• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gana i Rajevac u četvrtfinalu!

"Crne zvijezde" poslije produžetka savladale SAD rezultatom 2:1. Strijelac odlučujućeg gola Asamoa Gijan u 93. minutu.

 Gana i Rajevac u četvrtfinalu! Izvor: MONDO

Imamo i prvi četvrtfinalni par Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi: Urugvaj - Gana!

Jedina od šest afričkih reprezentacija koja je prebrodila grupnu fazu takmičenja, ostvarila je najveći uspjeh u svojoj istoriji.

Pobjedom nad SAD - 2:1 poslije napornih 120 minuta - Afrika je ostala sa jednim "živim" predstavnikom na SP, a ostala je i Srbija, preko selektora Gane Milovana Rajevca!

On je uspio da odvede "crne zvijezde" korak dalje od Ratomira Dujkovića, pod čijim su vođstvom debitovali 2006. godine. Tada su u osmini finala izgubili od Brazila nezasluženo visokim rezultatom (3:0).

Prvu prednost u Rustenburgu im je donio Kevin Prins Boateng u petom minutu, izjednačio je Lendon Donovan u 62. iz jedanaesterca, a konačan rezultat postavio Asamoa Gijan u trećem minutu prvog nastavka.

SAD - Gana 1:2 (1:1, 0:1)

RUSTENBURG. STADION: Rojal Bafokeng. SUDIJA: Viktor Kasai (Mađarska).

ŽUTI KARTONI: Klark (7'), Čerundolo (17'), Bokanegra (68') - Džonatan Mensa (61'), Ajev (90+1').

STRIJELCI: Donovan (62' pen) - Prins Boateng (5'), Gijan (93').

SAD: Hauard - Bornstajn, Bokanegra, Demerit, Čerundolo - Donovan, Klark (od 31' Edu), Bredli, Dempsi - Findli (od 46' Fejlhaber), Altidor (od 91' Gomez). SELEKTOR: Bob Bredli.

GANA: Kingson - Džonatan Mensa, Džon Mensa, Pantsil - Sarpei (od 73' Adi), Prins Boateng (od 78' Apija), Anan, Inkom (od 113' Muntari) - Ajev, Asamoa - Gijan. SELEKTOR: Milovan Rajevac.

Gana je do vođstva stigla rano i iznenada.

Boateng je na sredini terena oduzeo loptu Klarku, stigao sa njom do ivice kaznenog prostora, a onda uputio precizan šut po zemlji, koji Tim Hauard nije mogao da zaustavi - 0:1.

Amerikancima se ponovila priča iz mečeva sa Engleskom i Slovenijom (protiv Alžira ih je spasila prečka), kada su primili gol u prvih 20 minuta i onda bili prinuđeni da "jure" rezultat.

Tim Milovana Rajevca bio je znatno bolji u prvom poluvremenu, vezni red "crnih zvijezda" u potpunosti je nadigrao rivale, međutim, to se nije vidjelo po broju šansi za gol. Gani kao da je minimalna prednost bila dovoljna i ona kao da nije dovoljno željela da povisi na 2:0.

Prilika se u 37. minutu ukazala Kvadvo Asamoi, ali je Hauard ovog puta bio spremniji i zaustavio je oštar šut iskosa sa lijeve strane.

Selektor SAD Bob Bredli uvidio je šta ne valja u igri njegove ekipe i veoma brzo posegnuo za izmjenama. Moris Edu je poslije samo pola sata zamijenio Rikarda Klarka, a Beni Fejlhaber na poluvremenu Robija Findlija.

Posebno se druga izmjena dobro odrazila na igru "jenkija" i upravo se Fejlhaber našao u šansi već u 47. minutu, ali je Ričard Kingson smjelo istrčao i "skinuo" mu šut sa ivice peterca!

Bila je to prva u nizu odličnih Kingsonovih intervencija, posebno nakon što je Donovan postigao izjednačujući gol. Dva puta je u strijelce mogao da se upiše Džozi Altidor, jednom Majkl Bredli, ali Kingson nije dozvolio.

Amerikanci su izjednačili poslije vezanih grešaka svojih defanzivaca. Prvo su izgubili loptu na 30 metara od gola, zatim je Klint Dempsi proturio Džonu Mensi kroz noge, da bi ga Džonatan Mensa "pokupio" kao da je bio na protivničkoj polovini, a ne u svom šesnaestercu...

Mađarski sudija Kasai nije se dvoumio, pokazao je na "bijelu tačku", a Donovan uz pomoć stative vratio utakmicu na početak - 1:1.

Učinilo se da je Gana doživjela peh u 78. minutu, kada je Boateng morao napolje zbog povrede zadnje lože. Dva minuta kasnije Altidor je imao šansu utakmice - izremplovao je Mensaha, izborio se za loptu, ali je u padu uputio neprecizan šut i lopta je umjesto u praznu mrežu, odskakutala pored stative.

Veteran Stiven Apija svojim ulaskom umjesto Boatenga je stabilizovao Ganu na sredini terena i ona je u završnici regularnog toka utakmice ponovo postala opasniji tim.

Nije zato bilo iznenađenje, kada je Gijan u 93. minutu postigao gol odluke. Centarfor "crnih zvijezda" pokazao je mnogima kako se to radi... Dugu loptu primio je na grudi, izdržao na nogama duel sa Bokanegrom i onda ljevicom matirao Hauarda, prije nego što je Demerit stigao da ga izblokira - 2:1!

Gijan se trećim golom na Mundijalu izjednačio sa Donovanom, Luisom Suarezom (Urugvaj), Davidom Viljom (Španija), Gonzalom Iguainom (Argentina) i Robertom Vitekom (Slovačka), s tim da posljednjoj trojici tek predstoje mečevi osmine finala.

Amerikanci, koje su bodrili bivši predsjednik države Bil Klinton i pjevač "Roling stounsa" Mik Džeger, svim silama su pokušali da izjednače, ali osim dva izblokirana šuta nisu imali šansi za to.

Gana je drugi put zaredom kobna po njih, pošto ih je prije četiri godine pobijedila u grupi, takođe sa 2:1.

Najveći uspjesi SAD na prvenstvima svijeta ostaju plasman u četvrtfinale u Japanu i Južnoj Koreji 2002. i treće mjesto u Urugvaju 1930. godine.

(MONDO, foto: AP, Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC