• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Janković za MONDO: Najgori je Palermo!

"Zgrozio sam se na sve ljude ovde! Pa, oni nisu normalni ako su platili tolike pare da im trčkaram okolo", kaže reprezentativac Srbije za naš sajt.

 Janković za MONDO: Najgori je Palermo!  Izvor: MONDO

Boško Janković proglašen je za jedno od deset najgorih pojačanja ove sezone u Seriji A. Podsetimo, letos ga je Palermo doveo iz Majorke za sedam miliona evra.

Jedino što nikome, pa ni Bošku nije jasno, zbog čega je klub sa Sicilije toliko platio nekoga da bi ga slao na tribine?

"Čuo sam i ja da sam među deset najgorih pojačanja u Seriji A. Šta da vam kažem na to? To je najbolji primer loše politike kluba, a ne toga da li sam ja dobar ili loš fudbaler. Jedno je da su me pustili da odigram 15, 20 utakmica, pa da su rekli: "E, Boško, nije to - to, što smo očekivali". Onda bih i ja rekao da sam najgore pojačanje", kaže Boško Janković, vezista Palerma za MONDO.

"Fudbaler tu ne može ništa, kada te dovedu kao najveće pojačanje, predstave te glamurozno, a onda te trener na prih deset utakmice šest puta pošalje na tribine!?"

Boško je krajem prošle godine dao interjvu za MONDO u kojem je naglasio da mu smeta što ne igra standardno, ali da veruje da će uskoro dobiti šansu. Sada je april, a ton u njegovom glasu znatno se promenio. Nema više pomirljivosti...

"Digao sam "frku" ovde, baš me briga! Rekao sam im da me ne zanima da ostajem ovde i da sedim na klupi. Predsednik mi govori da nema šanse da me puste. Kaže: "Boško, mi računamo na tebe". OK, verujem".

I?

"Od tada sam i počeo češće da igram, mada su me opet vratili na klupu. Videćemo..."


"NISU OVI MOJI KAKA I PIRLO PA DA IM SEDIM NA KLUPI"

Boško, ali prvu sezonu u Italiji su na klupi presedeli Savićević, Mihajlović, Jugović...

"Nisam ja došao u Milan pa da sedim na klupi Kaki i Pirlu. U tom slučaju bih ćutao i čekao priliku. Ja sam došao u Palermo i sedim na klupi..."

Zaćutao je.

"Nisu bolji od mene, to znam".

Šta na to kažu treneri? Njihova je uvek poslednja. Trojica su se prošetala kroz prostorije Palerma od kad si ti stigao?

"Ma, sve je to smešno što su mi pričali. Nijedan me nije pozvao u kancelariju i rekao: "Ne valja ti ovo, popravi ono, ne uklapaš se, uklapaš se". Prvi je tvrdio da ne znam jezik, pa se teško sporazumevam, drugi da mom napretku u Palermu smetaju česti odlasci u reprezentaciju, kao da drugi igrači ne idu. Kod trećeg sam počeo da igram, ali tek kada sam bio drzak i digao glas ovde".

"Ma, imam osećaj da me zajeb... Nije mi lepo, uopšte."

A, šta je sa onim nepisanim pravilom da u Italiji "moraš da budeš tri puta bolji od domaćeg igrača da bi igrao"? Da li si računao na to kad si dolazio sa Palma De Majorke?

"Ponašaju se prema meni kao da sam neko koga su za 100.000 evra doveli iz Serije C, da popunim mesto na treningu. Zgrozio sam se na sve ljude ovde! Pa, oni nisu normalni ako su platili tolike pare da im trčkaram okolo... Nije valjda slučajnost što sam dao 11 golova u prvoj sezoni u Primeri? Do pet golova bi mogla da bude slučajnost, ali 11 ne."

Da li si uspeo nešto da promeniš u njihovom stavu od kada si poručio da želiš da ideš?

"Kažu da su pogrešili. To mi je priznao direktor, da su prema meni bili najmanje korektni ove sezone. Ja sam im samo ponovio da hoću da igram ili da idem negde sledeće sezone".

Ako već kažu da su se ogrešili od tebe, imaš li strpljenja da sačekaš sledeću sezonu?

"Ako kažu da ću igrati, onda imam. Dao sam im ultimatum. (Psovka), pada mi samopouzdanje, prolaze meseci, a niko te ne gleda. Nisam mogao više da ćutim."

"DA SU PARE BITNE, SEDEO BIH OVDE PET GODINA"

Onda je Janković otvorio temu o kojoj fudbaleri retko pričaju.

"Imam platu tri puta veću nego u Majorki. Verovatno bi i ti otišao u neku drugu medijsku kuću da ti ponude trostruko više novca. Ali, šta se dešava, kada na tom novom poslu počneš da kuvaš kafu i igraš igrice na kompjuteru po ceo dan? Ja, da je do para, ne bih pravio frku, ostao bih ovde pet godina i onda bih lepo završio karijeru u Saudijskoj Arabiji. Obezbedio bih se za ceo život".

Ali?

"Ja jurim karijeru. Hoću jednog dana, kada prestanem da igram, da se osvrnem, da pogledam fotografije, izveštaje, snimke i da budem ponosan na to gde sam igrao i šta sam postigao. Mislim da to mogu i da toliko vredim".

Da li to možeš u Palermu?

"Pa, očigledno da možeš, ali za početak moraš da budeš 12 puta arogantniji od njih, Italijana. Tako to valjda ide... Tako prolaze ove "budale" Kasano i ostali. Namršteni, odbruse svakome, ali igraju u najboljim klubovima na svetu. Bio sam normalan, pristojan dečko kad sam došao. Nisam pravio problema, ćutao, radio i - niko me nije primećivao. Neću tako više!"

"KJELINI MI JE REKAO DA IDEM ODAVDE"

Da li je rešenje povratak u Španiju? Tamo se igra ofanzivnije...

"To jeste jedno od rešenja, ali ne bih voleo da bude tako. Meni su tamo vrata uvek otvorena. Nije ni fora da se pokupim i odem odavde, pa da kažu da se nisam snašao u Italiji i da sebi zalupim vrata Serije A. Čudan je ovaj fudbal ovde, igra se defanzivno, stalno pričaju o tom nameštanju. Pišu kako je to anti-fudbal. Možda su i u pravu, interesovanje opada iz dana u dan".


"Italijanski stil igre definitivno nije ono što meni odgovara, ali neću da pobegnem!"

Postoji li neko ko te podržava na Siciliji?

"Samo navijači. Mi igramo zatvoreno, defanzivno, a opet, kada god me puste da uđem, nešto se dogodi na terenu. Pogodim prečku, namestim šansu, gol... Uvek sam bio dobar. Zato me vole ovde, uvek mi aplaudiraju i to je nešto što me pokreće i što mi daje snagu da sačekam sledeću sezonu".

Saigrači?

"Više me podržavaju protivnici. Sad, kad smo igrali protiv Juvea, pitao me je Kjelini zašto ne igram, šta tražim ovde i što nisam u većem klubu. Doslovce mi je rekao: "Ti si jak za njih, idi negde". Pričao sam i sa Akvilanijem iz Rome, znamo se iz mlade reprezentacije. On kaže da ne veruje kad čita izveštaje da sam na klupi".

Mogli bi to da kažu i svojim direktorima?

"Znam da me već dugo prate ozbiljni klubovi. Razumite da neću o imenima, ali preneo mi je menadžer o čemu se radi. Svi imaju isto pitanje: "Zašto Boško ne igra". Šta da im kažem, ne znam ni ja".

Boško Janković je ove sezone u Seriji A igrao na 20 mečeva, ali uglavnom kao rezerva. Zabeležio je 792 minuta, što je manje od 40 po meču. Dao je jedan gol, a na dva meča u Kupu UEFA kao starter, dao je - dva gola!

(Nikola Janković, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC