• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Del Boske pred finale: Reklama za fudbal

Selektor Španije smatra da je njegova ekipa zrelija i kompletnija od one koja je prije dvije godine postala prvak Evrope.

 Del Boske pred finale: Reklama za fudbal Izvor: MONDO

"Crvena furija" je već ostvarila istorijski uspjeh - prvi put se plasirala u finale Mundijala. Ali ne planira tu da se zaustavi. Ako savlada Holandiju u nedelju na stadionu Soker siti u Johanesburgu, postaće tek treća selekcija koja je ujedinila titule prvaka Evrope i svijeta.

Prethodno, to su učinili Zapadna Njemačka (1972. osvojila EP, a 1974. SP) i Francuska (1998. SP, 2000. EP).

Selektor Španije Visente Del Boske očekuje "fudbalsku ljepoticu".

"Sastaju se ekipe koje igraju odlično. Obe imaju igrače vanserijskih tehničkih sposobnosti i izuzetno kreativne. Biće to sjajna reklama za svjetski fudbal", poručio je Del Boske.

Ko god da pobijedi, postaće svjetski prvak prvi put. Doduše, Holanđani su tri puta bili učesnici završne predstave.

Aktuelni evropski šampion je pod vođstvom Del Boskea ostvario 30 pobjeda na 32 utakmice, dok se Holanđani nalaze u seriji od 25 mečeva bez poraza.

"Biće to ujednačeno finale između ekipa koje su zaslužile da dođu dotle. Imamo dobre igrače, ali imaju i oni", nastavio je Del Boske.

Slavlje poslije trijumfa nad Njemačkom (1:0) u polufinalu trajalo je kratko.

"Trenutak euforije prošao je dan pošto smo se plasirali u finale. Mislim da smo svjesni odgovornosti koju sada imamo. Optimisti smo i vjerujemo u svoje mogućnosti, ali smo takođe svjesni da igramo protiv jakog protivnika".

Španija bi mogla da postane prva reprezentacija koja je osvojila titulu a da je izgubila premijerni meč na šampionatu.

"Furija" je poražena od Švajcarske (0:1), ali je onda zaređala sa pobjedama, redom su padali Honduras (2:0) i Čile (2:1) u grupi, Portugal (1:0) u osmini finala, Paragvaj u četvrtfinalu (1:0) i Njemačka u polufinalu (1:0).

Dakle, posljednja tri rivala srušila je minimalnom pobjedom.

"Te utakmice su primjeri onoga što će nam pomoći kad dođemo do finala. Portugal i Njemačka su naše najbolje utakmice kada su u pitanju odbrana i pravljenje igre, ali bi to trebalo dodatno popravimo".

Španci su prepoznatljivi po kontroli igre. Najviše zahvaljujući Ćaviju i Inijesti znatno više drže loptu u posjedu od svih protivnika.

"Na posljednjem Evropskom prvenstvu znali smo da igramo kako situacija zahtijeva, nismo uvijek pobijeđivali tako što smo preuzimali inicijativu. Ovaj tim je sazrio od tada. Sada je ekipa kompletnija", zaključio je Del Boske, koji je preuzeo tim poslije EP 2008. od Luisa Aragonesa.

Del Boske je dodao da vjerovatno neće mijenjati ništa za utakmicu, što znači da bi centarfor Fernando Tores ponovo mogao da počne utakmicu na klupi za rezerve, a da bi mjesto u prvom timu ponovo mogao da dobije Pedro Rodrigez.

Finalna utakmica će ujedno biti i borba Davida Vilje i Veslija Snajdera za prvo mjesto na listi strijelaca. Obojica su po pet puta tresli mreže.

(MONDO, foto Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC