• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE: Ziceri za OFK i Spartak

Dva od tri srpska predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope počinju sezonu u četvrtak, 15. jula.

 LE: Ziceri za OFK i Spartak Izvor: MONDO

OFK Beograd će na svom Omladinskom stadionu u 17.30 dočekati bjeloruski Torpedo Žodino, dok Spartak iz Subotice putuje u Luksemburg, gdje će od 19.30 igrati sa Diferdanžom.

Revanši su 22. jula.

Beogradski i subotički plavo-bijeli startuju u drugom kolu kvalifikacija, dok će Crvena zvezda početi u trećem (29. jul - 5. avgust).

Timovi, koji prođu treću rundu kvalifikacija, zajedno sa poraženih deset ekipa u posljednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, plasiraće se u plej-of rundu. Tek tada, biće poznati učesnici grupne faze drugog izdanja Lige Evrope, nasljednika Lige UEFA, odnosno Kupa UEFA.

Dakle, OFK Beograd i Spartak od cilja, koji nijedan od ta dva kluba nije ostvario u istoriji, dijeli najmanje šest mečeva.

Bjeloruski Torpedo je do drugog kola kvalifikacija stigao eliminisavši islandski Filkir ukupnim rezultatom 6:1. Ipak, postoji i druga strana medalje, a ona kaže da je Torpedo trenutno posljednjeplasirani tim u prvenstvu Bjelorusije.

Protivnici "romantičara", čije su boje kluba crno-bijele, imaju dve pobjede, četiri remija i 11 poraza u 18 kola. U timu imaju dva Ukrajinca, jedno Rusa i jednog Nigerijca. Ostalo su domaći igrači.

Prošle godine, Torpedo je bio osmi na tabeli, ali je do kvalifikacija za Ligu Evrope stigao zahvaljujući plasmanu u finale Kupa, gde je poražen od kasnije šampiona BATE Borisova.

"Na papiru, da se ne lažemo, OFK je kvalitetniji. Jedno je, ipak, papir, a drugo teren", istakao je trener OFK Beograda Dejan Đurđević, koji je najavio ofanzivnu postavu, iako nije još siguran da li će u startnoj postavi igrati sa jednim ili dva napadača.

Dilema za Đurđevića je i pitanje da li u tim uvrstiti igrače koji su na pragu odlaska iz kluba, kakvih u OFK Beogradu ima nekoliko.

"Dobro je, ipak, što je najveće bogatstvo ove utakmice sa Torpedom, a nadam se i nekih budućih mečeva, to što će naši igrači moći da se odmjere sa fudbalerima iz Evrope. Možda se neko od njih do kraja priprema i preseli u neku drugu evropsku zemlju", kazao je.

OFK je u doba svoje slavne istorije, jednom igrao polufinale Kupa pobjednika Kupova (1962/63), a jednom četvrtfinale Kupa UEFA (1972/73). Ipak, od raspada SFRJ "romantičari" nisu imali većih uspjeha u Evropi, a od kada je uveden ligaški sistem u Kupu UEFA, odnosno grupna faza, nijednom nisu prošli kvalifikacije.

Još manje evro-utakmica u novijoj istoriji imaju Subotičani, koji su sjajnim igrama tokom sezone 2009/10 i plasmanom na četvrto mesto izborili priliku da svojim navijačima, "Marincima" priušte duele sa protivnicima iz inostranstva.

Luksemburški Diferdanž daleko je od tima koji bi trebalo da zaustavi Spartak već na prvom koraku. Diferdanž je u istoriji odigrao samo dve utakmice evro-karaktera, u Intertoto kupu, zabilježio dva poraza uz gol razliku 0-5.

Više uspjeha taj tim imao je pod imenom Red Bojs Diferdanž, kada je bio i šampion Luksemburga, ali to je bilo davno.

Sadašnji tim ne bi smio da bude nepremostiva prepreka za momke Dragana Miranovića, koji će revanš 22. jula igrati kod kuće.

Utakmica između Diferdanža i Spartaka biće odigrana na stadionu Žosi Bartel, kapaciteta 7.150 gledalaca.

Prošle sezone, Diferdanž je bio četvrti u ligi Luksemburga.

Ukoliko opravdaju ulogu favorita i plasiraju se u treće kolo kvalifikacija, OFK Beograd i Spartak neće biti u povlašćenoj grupi timova, u kojoj je Crvena zvezda, tako da bi protivnici našim timovima mogli da budu Liverpul, Juventus, Sporting, Štutgart, AZ Alkmar, Galatasaraj, Makabi Haifa, CSKA Sofija, Aris, Temišvar, itd.

(MONDO, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC