• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nijemci odbranili bronzu

Njemačka je odbranila "bronzu" osvojenu 2006. U borbi za treće mjesto na Mundijalu u Južnoj Africi savladala je Urugvaj - 3:2 (1:1).

 Nijemci odbranili bronzu Izvor: MONDO

Kakav meč u kišom okupanom Port Elizabetu! Nijemci su poveli, Urugvajci napravili preokret, a onda isto učinili i "panceri".

U posljednjim trenucima meča Dijego Forlan je tukao iz slobodnog udarca - uzdrmala se prečka i srca navijača Urugvaja, ali su se bronzana odličja našla na grudima izabranika Joakima Leva.

Lev je sjedio na klupi iako je zbog gripa, koji ga je mučio posljednjih dana to dovedeno u pitanje. Ali, nije mogao ili nije htio da računa na čak četvoricu standardnih prvotimaca - golmana Manuela Nojera, zatim Miroslava Klosea, Lukasa Podolskog i Filipa Lama, umjesto koga je traku uzeo Bastijan Švajnštajger.

Tako je Klose ostao sa 14 golova na svjetskim prvenstvima (četiri u Južnoj Africi) i na korak iza lidera na vječnoj listi strijelaca, Brazilca Ronalda.

Zato njegov zemljak Tomas Miler, kao i Dijego Forlan, mogu da se nadaju da će "podijeliti" titulu najboljeg strijelca šampionata sa Davidom Viljom i Veslijem Snajderom, ako Španac i Holanđanin u finalu ne postignu gol. Onda će svi imati po pet pogodaka.

Njemačka je trostruki prvak svijeta, četiri puta je bila i vicešampion, a sada je i četvrti put osvojila bronzu. Borbu za treće mjesto izgubila je samo jednom.

S druge strane, Urugvajci su dvostruki svjetski šampioni, ali su i treći put izgubili utakmicu za treće mjesto, i to drugi put od Njemačke (tada Zapadne Njemačke), 1970. bilo je 1:0.

A ne bi bilo nepravedno ni da su se na stadionu Nelson Mandela Bej radovali Forlan i drugovi. Poslije vođstva Nemaca u 19. minutu, pa do kraja prvog poluvremena, ali i u nastavku dok nisu napravili preokret, Urugvajci su bili bolji i konkretniji rival.

Forlan i Luis Suarez, koji je zbog crvenog kartona dobijenog u četvrtfinalu protiv Gane propustio polufinale protiv Holandije, zadavali su mnogo muka njemačkoj odbrani. Pokazalo se koliko je napadač Ajaksa nedostajao timu Oskara Tabareza.

Ipak, Suarez, koji je često "nagrađivan" zvižducima, propustio je da realizuje dvije odlične šanse, i Forlan je bio blizu još jednog pogotka...

A nije se mnogo očekivalo od Urugvajaca, pogotovo što su do Južne Afrike stigli tek preko baraža u kome su teškom mukom savladali Kostariku. U Južnoameričkoj zoni kvalifikacija bili su tek peti, ali su na Mundijalu iza sebe ostavili sve reprezentacije sa svog kontinenta.

Međutim, izgleda da se ne može protiv hobotnice Pol, koja je pogodila ishod i sedme utakmice njemačke reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

GOL, GOL, GOL



Nijemci su poveli u 19. minutu pogotkom Tomasa Milera, koji je od FIFA proglašen za najboljeg igrača utakmice.

Bastijan Švajnštajger je tukao sa više od 30 metara, golman Fernando Muslera je samo odbio loptu, na nju je naišao Miler i postigao svoj peti gol na šampionatu.

Devet minuta kasnije izjednačio je Edison Kavani. Tome je prethodila greška Švajnštajgera, preciznije, Dijego Menez mu je oduzeo loptu, proslijedio je do Luisa Suareza, koji je asistirao Kavaniju za 1:1.

Preokret je u 51. minutu donio Dijego Forlan, koji je takođe stigao do petog pogotka u Južnoj Africi. I to kako! Arevalo Rios je poslao loptu na ivicu njemačkog šesnaesterca, a Forlan je iz prve "uhvatio" - 2:1.

Drugo izjednačenje na meču donio je Marsel Jansen, samo pet minuta poslije vođstva Urugvaja. Centaršut sa desne strane Žeroma Boatenga proslijedio je u gol pošto je Muslera promašio loptu i tom prilikom se sudario sa saigračem, Horheom Fusileom.

Odluka je "pala" u 82. minutu. Lopta je poslije kornera skakutala po petercu Urugvaja, a Sami Kedira je glavom precizno šutirao sa četiri metrai lobovao Musleru za konačnih 3:2 za "pancere".

Urugvaj - Njemačka 2:3 (1:1)



PORT ELIZABET.- Stadion Nelson Mandela Bej. Sudija: Benito Arčudnija (Meksiko).

STRIJELCI: 0:1 - Miler u 19, 1:1 - Kavani u 28, 2:1 - Forlan 51, 2:2 - Jansen u 56, 2:3 - Kedira u 82. minutu.

URUGVAJ: Muslera - Fusile, Lugano, Godin, Kaseres - Pereira, Perez (od 77. Gargano), Arevalo Rios, Kavani (od 88. Abreu) - Suarez, Forlan.

NJEMAČKA: But - Boateng, Fridrih, Mertezaker, Aogo - Kedira, Švajnštajger - Miler, Ozil (od 90+1. Tači), Jansen (od 81. Kros) - Kakau (od 73. Kisling).

(MONDO, foto Guliver/Getty images, Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC