• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Urugvaj među osam!

Urugvaj se plasirao u četvrtfinale Mundijala, pobjedom nad Južnom Korejom 2:1. Dva gola Luisa Suareza.

 Urugvaj među osam! Izvor: MONDO

Četiri decenije prošlo je otkako je Urugvaj igrao u polufinalu Svjetskog prvenstva. Sada su fudbaleri te zemlje na dobrom putu da dostignu, a možda i nadmaše taj rezultat svojih prethodnika.

U prvoj utakmici osmine finala Mundijala u Južnoj Africi Urugvaj je pobijedio Južnu Koreju 2:1 (1:0), a junak utakmice bio je Luiz Suarez, dvostruki strijelac za Urugvajce.

Urugvaj je dva puta bio šampion svijeta (1930. i 1950), a ima još i dva polufinala, odnosno četvrta mjesta (1954. i 1970).

Ipak, plasman među 16 najboljih selekcija na Mundijalu u Južnoj Afici im je najveći uspjeh još od prvenstva u Italiji, kada su takođe pod vođstvom Oskara Tabareza stigli do druge faze gdje ih je zaustavila Italija.

Prvi meč osmine finala opravdao je očekivanja. Jedino su ponovo razočarali navijači. Iako je počela eliminaciona faza stadion u Port Elizabetu bio je poluprazan, a to se najbolje moglo vidjeti u drugom dijelu kada je počela da pada i jaka kiša.

Urugvaju i Južnoj Koreji ostaju samo pohvale poslije 90 minuta velike borbe.



URUGVAJ - JUŽNA KOREJA 2:1 (1:0)

PORT ELIZABET. Stadion: Nelson Mendela. Gledalaca: 30.597. Sudija: Wolfgang Štark (Njemačka). STRIJELCI: Suarez 8' 80' , Č. J. Li 68'

ŽUTI KARTONI: J. V. Kim, D. R. Ča, J. Čo.

URUGVAJ (4-3-1-2): Muslera - M. Periera, Lugano, Godin (od 46' Viktorino), Fusile - Arevalo, Perez, A. Pereira (od 74' Lodeiro) - Forlan - Suarez (od 84' Fernandez), Kavani.

SELEKTOR: Oskar Tabarez.

JUŽNA KOREJA (4-2-3-1): Sung Rjong Jung - Du Ri Ča, Jong Hjung Čo, Jung Su Li, Jong Pjo Li - Jung Vu Kim, Sung Jeng Ki (od 85' Ki Hun Jeom) - Jae Sung Kim (od 61' D. G. Li), Ji Sung Park, Čung Jong Li - Ču Jong Park.

SELEKTOR: Huh Jung Mu.

Počelo je sa uzbuđenjima, a tako se i završilo.

"Azijski tigrovi" su prvi imali priliku da povedu. Korejci su još jednom pokazali da su vrlo opasni iz prekida. Slobodan udarac u petom minutu izveo je Ču Jong Park, ali je pogodio stativu.

I jedni i drugi krenuli su otvoreno, što se Južnoamerikancima isplatilo već u osmom minutu. Poklon korejskog golmana Sung Rjong Junga, Luiz Suarez je objeručke prihvatio.

Čuvar mreže Koreje loše je reagovao poslije centaršuta Dijega Forlana, pustio je loptu da prođe kroz prazan peterac, ali je na drugoj strani spreman bio napadač Ajaksa - 1:0.

Urugvaj je u finišu prvog poluvremena oštećen za čist jedanaesterac. Sung Jeng Ki je nadlakticom blokirao šut Maksija Pereire, ali se Volfgang Štark nije oglasio.

Ču Jong Park je i u nastavku meča imao prvi priliku. Ovaj put sa sedam-osam metara od gola, malo iskosa sa desne strane, "hvata" volej, ali loptu šalje visoko preko prečke.

Koreja je krenula u totalnu ofanzivu. Urugvaj gotovo da i nije prelazio centar, što je protivnik iskoristio u 68. minutu.

I to opet poslije prekida! Ovaj put Ču Jong Park se odlučio za ubacivanje u golmanski prostor, gdje je kompletna urugvajska odbrana na čelu sa golmanom Nestorom Muslerom loše reagovala. To je iskoristio Čung Jong Li i pored Dijega Lugana i posrnulog protivničkog čuvara mreže glavom izjednačio na 1:1.

Dvostruki prvaci svijeta počeli su ponovo da igraju ofanzivno poslije gola Koreje.

Luiz Suarez bio je najveća opasnost po protivnički gol. Upravo je on ponovo doveo Urugvaj u vođstvo! U velikom stilu, majstorski...

Primio je loptu na lijevoj strani u protivničkom kaznenom prostoru. Driblingom se oslobodio svog čuvara, izgradio poziciju za šut i maestralno pogodio. Kroz "šumu" igrača, gađao je dalji ugao, a lopta se od stative odbila u mrežu.

Do kraja meča ostalo je još deset minuta.

Koreja je imala veliku šansu do postigne još jedan gol i utakmicu odvede u produžetke.

Don Gok Li je bio sam ispred Muslere, ali je traljavo šutirao.

Južnoameričke selekcije poslije odličnih partija u prvom krugu, na najbolji način započele su takmičenje i u drugom.

Urugvaj će u četvrtfinalau 2. jula igrati protiv pobjednika meča Gana - Sjedinjene Američke Države.

Južnoj Koreji ostaje za utjehu da su "probili led" na vanazijskim terenima i konačno se plasirali u drugu fazu. Koreja je od 1986. godine bila učesnik na svim Mundijalima, ali su samo 2002. kao suorganizatori prošli takmičenje po grupama i stigli do polufinala.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC