• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je haos u Buenos Ajresu približio Mundijal Srbiji

Autor mondo.rs

Divljanje navijača River Plate doveleo do toga da se Srbiji i ostalim kandidatima povećaju šanse za dobijanje Svetskog prvenstva 2030. godine. Ili su to samo želje Španaca...

Haos nastao uoči revanš utakmice finala Kopa Libertadores, između River Plate i Boke juniors, doveo je u pitanje čak i organizaciju Svetskog prvenstva 2030. godine!

Tačnije, Argentina je zajedno sa Urugvajem i Paragvajem bila glavni kandidat za dobijanje Svetskog prvenstva, ali se atmosfera u krugovima koji bi trebalo da odlučuju o domaćinu, prema pisanju Španaca, naglo pogoršala za ove tri države Južne Amerike.


Analitičari tvrde da su šanse drugih kandidata, zajedničkih Maroka, Španije i Portugala (druge dve još nisu ozvaničile), kao i Grčke, Bugarske, Srbije i Rumunije, postale znatno veće.

FIFA je predsedniku CONMEBOLA, ali i svom potpredsedniku, Alehandru Domingezu, uputila otvoreno pismo u kojem mu je skrenula pažnju da "stadion i njegova okolina nikako ne smeju da budu poprište iracionalnog nasilja, gde se dovode u pitanje životi ljudi, žena, dece, fudbalera".

Na nesreću po Argentince, predsednik FIFA Đani Infantino bio je tokom prošlog vikenda prisutan u Buenos Ajresu, gde je trebalo da uživo prati spektakl i jedan od najvećih gradskih derbija na svetu, koji je direktno odlučivao o klupskom prvaku Južne Amerike.

Švajcarac je, umesto uživanja u fudbalu, doživeo ono što je najmanje želeo. Divljanje huligana, povređene ljude, ali i fudbalere, jer je upravo bezbednost igrača Boke juniors bila ugrožena kada su vandali napali autobus u kojem su putovali na utakmicu.

Izvor: MN PRESS

 Želeći da smiri situaciju reagovao je i predsednik Argentine Maurisio Makri. Danas prvi čovek zemlje "gaučosa" je svojevremno tri puta biran za predsednika Boke juniors (prvi put 1995, a reizabran je 1999. i 2003). Plavo-zlatni su sa Makrijem na čelu imali više nego uspešan period, osvojivši pored silnih trofeja i tri Kopa Libertadores.

U Buenos Ajresu se od 30. novembra do 1. decembra održava Samit G-20, na kojem će učestvovati lideri 20 najmoćnijih država sveta, a Makri je pozvao Infantina da se priključi odabranom društvu. Predsednik FIFA je ovaj poziv odmah prihvatio, istakavši da mu je velika čast i zadovoljstvo.

Ali, boravak Infantina na Samitu mogao bi da ima i kontraefekat. Naime, u danima pred nama policija Buenos Ajresa imaće pune ruke posla, jer su zbog skupa svetskih lidera najavljene brojne ulične demonstracije, na kojima bi ponovo moglo da dođe do eskalacije sukoba, ovaj put vanfudbalskih.

FIFA će, bez sumnje, posle svih problema koje je imala sa dodelom organizacije Rusiji 2018. i Kataru 2022, pokušati na sve načine da izbegne nove nevolje i klimu pred Svetsko prvenstvo 2030. učini prijatnom. Iz tog razloga Španci vide veliku priliku za svoju državu, Maroko i Portugal. Kako navode, Svetska fudbalska federacija imaće jedinstvenu priliku da dokaže kako fudbal čini čuda i ujedinjuje, u njihovom slučaju – dva kontinenta, dve religije i tri kulture.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC