• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fajić za MONDO: Ovim tempom do Premijer lige BiH!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Sjajni golgeter Veleža u prvom dijelu prvenstva na 14 utakmica postigao čak 18 pogodaka i ubjedljivo je prvi strijelac Prve lige Federacije BiH, koju "rođeni" nastoje da zamijene Premijer ligom BiH već na ljeto.

Fudbal u BiH godinama unazad deficitaran je kada su klasni golgeteri u pitanju, a mostarski Velež i te kako ima čime da se pohvali po ovom pitanju.

Naime, napadač Mostaraca Nusmir Fajić u jesenjem dijelu sezone u Prvoj ligi Federacije BiH postigao je čak 18 pogodaka na 14 odigranih utakmica (posljednje kolo "preskočio" zbog žutih kartona) i najviše zahvaljujući njemu "rođeni" su zimsku pauzu dočekali na prvoj poziciji, sa sedam bodova više od sarajevskog Olimpika.

Ako se tome dodaju i tri asistencije, jasno je da je Fajić učestvovao kod 21 pogotka Veleža, što je tačno polovina od ukupno 43 koliko su Mostarci postigli tokom jeseni.

Iskusni, 31-godišnji špic tokom karijere promijenio je veliki broj klubova, a početkom jula u Mostar je stigao iz redova premijerligaša Krupe. Ispostavilo se to kao ključni momenat za igru Veleža, koji je u prethodne dvije sezone bezuspješno pokušavao da se vrati u Premijer ligu BiH.

"Malo sam se dvoumio kada sam dolazio u Velež, ali sada mogu reći da sam napravio pravi potez. Sigurno da mogu biti zadovoljan svojim učinkom, ali i izdanjima kompletne ekipe. Zabilježili smo 12 pobjeda i samo tri remija, znači bez poraza smo završili polusezonu, tako da svi možemo biti veoma srećni", rekao je Fajić na početku razgovora za MONDO.

Mostarci su ubjedljivo najefikasnija ekipa lige, a osim Fajića, istakao se i Brazilac Brandao, koji je protivničke mreže tresao devet puta.

Sam podatak da su u udnosu na najbližeg pratioca, ekipu Olimpika iz Sarajeva, postigli čak 20 golova više, dovoljno govori o izdanjima "rođenih" ove sezone.

"I Brandao je imao odličnu polusezonu, s obzirom da zbog problema sa povredama nije mnogo igrao. Ekipa je igrala sjajan, napadački fudbal i postizala puno pogodaka. Haris Ovčina i Obren Cvijanović postigli su po tri, četiri pogotka i za sada to sve dobro funkcioniše", ističe najbolji strijelac Veleža.

IBRO RAHIMIĆ

Iako je veoma dobro vodio Mladost, trener Ibro Rahimić krajem jula 2016. godine odlučio je da napusti klupu tima iz Doboj-Kaknja i preuzme Velež. Želio je da pomogne Mostarcima u nastojanjima da se vrate u najjači rang bh. fudbala.

"Ekipa je na okupu već dvije, tri godine. Momci dugo igraju zajedno, uigrani su, a tu je dosta igrača koje je šef doveo sa sobom, tako da ih dobro poznaje. Ove godine angažovano je i nekoliko kvalitetnih pojačanja, na deficitarnim pozicijama, tako da je sve došlo na svoje mjesto."

Nije to izgledalo baš najbolje u prethodne dvije sezone. Kroz cilj su tada prvi prolazili GOŠK iz Gabele i Tuzla siti, dok su Mostarci završavali na 11, odnosno trećem mjestu.

Ali, po svemu prikazanom ove jeseni, čini se da su se konačno stekli uslovi za povratak u bh. elitu, iz koje su ispali 2016. godine.

UGOVOR

Ugovor sa Veležom veže ga do kraja polusezone. "Ukoliko bi došla neka ponuda koja bi zadovoljila i klub i mene, možda bih razmišljao o promjeni sredine. Ako ne, tu sam bar do ljeta, pa vidjećemo šta će biti dalje", ostao je Fajić pomalo zagonetan.

"Jasan cilj uoči početka ove sezone bio je da se uđe u Premijer ligu BiH. Za sada smo na dobrom putu. Nadam se da ćemo nastaviti ovim tempom i zadržati ovih sedam bodova prednosti u drugom dijelu sezone, te da će se Velež vratiti tamo gdje zaslužuje da bude", optimistično je Fajić najavio osvajanje šampionske titule, te za kraj dodao:

"Ključna utakmica mogla bi biti u četvrtom kolu nastavka, kada gostujemo Olimpiku. Ako tu ostanemo neporaženi, vjerujem da ćemo jednom nogom biti u Premijer ligi BiH."

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

KRUPA

Prošlog ljeta Fajić je iz Krupe stigao u Velež, a njegov bivši klub nije baš najbolje odigrao polusezonu u Premijer ligi BiH. Trenutno je, kolo prije zimske pauze, na posljednjem mjestu.

"Ostao sam u korektnim odnosima sa svima u Krupi. Čujem se sa mnogim igračima i znam da imaju problema. Dvije godine Krupa je bilježila sjajne rezultate, prošle godine igrali smo finale Kupa BiH i Kupa RS, ali zbog problema sa povredama nismo uspjeli doći bar do jednog trofeja. Uprava kluba odlučila je da proda neke kvalitetne igrače, nisu dovedene adekvatne zamjene i desilo se to što se desilo. Ali, ništa još nije gotovo. Želim im mnogo sreće i da se dogodine vidimo u Premijer ligi BiH", poručio je na kraju Fajić, najbolji strijelac Veleža i Prve lige Federacije BiH.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC