• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malo Roben, malo Snajder, Holandija ide dalje

"Lale" su na meču uskraćenom velikih stresova, opravdala ulogu favorita protiv Slovačke, koja je utjehu pronašla u golu u sudijskoj nadoknadi - 2:1.

 Malo Roben, malo Snajder, Holandija ide dalje Izvor: MONDO

Dvostruki finalista nije dozvolio kiks protiv debitanta u petom meču osmine finala Svjetskog prvenstva.

U Durbanu: Holandija - Slovačka 2:1 (1:0).

Poslije majstorskog gola Arjena Robena u 18. minutu, Holanđani su nekako preživjeli sredinu drugog poluvremena, kada je golman Marten Stekelenburg dva puta zaustavljao udarce Slovaka... Poslije toga, Holandija je na brzinu "uradila" nervozni slovački tim i u 84. minutu riješila pitanje pobjednika.

Kapiten "oranja" Đovani van Bronkhorst uputio je lob pas ka Dirku Kujtu u trenutku dok su se Slovaci, a pruhe svih Martin Škrtel, bunili kod sudije, Španca Alberta Undijana. Kujt je primio loptu glavom i tako izbacio iz igre istrčalog golmana Jana Muhu, potom primirio loptu i dodao je do Veslija Snajdera, koji nije mogao da promaši prazan gol - 2:0.

To, ipak, nije bilo sve u ponedeljak popodne, jer je tragičar meča, Robert Vitek uspio da izvuče penal od sudije, kada je u gol šansi zakačio nogu na ruku istrčalog golmana Holandije Stekelenburga i pao. Slovačka je u trećem minutu nadoknade dobila penal, koji je Vitek pretvorio u gol, a Undijano iste sekunde odsvirao kraj.

Da je Vitek, pri vođstvu Holandije od 1:0, zatresao mrežu u 68. minutu, možda bi sada bio junak. On je tada šutirao pravo u Stekelenburga iz pozicije koja je slična onoj u kojoj igrač izvodi najstrožu kaznu.

Holandija će u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva igrati protiv boljeg iz duela Brazil - Čile, koji je na programu u ponedeljak od 20.30.



Jedan vanserijski potez vanserijskog fudbalera bio je dovoljan da razdvoji dva tima u prosječnih prvih 45 minuta.

Roben je u 18. minutu primirio dugu loptu na omiljenoj poziciji, desnom krilu, kao po navici "zalomio" ka sredini i onda nanišanio lijevom nogom u prvi ugao golmana Jana Muhe. Klasičan gol čovjeka, kojeg je povreda spriječila da bude starter u tri meča Holandije u grupi.

Slovačka je jedinu šansu u prvom dijelu igre imala još u drugom minutu, kada je Vladimir Vais uzeo loptu Gregoriju van der Vilu, potom uposlio Erika Jendrišeka, koji je lijevom nogom sa ivice šesnaesterca šutirao preko gola Martena Stekelenburga.

U 11. minutu, Robin van Persi sjajno je uposlio Veslija Snajdera, koji je iz neposredne blizine šutirao pravo u Muhu. Potom je Van Persi promašio loptu glavom sa pet metera, da bi minut prije odlaska na odmor, Holandija odlično izvela kontra napad, Mark van Bomel uputio nisku loptu na peterac odakle je Van Persi šutirao - pored gola.

Bila je to više nego izgledna šansa za 2:0.

Već prvo poluvrijeme nagovijestilo je da uporni starter u timu Berta van Marvijka, Van Persi, nikako nije u golgeterskoj formi, ali "devetka" je konstatno u gol šansama i potpuno je logično razmišljanje Van Marvijka da bi insistiranje na njegovim minutima u igri moglo da se isplati već u prvoj narednoj akciji. I onoj poslije toga. I onoj poslije toga...

Ali, nije se isplatilo ni u drugom poluvremenu.

Prvo je Roben potvrdio da uvijek i bez problema može da postigne gol, makar šansu morao da gradi sam. Ponovo je nanizao trojicu igrača, pa sa ivice šesnaesterca šutirao u dalji ugao, ali je Muha zakačio loptu taman toliko da ona ode koji centimetar pored stative.

Minut kasnije, u 51. minutu, Roben je izmiješao odbranu Slovačke, ali ovog puta na lijevom boku, uputio nizak centaršut na peterac, odakle je Van Persi iz blago rečeno idealne situacije pogodio Muhu pravo u nos! Ali, gol postigao nije.

Probao je Van Persi i iz slobodnog udarca u 59. minutu i ponovo je pobjednik bio Muha, s tim da je "džabulani" toliko lelujao da je golman Slovaka morao da pribjegne boksovanju.

I tek su tada Holanđani stali sa igrom unaprijed. Slično kao Argentinci prethodne večeri, oni su u Durbanu brzo potvrdili da u fudbalu sve znaju, ali ne i da se brane.

Čim su Slovaci prešli na polovinu protivnika, počeli su problemi u na oko tankoj odbrani narandžastih.

U 67. minutu, Marek Hamšik proigrao je Miroslava Štoha na lijevom krilu, a ovaj desnonog odlučio je da krene ka sredini i namjesti se na jaču nogu. Dogurao je čak do sredine kaznenog prostora, odakle je mogao da bira gdje će da šutira, ali je izabrao - sredinu gola!

Opalio je pravo u Stekelenburga, koji je bio dobro postavljen. Ništa!

Još veće "Ništa!" bilo je minut kasnije, kada su Holanđani očajno postavili ofsajd zamku i pritom zaboravili na najboljeg strijelca Slovačke Viteka. On se prikrao u prostor između dva štopera Jorisa Matijsena i Džonija Heitinge i onda iz savršene šanse za gol šutirao - pravo u Stekelenburga.

Bolju šansu u osmini finala protiv Holandije ne možete da poželite, samim tim ni žal za promašenim neće moći da bude veća kod Viteka sutradan.

Shvativši da im se na njihovoj polovini ne piše dobro, Holanđani su se trgli i uzeli loptu u posjed, a brzo su stigle i nove šanse pred Muhom. Prvo je Dirk Kujt loše šutirao glavom sa pet metara udaljenosti od gola protivnika, potom je isti igrač oprobao "džabulanija" sa 25 metara, ali je Muha dobro odbranio, sve dok u 84. minutu u maniru svog prezimena golman Slovačke nije "letio k'o muva bez glave".

Škrtel je napravio faul na polovini terena i ušao u raspravu sa Undijanom, to očigledno nije zanimalo Van Bronkorsta, koji je pronašao Kujta, ovaj izigrao Muhu i častio Snajdera za drugi gol na šampionatu - 2:0 i praktično kraj utakmice, iako su se Slovaci na kraju upisali u strijelce.

Iako ničime nisu opčinili fudbalske navijače širom planete, Holanđani su dobili i četvrti meč na šampionatu. Primili su drugi gol, ali nijednom nisu savladani iz igre. Samjuel Eto i Robert Vitek tresli su im mrežu sa bijele tačke.

Na prvo oko, neko će reći da sa ovakvom igrom oni ne mogu dalje od Brazila ili Čilea, ali istorija nas je učila da su mnogi rezervisani timovi stizali u završnicu, a onda prikazivali svoje najbolje. A, Holandija može da "eksplodira" na bar četiri, pet pozicija u startnih 11.

Sve dok su tu Roben, Snajder, Van Persi, Kujt, pa i danas rezervista Rafael van der Vart, pogrešno bi bilo potcijeniti ih.

HOLANDIJA - SLOVAČKA 2:1 (1:0)

DURBAN - Stadion: Mozes Mabhida. Gledalaca: 61.962. Sudija: Alberto Undijano (Španija). Strelac: Roben u 18. i Snajder u 84. minutu za Holandiju i Robert Vitek u 93. minutu za Slovačku.

HOLANDIJA (4-2-3-1): Stekelenburg - Van der Vil, Heitinga, Matijsen, Van Bronkorst - Van Bomel, De Jong - Roben (od 71. Elija), Snajder (od 92. Afelaj), Kujt - Van Persi (od 80. Huntelar).

SELEKTOR: Bert Van Marvik.

SLOVAČKA (4-3-1-2): Muha - Pekarik, Škrtel, Đurica, Zabavnik (od 87. Jakubko) - Vais, Kučka, Stoh - Hamšik (od 87. Sapara) - Jendrišek (od 71. Kopunek), Vitek.

SELEKTOR: Vladimir Vais.

PAROVI OSMINE FINALA:

Urugvaj - Južna Koreja 2:1
SAD - Gana 1:2, 1:1

Holandija - Slovačka 2:1
Brazil - Čile

Njemačka - Engleska 4:1
Argentina - Meksiko 3:1

Paragvaj - Japan
Španija - Portugal

PAROVI ČETVRTFINALA:

Urugvaj - Gana
Holandija - Brazil/Čile

Nemačka - Argentina
Paragvaj/Japan - Španija/Portugal

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC