• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kladioničarska mafija "kupila" zvaničnika UEFA?

U sjeni Mundijala, procurile su nove informacije o načinu funkcionisanja kladioničarske mafije. Pod sumnjom je i zvaničnik UEFA.

 Kladioničarska mafija "kupila" zvaničnika UEFA? Izvor: MONDO

Po informacijama njemačkog magazina "Špigl", postoji opravdana sumnja da je jedan od vodećih zvaničnika Evropske fudbalske unije učestvovao u planiranju namještanja utakmica, koje su se odigravale u takmičenjima pod okriljem UEFA.

"Špigl" piše da je to zaključak Državnog tužilaštva iz Bohuma, koje od kraja 2009. vodi istražni postupak protiv nekoliko osoba umiješanih u aferu oko kladionica i fudbalskih namještaljki.

Slovak Jozef M., jedan od 15 članova sudijske komisije UEFA, 22. oktobra prošle godine se, u gradiću Pještaniju, u blizini Bratislave, sastao s njemačkim Hrvatom Marijom C. - jednim od osumnjičenih koje je u okviru istrage uhapsila njemačka policija i koji se trenutno nalazi u pritvoru. Marijo C. je, kako se pretpostavlja, bio desna ruka Ante Šapine, glavnog organizatora namještaljki - i on je još uvijek u zatvoru.


Uskoro se očekuje i podizanje optužnice protiv "kralja kladioničarske mafije", prenosi agencija Fena.

Glavna tema susreta Marija C. i Jozefa M. bio je bosanskohercegovački sudija Novo Panić (na slici). Slovak je trebao pomoći da se Panić popne u hijerarhiji sudijskog ceha, u drugu najvišu kategoriju, kako bi mogao suditi i u međunarodnim susretima Lige Evrope. I naravno - po nalogu kladioničarske mafije manipulisati ishodima tih susreta.


Panić je, kako piše "Špigl", s Marijom C. sklopio i nekoliko drugih "poslovnih" aranžmana. Navodno je 18. novembra 2009. u švajcarskom Luganu od Marija C. primio 50.000 evra kao honorar za namještanje rezultata utakmice mladih (U21) reprezentacija Švajcarske i Gruzije, u kojoj je lično dijelo "pravdu". Panića je u međuvrememu saslušala švajcarska policija i on je odbacio sve prigovore. UEFA ga je ipak suspendovala - doživotno.

Dokumentacija istražnih organa na oko 20-tak stranica vrlo iscrpno tereti slovačkog M.-a, i UEFA za te sumnje zna otprilike pola godine.

"Krajem maja 2010. čelnici UEFA su o ovom slučaju razgovarali sa Slovakom", potvrđeno je iz sjedišta u Nionu.

Slovak međutim, ima drugačiju veziju priče. On je za "Špigl" izjavio da o prigovorima na svoj račun još uvijek nije razmijenio ni jednu jedinu riječ sa službenim osobama iz UEFA. Jozef M. u intervjuu njemačkom magazinu demantovao je bilo kakvu vezu s kladioničarskom mafijom. Advokat Marija C. uopšte nije komentarisao nove sumnje.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC