, a i rasporeda.

Na kraju, Sjeverna Koreja će drugo učešće na Mundijalima pamtiti po hrabrom nastupu protiv Brazila (1:2), nemoći u meču sa Portugalom (0:7) i statiranju u duelu sa Obalom Slonovače (0:3).

Nadamo se da ih to neće koštati "dobrovoljnog" rada u rudnicima.

Protivnike u osmini finala, Brazil i Portugal saznaće u petak uveče kada bude riješena dilema u Grupi H, gdje je trenutno prvi Čile (6), druga Španija (3), treća Švajcarska (3), a samo Honduras nema izgleda da prođe dalje (0).

Sastaju se Čile - Španija, Švajcarska - Hodnuras.

Brazil će igrati protiv drugoplasiranog, a Portugal protiv pobjednika Grupe H.

PORTUGAL - BRAZIL 0:0

Da će u Durbanu biti vatreno u meču koji su svi unapred proglasili "prijateljskim", bilo je jasno već u uvodnim minutima. Igrači su očigledno imali nekih neraščišćenih računa od ranije.

Brazil je igrao da ne izgubi, kako bi ostao prvi, a Portugal u namjeri da (eventualno) pobijedi, ali prevashodno da ne doživi ubjedljiv poraz. U tom slučaju, Obala Slonovače je goleadom u mreži Korejaca mogla da nadoknadi Portugalovu gol razliku od 7:0 i prođe dalje.

Na kraju, niko nije pobijedio, ni izgubio... Ali, nije bilo ni prijateljski.

Sedam žutih kartona dodijelio je sudija, Meksikanac Benito Arčundija igračima oba tima u prvih 45 minuta, kada je Karlos Dunga već morao da izvede povrijeđenog Felipea Mela, koji je stradao u jednom od duela sa Pepeom.

Portugalci su bili "bolji", dobili su četiri kartona.

U prvom periodu igre, petostruki šampion svijeta Brazil imao je dve odlične šanse za gol, prvu je promašio Nilmar, a drugu dvostruki strijelac u pobjedi nad Obalom Slonovače (3:1), Luis Fabijano.

Arčundija, na sreću oba selektora, nikoga nije isključio, a odmor je očigledno poslužio Karlosu Keirošu i Dungi da malo "ohlade" glave svojih fudbalera.

Razlog za tenziju na terenu, nije samo istorijska i činjenica da je Brazil svoju nezavisnost 1822. godine teško zaradio od kolonijalnog Portugala.

Ove dve reprezentacije igrale su 19. novembra 2008. godine u Brazilu, gdje je domaćin pobijedio "kolonijaliste" sa 6:2. U tom meču, "karioke" su i rezultatski ponizile ekipu Kristijana Ronalda, ali više od toga, Portugalce su boljele batine, jer je naravno bilo oštrih duela...

Sve to prenijelo se u Durban, ali se nije odrazilo na tabelu "grupe smrti". Sada će i jedni i drugi u fotelje, a vjerovatno će im želja biti da u osmini finala izbjegnu Španiju.

DURBAN - Stadion: Durban. Gledalaca: 60.000. Sudija: Benito Arčundija (Meksiko). Žuti kartoni: Duda, Pepe, Tijago, Sentrao (Portugal), Žuan, Melo, Fabijano (Brazil).

PORTUGAL (4-1-4-1): Eduardo - Košta, Karvaljo, Alveš, Duda (od 55. Simao) - Pepe (od 64. Mendeš) - Meirelješ (od 84. Veloso), Tijago, Dani, Sentrao - Ronaldo.

SELEKTOR: Karlos Keiroš.

BRAZIL (4-3-3): Sezar - Maikon, Lusio, Žuan, Bastos - Silva, Alveš, Melo (od 44. Žosue) - Baptista (od 83. Ramirez), Nilmar, Fabijano (od 85. Grafite).

SELEKTOR: Karlos Dunga.

SJEVERNA KOREJA - OBALA SLONOVAČE 3:0 (2:0)

Nisu prošli "grupu smrti", ali nisu ni razočarali. Ipak, s obzirom na kvalitet mogli su mnogo više, pogotovo protiv Portugala i Brazila.

Obala Slonovače ispala je sa Svjetskog prvenstva. Pred posljednje treće kolo Grupe G njihove šanse za plasman u osnimu finala bile su minimalne.

Pored toga što je Portugal morao da izgubi od Brazila, "slonovima" je protiv Sjeverne Koreje bila neophodna vrlo ubjedljiva pobjeda. Nijedan od ova dva uslova nije ispunjen.

Crni kontinent ostaje sa smo jednim predstavnikom u osmini finala - Ganom!

Dobro je počelo za tim Svena Gorana Eriksona.

Jaja Ture je vrlo efektnim golom savladao Mjong Guk Rija već u 14. minutu. Igrač Barselone plasirao je loptu sa ivice šesnaesterca i pogodio donji lijevi ugao korejskog gola.

Samo šest minuta kasnije Obala Slonovače je vodila sa 2:0.

Didije Drogba je snažno šutirao, pogodio prečku, lopta se od zemlje odbila pravo na glavu Romarika, koji je proslijedio u mrežu.

Imali su Afrikanci još prilika do kraja poluvremena, ali je ostalo "samo" 2:0.

Sjeverna Koreja uspjela je da uz dosta discipline, ali i malo sreće sačuva svoj gol sve do 82. minuta, kada je centaršut Artura Boke iskoristio Saloman Kalu - 3:0.

Samo minut prije trećeg pogotka, Se Jong Tea imao je sjajnu šansu da smanji prednost Obale Slonovače i finiš meča neizvjesnim.

NELSPRUIT - Stadion: Mbombela. Gledalaca: 34.736. Sudija:Alberto Undijano Maljenko (Španija). Strelci: Jaja Ture u 14, Romarik u 20. i Salomon Kalu 82. minutu.

SJEVERNA KOREJA (4-5-1): Mjong Guk Ri - Jong Hjok Ča, Čol Jin Pak, Jun Il Ri, Jun Nam Ji - Kvang Čon Ri, Jong Jo Hong, Nam-Čol Pak, Jong Hak An, N Guk Mun (od 67' K. Č. Čoe) - Tae Se Jong.

SELEKTOR: Kim Jong Hun

OBALA SLONOVAČE (4-3-3): Bari - Ebue, K. Ture, Zokora, Boka - Romarik (od 79' Dumbia), J. Ture, Tiote - Keita (od 64' Kalu), Drogba, Žervinjo (od 65' Žervinjo).

SELEKTOR: Sven Goran Erikson

GRUPA G - 3. KOLO:

1. Brazil 3 2 1 0 (5:2)7
2. Portugal 3 1 2 0 (7:0) 5
3. O. Slonovače 3 1 1 1 (4:3) 4
4. S. Koreja 3 0 0 3 (1:12) 0

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC