• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekipa Njemačke deklasirala grupu Argentinaca

U četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, Nemci su deklasirali Argentinu sa 4:0 i plasirali se u 11. polufinale u istoriji, odnosno treće uzastopno.

 Ekipa Njemačke deklasirala grupu Argentinaca Izvor: MONDO

U četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi EKIPA dobrih fudbalera razbila je na komade GRUPU vanserijskih pojedinaca.

Ekipa su bili Nijemci, a grupa Argentinci. Rezultat je bio 4:0!

Ukratko, to je najjači utisak iz Kejp Tauna, gdje se još jednom pokazala nadmoć pozitivnog razmišljanja u odnosu na talenat, zavezan u čvor nervoze.

Nijemci idu u jedanaesto polufinale u istoriji, a Argentinci kući, pitajući se šta je potrebno da se od takvih igrača napravi pobjednički tim.

Dijego Maradona će naciji morati da objasni kako je u 90 minuta primio četiri lagana komada od "nekih tamo" Nijemaca, ali i da obrazloži šta je dovelo do toga da najveća fudbalska zvijezda današnjice Lionel Mesi na pet mečeva postigne nula golova.

Možda bi i puki, agencijski lid izvještaja, tipa: "Fudbalska reprezentacija Njemačke plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, pošto je danas u Kejp Taunu pobijedila Argentinu rezultatom 4:0 (1:0)...", bio sam po sebi dovoljan da onome ko nije gledao utakmicu dočara šta se i dogodilo.

Nova ubjedljiva pobjeda internacionalizovane Njemačke, sa 11 fudbalera čij koreni nisu sa prostora između Beneluksa i Poljske, začeta je u svlačionici. Tamo je selektor te zemlje, ispod prosječan fudbaler u svoje vrijeme, Joakim Lev, objasnio igračima u čemu su bolji od virtouza sa druge strane terena, koje sa klupe predvodi veliki majstor fudbala i taktički laik Dijego Maradona.

Copy/paste



Levu je sve bilo na dlanu prije ovog meča...

U četiri pobjede Argentine na turniru, mogao je da se uvjeri u gomilu očiglednosti. Da "gaučosi" vole loptu, da žude da je "ovjere", dotaknu bar još jednom, prije nego je proslijede dalje...

Da se svi ofanzivni fudbaleri Argentine kreću ka polukružnoj liniji na vrhu šesnaesterca, odnosno da po boku malo šta mogu da urade, malo zato što su niski za centaršuteve, više zato što su bekovi te reprezentacije sve, ali ne sposobni da urade nešto sa loptom u napadu.

I još mnogo toga... Recimo da je zadnja linija odbrane Argentine spora i neuigrana, jer je i ovog puta "Marado" izmiješao karte. Počeo je turnir sa Valterom Samjuelom i Jonasom Gutijerezom, a završio ga sa Nikolasom Otamendijem i Nikolasom Burdisom.

A, Maradona je trebalo da primijeti samo jedno - kako su Englezi igrali protiv istog rivala i kako su surovo bili kažnjeni za insistiranje na dominantnom posjedu lopte, uz nemušte pokušaje da se kroz sredinu domognu gol šanse.

Copy/paste.

Argentina je "uzela" loptu, a Njemačka igrala fudbal.

Tri minuta bilo je dovoljno da "Die Mannshaft" povede. Bastijan Švajnštajger odlično je izveo prekid sa lijevog boka, uputio loptu na peterac, gdje je Tomas Miler pobjegao neiskusnom Otamendiju i glavom prevario Serhija Romera - 1:0 i tek drugi gol koji su "gaučosi" primili glavom na Mundijalima.

I prvi dala im je Njemačka i to prije četiri godine, takođe u četvrtfinalu, kada se otišlo na penale (1:1), a tamo... Zna se ko pobjeđuje - Nijemci.

Prije toga, na SP, ove dve reprezentacije odigrale su dva finala. Prvo je sa Maradonom na terenu, dobila Argentina (3:2) u Meksiku, a četiri godine kasnije, takođe uz učešće Maradone, Njemačka se revanširala (1:0) u Italiji.

Prvi duel dva tima na Mundijalima, 1958. u Švedskoj, dobila je Njemačka sa 3:1, a naredni, 1966. u Engleskoj, završen je bez pobjednika. Oba meča bila su u grupnoj fazi...

Poslije ranog vođstva Njemačke u Kejp Taunu, na oduševljenje kancelarke Angele Merkel, ništa nije bilo riješeno.

Trebalo je da bude odigrano još 87 minuta, plus nadoknada, što je sasvim dovoljno za tim sa Mesijem, Karlosom Tevezom, Gonzalom Iguainom, Anhelom Di Marijom, Havijerom Maskeranom i ostalima da reaguje.

Uzgred, to je Mileru bio četvrti gol na šampionatu i on se izjednačio na čelu liste strijelaca sa Iguainom, Davidom Viljom i Robertom Vitekom.

Samo je Ronaldo ispred Klosea



Dvadesetak minuta kasnije, počelo je da liči na "deja-vu" duela Engleska - Njemačka: lopta u nogama Argentinaca, a šanse pred njihovim golom.

U 24. minutu, Miroslav Klose propustio je više nego idealnu priliku za gol. Miler mu je servirao loptu na 12 metara od gola Romera, a napadač "pancera" iz prve šutirao preko gola, s tim da uopšte nije imao čuvara "na sebi".

Nijemci su svjesno prepuštali inicijativu Argentini i "čekali ih" na kontru, što je umalo dalo rezultata u 44. minutu. Filip Lam je "probio" Gabrijela Hajncea na lijevom krilu i centrirao, a strelac Miler pokušao "špicem". Njegov udarac, preusmjeren je u korner.

Argentina je postigla gol u 36. minutu, poslije vješto izvedenog prekida, ali je on poništen, jer su Nijemci još vještije postavili ofsajd zamku. Četvorica "gaučosa" bila su iza leđa odbrane.

Možda baš taj sekund, trenutak utakmice govorio je u prilog teoriji EKIPA protiv GRUPE.

Već tada Maradona je vidno bio nervozan, dok je njegov kolega Lev djelovao potpuno smireno. Imao je i zašto, jer je očigledno da je psihički bolje pripremio ekipu, a i taktika organizovane odbrane, prije svega na Lionelu Mesiju, uz brze kontre, djelovala je trijumfalno.

Bilo je potrebno da poodmakne drugo poluvreme da se Levov pristpu pokaže kao idealan.

Jedina stvar koja je razlikovala period od 46. do 66. minuta u odnosu na kompletno prvo poluvreme, bila je ta što Nijemci nisu kidisali u kontra napade, kada bi osvojili loptu. Naizgled, djelovalo je da Argentina opasno pribija Nijemce u njihov šesnasterac, ali u periodu kada im je bio neophodan gol ili bar stopostotna šana, "gaučosi" su uspjevali da šutiraju ka Manuelu Nojeru tek iz dovoljno bezbjedne udaljenosti po Nijemca.

On je lako krotio pokušaje Teveza i Di Marije izdaleka.

Da, to je samo bilo zatišje pred buru...

U 69. minutu, požrtvovani Miler, koji je u međuvremenu dobio žuti karton zbog kojeg neće igrati u polufinalu, bacio se na 20-ak metara od Romera za naizgled izgubljenu loptu, a to je ujedno bila idealna asistencija za Lukasa Podolskog.

Ljevonogi napadač našao se u gol šansi, ali nije želio da šutira, već je odigrao pas po zemlji ka Kloseu, koji je sa pet metara samo proslijedio loptu u praznu mrežu.

I Romero i Martin Demikelis ispali su prilikom pasa Podolskog, koji je u tome morao da bude milimetarski tačan. I bio je... Zasluge za drugi gol pripadaju i Kloseu koji se u punom trku zaustavio tačno u liniji sa Podolskim i izbjegao da upadne u ofsajd - 2:0.

Od tog trenutka, Argentina više nije bila ni GRUPA igrača, već razbijena banda, koja se nije borila za izjednačenje, već za golu fudbalsku egzistenciju.

Šta to Nijemci znaju, a ostali ne?



A, Nijemci su osjetili krv, a onda... Gdje je drugi, tu je i treći, gdje je treći stiže i četvrti, mogao je i peti.

U 74. minutu, Švajnštajger je nanizao trojicu deprimiranih igrača Argentine na lijevom boku, stigao do gol-aut linije i onda samo dodao do defanzivca Arnea Fridriha, koji se pravo niotkud našao u gol šansi i postigao gol u danu kada je iz Herte u Verder - 3:0 i konačan, neslavan kraj za Maradoninu Argentinu.

To nije bilo sve od Nijemaca. U 89. minutu, sjevnula je nova kontra i to četiri na tri. Podolski je dodao do Mesuta Ozila, ovaj proigrao Klosea, a Nijemac poljskog porijekla ponovo rutinski pogodio mrežu - 4:0!

Prvim golom na meču, Klose je na listi večitih strijelaca Mundijala stigao do 13. gola i tako se izjednačio sa Žistom Fontenom iz Francuske. Drugim golom, Klose se izjednačio sa zemljakom Gerdom Milerom, tako da je ispred njega samo Luis Nazario Da Lima Ronaldo, koji ima 15 golova na SP.

A, Klosea u 32. godini očekuju još najmanje dve utakmice u Južnoj Africi, ukoliko ga zaobiđu povrede i suspenzije.

Ne samo Argentincima, već i mnogim drugim fudbalskim nacijama, ostaje da razmišljaju o tome kako je Fudbalski savez Njemačke uspio za tako kratko vrijeme da oživi neke igrače koji su prethodne sezone imali uloge rezervista ili igrali daleko ispod uobičajenog nivoa.

To je upravo slučaj sa Kloseom i Podolskim.

Kako su se poletarci Miler, Ozil i Kedira tako brzo uklopili u sistem igre i počeli da nose decenijski duh njemačke reprezentacije, iako većina njih nema njemačke korijene...

Kako to da se ne osjeća odsustvo kapitena tima Mihaela Balaka?

Kako to da se Nijemci nikada, ni za šta, ne žale... Nego, samo izađu i igraju fudbal. U ovom ili onom sastavu...

ARGENTINA - NJEMAČKA 0:4 (0:1)

KEJP TAUN - Stadion: Grin Point. Gledalaca: 64.000. Sudija: Ravšan Irmatov (Uzbekistan). Strijelci: Tomas Miler u 3, Miroslav Klose u 69. i 89. i Arne Fridrih u 74. minutu.

ARGENTINA (4-3-3): Romero - Otamendi (Pastore), Demikelis, Burdiso, Hajnce - M. Rodrigez, Maskerano, Di Marija (Aguero) - Mesi, Iguain, Tevez.

SELEKTOR: Dijego Maradona.

NJEMAČKA (4-2-3-1): Nojer - Lam, Mertesaker, Fridrih, Boateng (Jansen) - Kedira (Kros), Švajnštajger - Ozil, Podolski, Miler (Trokovski) - Klose.

SELEKTOR: Joakim Lev.

REZULTATI ČETVRTFINALA:

Urugvaj - Gana 1:1, penalima 4:2
Brazil - Holandija 1:2

Argentina - Nemačka 0:4
Španija - Paragvaj (subota, 20.30)

PAROVI POLUFINALA:

Urugvaj - Holandija

Njemačka - Španija/Paragvaj

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC