• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Englezi zatajili u prelaznom roku, Spursi ni cvonjka!

Autor mondo.rs

Navikli smo od njih da troše mnogo i tokom januara, ali ovoga puta su tek "tu i tamo" ulagali novac u pojačanja. Opekli se prethodnih godina ili nešto drugo?

Ni blizu uzbudljivo kao prethodnih godina!

Poslednji dan prelaznog roka, bilo to u leto ili u zimu, na Ostrvu je izazivao veliku pažnju, praćen je od jutra do mraka poput "blokbaster rijalitija", ali spektakl je u smiraj januara 2019. godine izostao pošto su klubovi iz Premijer lige odlučili da sada nije vreme za velike troškove...

Ili je možda nešto drugo razlog za promene?

Pre ponoći nismo videli veliki broj transfera, čekao se rasplet oko Mišija Batšuaija koji je otišao na pozajmicu u Kristal Palas, skrasio se i Lazar Marković koji je pojačao Liverpul, Everton se borio da sačuva Idrisu Gaja od Pari sen Žermena i uspeo je u tome, dok se tog dana nisu "upalile lampice" ni u jednom velikom klubu i nismo videli transfer koji izaziva pometnju.

Timovi Premijer lige su tokom zimskog prelaznog roka potrošili "samo" 180 miliona funti na transfere igrača - što je pad za 58% u odnosu na januar prethodne godine!

Trend rasta utrošenog novca iz godine u godinu tako je prvi put prekinut od 2012. godine, što je možda posledica "skraćenog" prelaznog roka tokom leta ili možda činjenica da su se premijerligaši previše puta "opekli" tokom januarskog prelaznog roka...

Fernando Tores, Kostas Mitroglu, Endi Kerol, Huan Kvadrado i tako dalje - samo su neki od fudbalera koji se nisu proslavili kada je u njih uložen veliki novac usred sezone.

Dvojica od četvorice pomenutih su promašaji Čelsija, a zapravo skoro trećinu od pomenutih 180 miliona funti koliko su timovi Premijer lige potrošili ovog meseca - "ide" na transfer Kristijana Pulišića iz Dortmunda u Čelsi (55 miliona funti).

EMILIJANO SALA

Kardif je iz Nanta doveo Emilijana Salu za 17 miliona evra ovog januara, ali se Argentinac, zajedno sa pilotom aviona, vodi kao nestao. Mala letelica "Piper Malibu" nestala je iznad Lamanša 21. januara i oni, za sada, nisu pronađeni. Istraga je obustavljena i male su šanse da je Sala preživeo...

Taj transfer će se realizovati tek na leto, a "otvorio" se i Njukasl kupovinom Migela Almirona(21 milion funti) i Vulverhempton koji je otkupio Đonija iz Atletika (15 miliona funti).

Ovi transferi ni blizu ne mogu da se porede sa prošlojanuarskim kada su Mančester siti i Liverpul rešili da pojačaju odbranu u trci za titulu, pa su tako pristigli Emerik Laport (57 miliona funti) i Virdžil van Dajk (75) - odnosno ukupno je potrošeno 430 miliona funti.

U odnosu na prošli januar, šest najboljih timova je potrošilo manji udeo ukupnog novca na transfere, a tome je pre svega doprinela neaktivnost Totenhema.

Spursi nisu doveli nijednog igrača tokom letnjeg prelaznog roka, a sa istom praksom nastavili su i u zimu iako je evidentno da su im pojačanja neophodna, posebno nakon povreda Harija Kejna i Delea Alija, a čak su pustili i Musu Dembelea da ode u Kinu.

Oni su tako prvi tim u Premijer ligi koji se tokom jedne sezone nije pojačao, a videćemo da li će im se štednja novca zbog izgradnje novog stadiona obiti o glavu.


Sem dolaska mladog Anta Palaverse iz Hajduka, kao zalog za budućnost, nije trošio ni Mančester siti, Liverpul je više "skraćivao" roster i odrekao se Dominika Solankija (21,2 miliona evra) i Natanijela Klajna (pozajmica) koji su otišli u Bornmut.

I Arsenal je odlučio da "ne osvežava" odbranu uprkos povredi Ektora Beljerina i doveo je Denisa Suareza iz Barselone, na šestomesečnu pozajmicu.

Tom tehnikom pojačavanja koristio se i Čelsi koji je za 9 miliona evra platio Juventusu "iznajmljivanje" Gonzala Iguaina, doduše na godinu i po dana, dok su se na isti način odrekli Alvara Moratekoji se preselio u Atletiko Madrid.

NAJVEĆE KUPOVINE U PREMIJER LIGI ZIMA 18/19:

Kristijan Pulišić - iz Dortmunda u Čelsi - 64 miliona evra
Migel Almiron - iz Atlante u Njukasl - 24
Dominik Solanki - Iz Liverpula u Bornmut - 21,2
Đoni Kastro - iz Atletika u Vulverhempton - 20,5
Emilijano Sala - iz Nanta u Kardif - 17
Kris Mefam - iz Brentforda u Bornmut - 13,6
Aleksis Mek Alister - iz Argentinos Juniorsa u Brajton - 5 miliona evra
Ante Palaversa - iz Hajduka u Siti - 5 miliona evra
Leandro Bakuna - iz Redinga u Kardif - 3,45
Tudor Baluta - iz Vitorula u Brajton - 3

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC