• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hobotnica kaže Španija... A, vi?

Pol kaže da će prvak svijeta biti Španija. Šta vi mislite o tome? Glasajte na sajtu MONDA, uz malo istorije Mundijala, mogućih sastava timova...

 Hobotnica kaže Španija... A, vi?  Izvor: MONDO

Planeta će u nedelju, 11. jula 2010. godine, dobiti novog šampiona svijeta.

Baš novog...

Jer, finalisti 19. mundijala u Južnoj Africi, Holandija i Španija, nikada nisu bili prvaci svijeta, od kada je 1930. godine u Urugvaju održan prvi turnir... Holanđani jesu igrali dva finala, 1974. godine protiv domaćina Njemačke i 1978. godine protiv domaćina Argentine.

Oba puta bili su poraženi.

Sada su im protivnici, na neutralnom terenu, debitanti u finalnim susretima - Španci. Ali, "Crvena furija" je u Južnu Afriku doputovala kao najdominantnija reprezentacija u posljednjih nekoliko godina, sa titulom prvaka Evrope iz 2008. godne...

Jedno je sigurno, poslije Brazila (pet titula), Italije (četiri titule), Njemačke (tri titule), Argentine (dvije titule), Urugvaja (dvije titule), Engleske (jedna titula) i Francuske (jedna titula), svijet će dobiti i osmu naciju koja je bila šampion svijeta.

Anketu možete pronaći na našem web portalu www.mondo.rs.

Holandija je ka finalu krenula sporo i "ružno", a vremenom je "oranje" počelo da "ore" protivnike... U Grupi E, tim Berta van Marvijka, sa pola gasa pobijeđivao je Dansku (2:0), Japan (1:0) i Kamerun (2:1). Potom je u osmini finala, Holandija bila bolja od Slovačke (2:1), da bi prva velika pobjeda stigla u četvrtfinalu.

Tada je Brazil vodio sa 1:0, ali su narandžasti sve preokrenuli u drugom poluvremenu i pobijedili sa 2:1.

Uslijedilo je polufinale protiv Urugvaja, u kojem je bilo glatkih 3:1, s tim da su Urugvajci u nadoknadi vremena uspjeli da utakmicu učine neizvjesnom. Dali su jedan, ali ne i dva gola, završeno je sa 3:2 i maestralni Vesli Snajder, oporavljeni Arjen Roben, uporni Dirk Kujt, osrednji Robin van Persi, prljavi Mark van Bomel i ostali vratili su "oranje" u finale, poslije 32 godine!

Za razliku od Holandije, koja je do finala stigla sa svih šest pobjeda, Španci su turnir počeli šokantnim porazom u Grupi H od Švajcarske (0:1). Ipak, tim Visentea Del Boskea izvadio je stvar u duelima sa Hondurasom (2:0) i Čileom (2:1), što je bilo dovoljno za prvo mjesto u grupi i okršaj sa Portugalom u osmini finala.

Taj duel riješen je golom Davida Vilje u drugom poluvremenu, koji je - ispostavilo se pregledanjem usporenog snimka - došao iz ofsajd pozicije. Bilo kako bilo, Španija se domogla četvrtfinala, faze takmičenja u kojoj je često "ginula" u prošlosti.

Paragvaj je bio čvrst protivnik, ali je novim golom Davida Vilje i novom minimalnom pobjedom "Furija" otišla u prvo polufinale od 1950. godine, koje i nije bilo pravo polufinale, već liga od četiri najbolja tima na turniru u Brazilu. U takmičenju na bodove, Španija je u konkurenciji novog šampiona Urugvaja, drugoplasiranog Brazila i Švedske, bila posljednja.

Najveći uspjeh na Mundijalima, Španija je ostvarila protiv jedne od najtrofejnijih nacija u istoriji fudbala, Njemačke.

"Panceri" su u velikom stilu protutnjali od osmine finala (Engleska 4:1), preko četvrtfinala (Argentina 4:0), do polufinala, ali je tu Visente del Boske našao lijek za igru Nijemaca. U reprizi finala EURO 2008, ponovo je bilo 1:0 za Španiju, s tim da je ovog puta pobjedonosni pogodak postigao Karles Pujol.

Sa tri minimalne pobjede u nok-aut fazi, ne baš u stilu "Furije", gol mašina David Vilja, plejmejker Ćavi Ernandez, dribler Andres Inijesta i pouzdani Iker Kasiljas stigli su tamo gdje nijedna prethodna generacija ove fudbalske zemlje nije.

Sada već čuvena hobotnica Pol, prognozirala je pobjedu Španije. Holanđani imaju svoje mišljenje... Vidjećemo u 20.30!

JOHANESBURG - Stadion: Soker Siti. Kapacitet: 84.490. Sudija: Hauard Veb (Engleska), pomoćnici Daren Kan (Engleksa) i Majkl Malarki (Engleska). Početak u 20.30 (RTS 1).

HOLANDIJA (4-2-3-1): Stekelenburg - Van der Vil, Heitinga, Matijsen, Van Bronkorst (kapiten) - Van Bomel, De Jong - Snajder, Roben, Kujt - Van Persi.

SELEKTOR: Bert van Marvijk.

ŠPANIJA (4-3-2-1): Kasiljas - Ramos, Pike, Pujol, Kapdevila - Buskets, Alonso, Ćavi - Inijesta, Pedro - Vilja.

SELEKTOR: Visente del Boske.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC