• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šalke "petardom" na ljubljeni Nirnberg

Autor mondo.ba

Istinska ljubav i poštovanje među navijačima Šalkea i Nirnberga traje oko 40 godina, ali su se večeras ipak malo više radovale pristalice iz Gelzenkirhena - 5:2 (2:1).

Nerijetko se na tribinama "Feltins Arene" mogu vidjeti zajednički transparenti i vezane zastave navijača Šalkea i Nirnberga, a tako je bilo i u subotu uveče u okviru 12. kola njemačke Bundeslige.

Ipak više razloga za radost imali su navijači domaćeg tima iz Gelzenkirhena, koji je uknjižio tek četvrtu pobjedu, ali najubjedljiviju u aktuelnoj sezoni.

ŠALKE - NIRNBERG 5:2 (2:1)

Ipak, navijačka ljubav dva kluba traje oko 40 godina a mnoge legende u njemačkoj javnosti navode i porijeklo ove "neobične" navijačke privrženosti.

Jedna od njih tvrdi da su Šalkeove pristalice tokom 70-ih godina prošlog vijeka "fizički" spriječile grupu "mangupa" u svojim redovima da napadnu navijače Nirnberga i od tada "cvjeta" ljubav između "crvenih" i "kraljevsko plavih".

Takođe, s obzirom da je Nirnberg dobar dio klupske istorije proveo u "Cvajti", nije ni imao priliku da često igra protiv večerašnjeg rivala, pa su njegovi navijači putovali u Gelzenkirhen i navijali za Šalke, a sigurno ih je najmanje hiljadu bodrilo "rudare" protiv Intera u revanšu finala Kupa UEFA 1997. godine.

Prvi meč tadašnjeg finala pripao je Šalkeu golom Marka Vilmotsa, u revanšu je Ivan Zamorano osigurao Interu produžetke, da bi penali na kraju bili sretniji za ekipu iz Gelzenkirhena, koja je podigla evropski trofej - 4:1.

I danas ćete rijetko čuti da Nirnbergovi fanovi ismijavaju Šalke da "nikad neće osvojiti titulu" ili neko slično navijačko podbadanje, a kamoli da se dogodi neka žešća "argumentacija" u ubjeđivanju jer se novim generacijama na tribinama "Feltins Arene" i stadiona "Maks Morlok" prenose pozitivne priče s "koljena na koljeno".

Kao rezultat ove, za naše pojmove "neobične" ljubavi, dobili smo i večeras fantastičnu atmosferu u Gelzenkirhenu.

Domaćin je u prvih pola sata stekao dvostruku prednost pogocima Stivena Skržibskog i Marokanca Aminea Harata, ali su do odlaska na odmor gosti uspjeli da smanje golom Federika Palasiosa-Martineza i rezultatski "ostanu" u utakmici.

U nastavku su gosti pokušali da dođu do izjednačenja, ali kad je u 67. minutu Robert Bauer zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton, bilo je vrlo izvjesno da će Šalke sa igračem više na terenu osvojiti sva tri boda.

Još kad je tri minuta kasnije brojčanu prednost u polju Šalke krunisao trećim pogotkom, koji je postigao Gvido Burgštaler - 3:1, činilo se da je sve gotovo...

Međutim, i sa desetoricom, Nirnberg je u 78. minutu golom rezerviste Adama Zelaka ponovo stigao do samo jednog pogotka zaostatka i to nakon pravog "karambola sa obje stative i intervencije video sudije (3:2) s obzirom da je arbitar najprije pokazao da je bio ofsajd.

Ipak, sve dileme oko pobjednika "razriješio" je svojim drugim golom Stiven Skržibski, krunisavši odličnu akciju Danijela Kaliđurija po desnoj strani, da bi se za konačnih 5:2 u trećem minutu sudijske nadoknade pobrinuo Bastijan Očipka na svom ovosezonskom debiju u Bundesligi.

Interesantno, tim srpskog internacionalca Matije Nastasića, koji je solidno odigrao svih 90 minuta, postigao je prvi put ove sezone više od tri gola u Bundesligi.

BUNDESLIGA, 12. KOLO:

Augzburg - Frankfurt 1:3 (0:1)
/Kordoba 90 - De Guzman 1, Aler 47, Rebić 68/

Bajern - Fortuna 3:3 (2:1)
/Sule 17, Miler 20, 58 - Lukebakio 44, 78, 90+3/

Herta - Hofenhajm 3:3 (1:2)
/Ibišević 12, Leki 71, Lazaro 87 - Demirbaj 1, Kramarić 10, Bičakčić 56/

Majnc - Dortmund 1:2 (0:0)
/Kvazon 70 - Alkaser 66, Pišček 76/

Volfsburg - RB Lajpcig 1:0 (0:0)
/Rusilon 50/

Šalke - Nirnberg 5:2 (2:1)
/Škržibski 26, 84, Harit 32, Burgštaler 70, Očipka 90+3 - Palasios Martinez 38, Zelak 78/

u nedjelju

Frajburg - Verder (15.30)
Menhengladbah - Hanover (18.00)

odigrano u petak

Leverkuzen - Štutgart 2:0 (0:0)
/Foland 76, 83/

TABELA: Borusija Dortmund 30, Ajntraht 23, Borusija Menhengladbah 23 (-1), RB Lajpcig 22, Bajern Minhen 21, Hofenhajm 20, Verder 17 (-1), Herta 17, Volfsburg 15, Majnc 15, Bajer Leverkuzen 14, Augzburg 13, Frajburg 13 (-1), Šalke 13, Nirnberg 10, Hanover 9 (-1), Fortuna 9, Štutgart 8.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC