• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osim: Možda ne bi bilo rata, da smo bili šampioni

Posljednji selektor velike Jugoslavije Ivica Osim otkrio je u intervjuu "Sports ilustrejtidu" dvije stvari koje ga najviše muče kad legne da spava!

 Osim: Možda ne bi bilo rata, da smo bili šampioni Izvor: MONDO

"Zbog čega sam dva puta odbio Real Madrid i šta se moglo dogoditi na Mundijalu u Italiji 1990. godine, odnosno nakon njega", rekao je popularni Švabo.

Prema njegovim riječima, većina ljudi na ovim prostorima se često pita šta bi bilo 1992. godine da Jugoslavija nije vraćena sa Evropskog prvenstva u Švedskoj, kada je kao rezerva upala Danska i osvojila turnir.

"Mene, međutim, više zanima ono što se moglo dogoditi na Svjetskom prvenstvu dvije godine ranije, pod uslovom da smo prošli Argentinu u četvrtfinalu. Možda sam optimista, ali u svojoj se ličnoj iluziji pitam šta bi se događalo u Jugoslaviji da smo uspjeli doći do polufinala ili finala. Šta bi to značilo državi? Možda ne bi bilo rata da smo postali prvaci svijeta", dodao je Osim.

"Kad trezveno razmislim, nekako ne mogu da vjerujem da bismo postigli baš takav učinak, ali ponekad jednostavno sanjate o nečemu šta se moglo dogoditi. Da, kad legnem u svoj krevet i ne mogu zaspati, mislim da su stvari na području bivše države mogle završiti drugačije zbog nas i našeg nastupa na Svjetskom prvenstvu."

Jugoslavija je tada završila nastup u četvrtfinalu porazom od Argentine nakon penala. Iako je Osim još u prvom poluvremenu ostao bez Refika Šabanadžovića, koji je prestrogo zaradio crveni karton, "plavi" su s igračem manje bili bolji od tima, koji je tada u naponu snage predvodio Dijego Maradona.

Uprkos činjenici da je Tomislav Ivković odbranio penal Maradoni i da je Pedro Troljoi promašio, za Jugoslaviju su promašili Dragan Stojković (prečka), dok je golman Serhio Gojkoečea odbranio udarce Dragoljubu Brnoviću i Faruku Hadžibegiću.

Prije toga u fantastičnom dvoboju osmine finala, jednom od najboljih na cijelom turniru, Jugoslavija je nakon produžetaka pobijedila Španiju 2:1 pogocima Piksija Stojkovića.

"Bila je to utakmica u kojoj su igrači shvatili koliko su jaki. Španija je i tada, kao i danas, bila velesila. Da, moguće je to bila najbolja utakmica Jugoslavije pod mojim vodstvom."



PORODICI SREĆKA KATANECA PRIJEĆENO SMRĆU

Osim je takođe otkrio da u tim protiv "gaučosa" nije uvrstio Slovenca Kataneca, zbog prijetnji njegovoj porodici u Ljubljani.

"Utakmica s Argentinom bila je najveća utakmica generacije, ali nismo mogli da se u potpunosti fokusiramo. Srećko Katanec je bio doista vrlo, vrlo važan igrač u našoj kompoziciji. Prije utakmice me molio da ga ne stavljam u tim. Njegovoj porodici u Ljubljani prijetili su osvetom bude li zaigrao protiv Argentine. Shvatam u kakvoj je poziciji bio. Kako je mogao igrati dok mu je porodica živjela u Ljubljani? Naravno da ga nisam nagovorio da ipak zaigra", naveo je Osim.

"Ta jugoslavenska ekipa bila je u daleko, daleko boljem stanju nego što je tada bila jugoslovenska država. Jedna je stvar sigurna: da su fudbaleri bili na vlasti umjesto političara, nikad se ne bi dogodilo ono što se dogodilo na području bivše Jugoslavije."

Osim je takođe pokušao objasniti kako mu je bilo u isti sastav slagati igrače iz šest bivših republika.

"Zamislite da postoji selektor Velike Britanije i da u tim uzme pet Engleza, tri Škota i tri Velšanina, a nijednog Irca. Odmah bi izbio ustanak. Naravno da je bilo pritisaka i pokušaja pritisaka, pogotovo iz klubova. Nije, međutim, bilo, barem ne za mog mandata, sastavljanja reprezentacije po nacionalnom ključu. Ali, bilo je politike. Sve vam je politika. Svaki fudbalski klub je politika, kako onda ne bi bila reprezentacija", zaključio je šezdesetdevetogodišnji trener.

Osim je u trenerskoj karijeri vodio Željezničar, Partizan, Panatinaikos, Šturm, Džef junajted i reprezentaciju Japana.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC