• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stativa saveznik "lala", kraj za Urugvajce!

Reprezentacija Holandije pobijedila je Urugvaj rezultatom 3:2 (1:1), u prvoj polufinalnoj utakmici Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi.

 Stativa saveznik "lala", kraj za Urugvajce! Izvor: MONDO

Da li će treća biti sreća? Svijet će dobiti odgovor u nedjelju uveče na Soker sitiju u Johanesburgu.

Sada je najvažnije da je Holandija ponovo u finalu Mundijala, prvi put poslije Njemačke 1974. i Argentine 1978, kada je u finalima gubila od domaćina!

Domaćin ovog SP odavno je eliminisan, pa ostaje da se vidi kako će "oranje" izaći na kraj sa Nijemcima ili Špancima.

Izabranici Berta Van Marvijka pobijedili su u Kejptaunu Urugvaj sa 3:2, golovima Đovanija Van Bronhorsta, Veslija Snajdera i Arjena Robena.

Dijego Forlan omogućio je južnoameričkoj ekipi da na poluvrijeme ode sa nerešenim rezultatom, dok je Maksi Pereira u sudijskoj nadoknadi vremena vratio neizvjesnost i unio paniku u holandske redove.

Do podviga, ipak, nisu mogli, mada im je uzbekistanski sudija Irmatov dao tri minuta da svim silama jurnu u napad...

Holanđani su od početka igrali ofanzivnije, znatno više su imali loptu u nogama, ali im poslovično "tvrdi" Urugvaj nije dozvolio da stvore veliki broj šansi.

Zato je realizacija bila maestralna, a to je u fudbalu od presudnog značaja, posebno u ovakvim utakmicama!

Imale su "lale" i sreće, pošto je lopta kod pogodaka Van Bronhorsta i Robena prije mreže pogodila stativu, a pravo je čudo kako je pronašla put preko gol-linije kada ju je za vođstvo od 2:1 uputio Snajder.

U trenutku kada je Snajder šutirao, Robin Van Persi je bio za koji centimetar u ofsajdu, što pomoćni sudija nije primijetio. Teoretski, taj gol je mogao da bude poništen, jer je lopta prošla kroz noge mladog napadača i time donekle zbunila golmana Fernanda Musleru...

Ispostavilo se da je taj momenat u velikoj mjeri "prelomio" konačan ishod.

Urugvaj nije uspio da prekine lošu tradiciju protiv reprezentacija iz Evrope, koja traje još od 1970. godine, kada je na SP u Brazilu pobijeđen Sovjetski savez. Poslije toga su "urusi" na Mundijalima odigrali 14 utakmica sa Evropljanima i nisu dobili nijednu.

Urugvaj - Holandija 2:3 (1:1)


KEJPTAUN. STADION: Grin point. SUDIJA: Ravšan Irmatov (Uzbekistan).

ŽUTI KARTONI: Maksi Pereira (21'), Kaseres (30') - Snajder (30'), Bularuz (78'), Van Bomel (90+4').

STRIJELCI: Forlan (41'), M. Pereira (90+2') - Van Bronhorst (18'), Snajder (70'), Roben (73').

URUGVAJ: Muslera - Kaseres, Viktorino, Godin, M. Pereira - A. Pereira (od 78' Abreu), Arevalo, Gargano, Perez - Kavani, Forlan (od 84' Fernandez). SELEKTOR: Oskar Tabarez.

HOLANDIJA: Stekelenburg - Van Bronhorst, Matisen, Hejtinga, Bularuz - De Zeuv (od 46' Van der Vart), Van Bomel - Kajt, Snajder, Roben (od 90' Elija) - Van Persi. SELEKTOR: Bert Van Marvijk.

Oba selektora su za polufinale obavila nekoliko prinudnih izmjena u sastavima.

Van Marvijk je suspendovane Van der Vila i De Jonga zamijenio igračima istih profila, Bularuzom i De Zeuvom, dok je Tabarez morao značajno da pretumba tim zbog suspenzija Suareza i Fusilea, odnosno povreda Lugana i Lodeira.

Prvo poluvreme donijelo je klasičan takmičarski fudbal, malo šansi, ali zato dva pogotka. Po jedan na obje strane i oba postignuta "pravo niotkuda".

Povela je Holandija u 18. minutu, kada se Đovani Van Bronhorst odlučio na šut sa 30 metara iskosa sa lijeve strane.

Jedini aktivni holandski fudbaler sa više od 100 nastupa za reprezentaciju bio je hirurški precizan. Njegov "projektil" prošao je tik iznad ispružene ruke golmana Fernanda Muslere i odbivši se od stative završio u mreži - 1:0!

Desetak minuta kasnije, Martin Kaseres je u pokušaju "makazica" posred lica šutnuo Demija De Zeuva, kojeg je na poluvremenu zamijenio Rafael Van der Vart, čime je dodatno potvrđeno napadačko opredjeljenje Van Marvijka.

Urugvaj je poslije primljenog gola postao aktivniji, ali je do nekih polušansi dolazio po pravilu usljed nepažnje protivničke odbrane.

Jedna od takvih situacija "lale" je koštala primljenog gola. Forlan je na 25 metara bio potpuno neometan, lijepo se namjestio, a "džabulani" je na pola puta do gola odjednom promijenio putanju - dovoljno da prevari Martina Stekelenburga... 1:1!

Osim još jednog riskantnog pasa unazad, poslije kojeg je Van Bronhorst glavom spriječio Alvara Pereiru da pogodi iz velike daljine, u drugom poluvremenu se dugo igralo između dva šesnaesterca.

Bilo je to zatišje pred buru, jer se u periodu od 67. do 73. minuta dogodilo svašta...

Prvo je Forlan zaprijetio iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara, pa Muslera paradom zaustavio lukav pokušaj Van der Varta iz kaznenog prostora.

U 70. minutu bilo je 2:1. Snajder se odlučio na šut iako su ga blokirala dvojica igrača. Lopta je zakačila Maksija Pereiru i kroz šumu nogu, uključujući Van Persijeve, završila u "maloj mreži"!

Tri minuta kasnije, ponovila se priča iz utakmice Holandija - Brazil. Dirk Kujt centrirao je sa lijevog boka, a omaleni Arjen Roben u stilu Snajdera glavom proslijedio do stative i u donji desni ugao - 3:1.

Holandija je mogla i da poveća prednost, Tabarez je priznao poraz povlačenjem Forlana na klupu, ali finiš je donio potpuno neočekivanu dramu. Maksi Pereira prevario je Stekelenburga plasiranim udarcem sa ivice šesnaesterca za konačnih 3:2.

Promjene rezultata više nije bilo i Holandija se šestom uzastopnom pobjedom našla u finalu, dok će Urugvaj u subotu igrati za utješno, treće mjesto.

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC